Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wolny start Nero (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wolny-start-nero-17443/)

lipek16 24.02.2003 19:14

Wolny start Nero

Piszę bo mam problem od dłuższego czasu. Otóż moje Nero odpala się jakoś wolno ok. 1 min pod win98 (kursorem nie moge poruszać itd). Pod XP jest wszystko wporządku. Problem występował zarówno gdy nagrywarka była podpięta do kontrolera na płyci jaki do dodatkowego kontrolera ata/100 na PCI. Nagrywarka jest na secondary master ma włączone DMA.
W czym może tkwić problem??? Podobnie jest jak robię PPM/Właściwości na ikonkach dysków.??? Proszę o pomoc.

Dodam że raczej nie jest to konflikt sprzętowy

memorando 24.02.2003 19:23

Re: Wolny start Nero

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Piszę bo mam problem od dłuższego czasu. Otóż moje Nero odpala się jakoś wolno ok. 1 min pod win98 (kursorem nie moge poruszać itd). Pod XP jest wszystko wporządku. Problem występował zarówno gdy nagrywarka była podpięta do kontrolera na płyci jaki do dodatkowego kontrolera ata/100 na PCI. Nagrywarka jest na secondary master ma włączone DMA.
W czym może tkwić problem??? Podobnie jest jak robię PPM/Właściwości na ikonkach dysków.??? Proszę o pomoc.

Dodam że raczej nie jest to konflikt sprzętowy

Masz ram zrąbany mialem to wczoraj dzisiaj kupilem kość 128 wywalilem stary i jest oki kursor wisial mi i system jak nero się ladowal podłącz brenner jako master

Sprezyn 24.02.2003 19:24

ja mam podobnie pod XP odpalenie trwa kurcze 15 sekund.
Wydaje mi sie, ze kiedys odpalalo sie szybciej.
Co jest grane Panowie??

memorando 24.02.2003 19:35

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
ja mam podobnie pod XP odpalenie trwa kurcze 15 sekund.
Wydaje mi sie, ze kiedys odpalalo sie szybciej.
Co jest grane Panowie??

jak masz home masz już odpowiedź zmień rozmiar swapa jak masz np 256 ramu zmniejsz do 92 mega jak masz 128 mega ramu daj 192 swapa

kepin 24.02.2003 19:35

Win98 tak ma ze jak za dlugo polezy na dysku i przez instalowanie i deinstalowanie programow windows sie zapycza. Moge sie zalozyc ze po przeinstanowaniu win98 zn czysty dysk problem zniknie. Poprostu win98 tak ma:)

Sprezyn 24.02.2003 19:42

mam XP prof i 384 ram. Co proponujecie??

lipek16 24.02.2003 19:46

Po reinstalacji jest ten sam ch..j. Ram nie jest zepsuty bo bios by to jakoś zgłosił i WinXP też by się pirdzieliło. Mam XP Home iwłasśnie na nim chodzi normalnie. Może ram jest za wolny???

memorando 24.02.2003 19:50

Cytat:

Sprezyn napisa***322;(a)
mam XP prof i 384 ram. Co proponujecie??
Prostą rzecz wejdź do panelu stertowania system i zmień w opcjach wydajności swapa do 64 mega wartość minimu i maksimum wpisz w uruchom cmd
potem w czarnym oknie diskperf -n
wejdź do uslug
i wyłącz strażnika dysków logicznych pozdrawiam jak nie pomoże
wejdź na www.jv16.org
ściągnij program jv 16 power ale starszą wersją !!!! tą na dole i wywal z rejestru nim to co odinstalowaleś pozdrawiam

memorando 24.02.2003 19:51

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
Po reinstalacji jest ten sam ch..j. Ram nie jest zepsuty bo bios by to jakoś zgłosił i WinXP też by się pirdzieliło. Mam XP Home iwłasśnie na nim chodzi normalnie. Może ram jest za wolny???
Powtarzam 128 minimum dla xp a lepiej mieć 256 lub więcej

Maciej 24.02.2003 22:25

Ja mam Windowsa Xp Pro i 512MB (DDR244Mhz)...i Nero otwiera mi się dokładnie 8sek.
.............:)
Wydaje mi się że to wina tych nowszych Nero ...ze starszymi wersjami nie było takich ociężałych uruchomień...ale to tylko mi sie tak wydaje...:chytry:

misz_masz 24.02.2003 23:35

Wiem z autopsji, że Nero zwalnia przy uruchamianiu gdy są aktywne w systemie dyski virtualne np: od Clona, Damona.

Handsome 25.02.2003 02:25

Ja mialem tak ze wersja nero 5.5.5.1 bodajze (jutr troche starsza pod XP i 2000 uruchamiala sie trasznie dlugo - wszystkie nowsze jednak wlaczaja sie bardzo szybko (moze 3 sek przy nieobciazonym systemie), jaka macie wersje Nero?

Mysle ze to przestawianie swapa i kombinowanie nic nie zmieni. Nie ma co kombinowac. Ten program powinien sie szybko wlaczac. Nawet na 256 ramu wlacza sie bardzo szybko. Jest tez tak ze jak w napedzie jest jakas plytka to spowalnia to uruchamianie nero, takze jesli podczas uruchamiania nero jakis program probuje sie doobrac do nagrywarki tez to spowolnia uruchamianie.

Pozdrawiam.

Electron 25.02.2003 08:21

Re: Wolny start Nero

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
moje Nero odpala się jakoś wolno ok. 1 min pod win98 (kursorem nie moge poruszać itd). Pod XP jest wszystko wporządku.
Też to mam - pod Win98 to się długo "zastanawia" zanim się w końcu odpali, a pod XP idzie jak burza. Oba systemy są na tym samym kompie i na tej samej partycji, więc myślałem, że to może jakiś konflikt systemów w związku z tym ,że Microsoft nie zaleca takiej konfiguracji.
W końcu się do tego przyzwyczaiłem, założyłem, że on po prostu "tak ma", a poza tym z Nero korzystam głównie pod XP... 8)

paput2000 25.02.2003 08:21

U mnie samo Nero włącza się szybko, tylko jest jakaś dłuższa zwłoka po wybraniu zakładki "zapis". W wersjach do 5580 takiego czegoś nie było.

para 25.02.2003 08:27

U mnie również Nero włącza się szybko 4-5 s(chyba, że jest płyta w napędzie wtedy trzeba poczekać parę sekund dłużej).
Mam Win XP Prof. 512 RAM

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:59.