Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Teac CD-W58E - taki dziwny problem (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-cd-w58e-taki-dziwny-problem-17302/)

mille 21.02.2003 22:46

Teac CD-W58E - taki dziwny problem

Wpadla mi w lapy w/w sprzet (8/8/32), w sumie to juz troche muzealny exponat ale pali bez zarzutu, za to mam inny problem od samego poczatku gdy wlacze komp. miga dioda od czytania CD (gdy nie ma w palarce plyty) tak mniej wiecej z czestotlliwoscia 1 Hz..spotkal sie moze ktos z czyms podobnym ???

SEBAW 23.02.2003 00:17

Wydaje mi się, że ktoś bawił się z biose tej nagrywarki, albo masz coś nie tak z kablem IDE.

rybas 23.02.2003 00:55

Może spróbuj uaktualnić bios

st4719 23.02.2003 09:34

miałem to samo

Witam. Miałem identyczną nagrywarkę, mrugała bardzo krótkimi impulsami tak samo jak Twoja, padła mi i sprzedałem ją jako uszkodzoną na ALLEGRO niecałe dwa lata temu. To może być ta sama. U mnie to był feler nagrywarki, kupiłem ją nową, na gwarancji i serwis stiwerdził że jest wszystko w porządku, pochodziła nieco ponad rok i padła.
Pozdrawiam. st4719

mille 23.02.2003 11:32

Re: miałem to samo

Cytat:

st4719 napisa***322;(a)
Witam. Miałem identyczną nagrywarkę, mrugała bardzo krótkimi impulsami tak samo jak Twoja, padła mi i sprzedałem ją jako uszkodzoną na ALLEGRO niecałe dwa lata temu. To może być ta sama. U mnie to był feler nagrywarki, kupiłem ją nową, na gwarancji i serwis stiwerdził że jest wszystko w porządku, pochodziła nieco ponad rok i padła.
Pozdrawiam. st4719

To ta juz nawet chodzi wiecej niz rok bo data prod. jest: marzec 01, moze te typy tak maja..

st4719 23.02.2003 13:45

Re: Re: miałem to samo

Cytat:

mille napisa***322;(a)
.... moze te typy tak maja..
Na pewno te typy tak nie mają, bo mój znajomy ma do dziś taką samą i mu nie mruga, moja mrugająca była spradzana na jego komputerze i też mrugała, wgrywałem jej nowy bios (firmware) i dalej mrugała. Taka już była.

Talus 23.02.2003 17:28

to nie jest wina nagrywarki!!!
mam ten model i wszystko w porządku.
to wina kabla IDE, jak się przyglądniesz to dioda dysku miga z tą samą częstoliwością.

old 23.02.2003 21:13

Mruganie ...Teca

Oczywiście, że nagrywarka jest w najlepszym porządku - wystarczy wyłączyć autopowiadamianie /autorun/ o włożonej do napędu płycie i... dioda migać przestanie.
A swoja droga to gratuluję niektórym kolegom wyobraźni - "kabelek" , BIOS!!!!/ciekawe skad??/.

st4719 23.02.2003 21:48

Re: Mruganie ...Teca

Cytat:

old napisa***322;(a)
....BIOS!!!!/ciekawe skad??/.
To oczywiście nie jest BIOS, choć wszyscy tak to nazywają, ale update softu nagrywarki (firmware), do ściągnięcia ze strony producenta, a wyłączenie autorun nic tu chyba nie da, gdyż jak napisał mille "dioda mruga gdy nie ma w palarce płyty"

kizio 23.02.2003 21:57

a mi się zdaje tak jak napisał Talus że to wina kableka IDE masz może jakiś inny do podłączenia??? A i jak masz podpiętą nagrywarkę?? jako Master czy Slave??? I czy jest 'sama' czy z jakimś innym /napedem,dyskiem/???

Koolo 24.02.2003 10:37

Re: Mruganie ...Teca

Cytat:

old napisa***322;(a)
Oczywiście, że nagrywarka jest w najlepszym porządku - wystarczy wyłączyć autopowiadamianie /autorun/ o włożonej do napędu płycie i... dioda migać przestanie.
A swoja droga to gratuluję niektórym kolegom wyobraźni - "kabelek" , BIOS!!!!/ciekawe skad??/.

Też tak miałem w TEAC- W54E i pomogło wyłączenie autorun.

old 24.02.2003 10:45

Re: Re: Mruganie ...Teca

Cytat:

st4719 napisa***322;(a)
To oczywiście nie jest BIOS, choć wszyscy tak to nazywają, ale update softu nagrywarki (firmware), do ściągnięcia ze strony producenta, a wyłączenie autorun nic tu chyba nie da, gdyż jak napisał mille "dioda mruga gdy nie ma w palarce płyty"
A jednak "chyba" da....
A swoją drodą, proszę wskaż mi miejsce skąd można ściągnąc firmware do TEJ nagrywarki. Będę bardzo wdzięczny.

icemac 24.02.2003 12:21

ja mialem tak nagrywarke, czyli TEACa W58E i mi mrugala podczas startu kompa podobnie jak mrugalo DVD i wszystko bylo OK w nalezytym porzadku - zero zepsutych plyt (nie liczac overburningu po 40MB ;) ). Nie padla i dziala dalej bez zarzutu, wiec to normalka, data produkcji to marzec'01

mille 24.02.2003 17:59

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
a mi się zdaje tak jak napisał Talus że to wina kableka IDE masz może jakiś inny do podłączenia??? A i jak masz podpiętą nagrywarkę?? jako Master czy Slave??? I czy jest 'sama' czy z jakimś innym /napedem,dyskiem/???
Probowalem wszystkich mozliwych ustawien (primary/secondar/master/slave), ale zaraz sprobuje wylaczyc ten autorun..

st4719 24.02.2003 19:23

Re: Re: Re: Mruganie ...Teca

Cytat:

old napisa***322;(a)
A jednak "chyba" da....
A swoją drodą, proszę wskaż mi miejsce skąd można ściągnąc firmware do TEJ nagrywarki. Będę bardzo wdzięczny.

Przepraszam, nie sprawdziłem wcześniej, akurat do tej nagrywarki nie ma nic na stronie producenta.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:17.