Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG GCE8481B - problemy (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce8481b-problemy-17431/)

Zigbo8 24.02.2003 12:23

LG GCE8481B - problemy

YO!
Nie wiem czy tylko ja mam takego pecha czy wszystkie modele GCE8481B
mają takie problemy.A więc:
problem zaczą się od tego że moja nagrywarka nagrywa większość jeśli nie wszystkie płyty 16X (nagrywałem na X-dyskach-obu, rodzajach,esperanzach,itd.)w różnych programach (nero,alcohol najnowszy,clon)
Poszedłem wiec do serwisu by wgrali mi nowy biosik 1.02
Niby wszystko spoko ALE:
gdy nagrywam płytki szybciej niż 16x to mimo iż wyświetli komynikat że wszystko spoko-to płytek ni czyta mi żaden napęd -następuje zwis,i co zapomniałem dodac np. 32X nagrywa dłużej niż 16X.

poszedłem z tym do serwisu i wgrali mi innego biosika 2.03(nie wiedziałem nawet że taki wyszedł)ale problem się powtarza.
Co robić nie próbowałem jeszcze jak nagrywa mi płyty z "górnej półki" ale je będzie nagrywać prawidłowo to nie uśmiech mi się płacić 3 zyle za cd.
a jeśli je będzi nagrywać prwidłowo to do serwisu LG nima co wysyłać!?!?

Zigbo8@poczta.fm

Tomek777 24.02.2003 14:17

Rozumiem, że DMA włączone, ASPI zainstalowane, najnowsze stery do płyty głównej itd. są, tak? Jeśli tak, a problem występuje nadal, to pozostaje Ci tylko używanie lepszych płytek i wcale nie muszą to być takie za 3 PLN. Są niezłe po ok. 1,7 PLN (np. TDK i to w slimach), które ja sobie bardzo chwalę. Dyski, o których napisałeś, że ich używasz są nienajlepszej jakości, więc nie dziw się, że efekt jest jaki jest.
Pozdrawiam

Zigbo8 25.02.2003 12:12

testowałem na tdk-kach o minute szybciej!
sterki i twoje sugestie sprawdziłem zanim napisałem na forum ale dzięki?
swoją drogą bardzo wkurzające jest to ze producenci nagrywarek tak rygorystycznie trzymają sie kilku najlepszych i najdroższych firm produkujących CD-ki.
bo jeśli chcesz nagrac jakiś film ktury obejrzysz góra 2,3 razy to po co nagrywać go na takich drogich cd-kach.

???ciekawi mnie to że skoro w nerce nagrywając płyte z filmem na
np. platiniumce 48x ,mogę ją nagrać tylko 32x,nagrywa niby sukcesem ,a cd-ka nie można otworzyć na żadnym cd-romie,nagrywarce czy dvd.

ale dzieki za radę!

może ktoś coś jeszcze napisze!!!!!!!!!! :czas: :(

Tomek777 25.02.2003 20:20

Cytat:

Zigbo8 napisa***322;(a)
swoją drogą bardzo wkurzające jest to ze producenci nagrywarek tak rygorystycznie trzymają sie kilku najlepszych i najdroższych firm produkujących CD-ki.

No może nie uparli się, tylko moim zdaniem wygląda to w ten sposób, że tych kilku producentów robi dobre płytki, które nagrywają się (w przewadze) tak jak powinny, a reszta tylko próbuje z różnym efektem. Trochę już tutaj na ten temat było, między innymi o samej zmianie indeksów bez sprawdzenia faktycznej możliwości nośnika, kiepskim podłożu itd. Jeśli palisz dla klienta masowego ;) , to możesz zostać przy tych za kilkadziesiąt groszy, ale jeżeli zależy Ci na trwałości danych, to polecam płytki z wyższej półki.
Pozdrawiam

Kwiatekpl 25.02.2003 20:53

TO moze byc wina lg
Ja mialem jedan lg ostatnio model 48x12x48 i cialge nagrywala plytki z bledami jak szybciej palilem
Treraz mam liteonai pali wszytko bez problemu

Tomek777 25.02.2003 22:38

Cytat:

Kwiatekpl napisa***322;(a)
TO moze byc wina lg
Ja mialem jedan lg ostatnio model 48x12x48 i cialge nagrywala plytki z bledami jak szybciej palilem
Treraz mam liteonai pali wszytko bez problemu

Szczerze mówiąc nie słyszałem o modelu LG o takich parametrach (48x12x48 ) :D .
Ale poważnie - być może tak jest. Ja mam LG 8480 (48x16x48 ) i na niektórych płytkach nie chce się rozpędzać do prędkości do jakich są one rzekomo dostosowane. Mnie to nie przeszkadza, ponieważ palę nieco wolniej i staram się używać tych lepszych. Błędy mają więc miejsce rzadko. Drugą stroną medalu jest trwalość danych zapisanych na nośnikach typu "The best of Zimbabwe x 52", a np. Dysan czy TDK :) .

Zigbo8 26.02.2003 12:22

a że spytam !
jeżeli ktoś ma nagryware lg 48X -model nieważny ale najlepiej gce8481b(48x24x48)
to ile nagrywa wam 700mb krążek np tdk np.nerką.
bo u mnie ostatnio film 703mb nagrywało w nerce 4min 19sek -co wydaje mi się trochę za długo?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:40.