![]() |
UPS jaki????
Ponieważ woele na forum pisano o możliwościach UPS'ów to ja postanowiłem sobie takowy kupić ale nie wiem jaki?????? moje wymagania to: możliwość podtrzymania napięcia przez ok. 45 sek.
cena nie przekraczająca 3000 zł, łatwość instalacji i konfiguracji w systemie, sterowniki pod win XP i Linux Mandrake 9.0 (opcjonalnie)!!!!!! |
no! kizio! za 3.000 to kupisz mini elektrownię domową ^_^
a tak poważnie to poszukaj na komputroniku... |
Dzięki ale bardziej chodziło mi o coś polecanego przez forumfowiczów wypróbowanego i dobrego!;p ||
|
Cytat:
ale jak np. włączę i wył. monitor lub cd-rom się rozkręci... czyli będzie większy pobór mocy to siada :D |
Pojezdzij po Makro, Tesco etc. a kupisz za 150zl dobrego ups`a
|
APC Cyber fort 500, dlatego 500'tka ze 350'tka jest tańsza z 50 zł więc wole większy. Mam 2 i jest ok. To raczej trudno dostać w hipermarketach, przynajmniej w łodzi, ale da się zamówić w specjalistycznych hurtowniach i sklepach.
|
2 na jeden komputer czy po jendym na kompa? Ile wytrzymuje minut komputer na nim ?
|
Cytat:
Nie sprawdzałem ile maksymalnie ale 10 minut spokojnie, nie wiem ile by jeszcze wytrzymał, ale 10 minut spokojnie trzyma kompa: ath 1,7xp, 2xBIV 80GB, nagrywarka, dvd, dodatkowe wentylatory itd. +telefon bezprzewodowy i swego czasu serwer(p3 450-ten ktory teraz stoi na oddzielnym upsie) jednocześnie. Drugi 2 serwery trzyma spokojnie 20 minut: 1xBIV 80GB, 1xibm 7200 13GB, 1x jakis chyba maxtor 2GB, 1x p3 450, 1xp166, 320MB sdram, 16MB simm itd.+hub, ntek od isdn'u. |
Ohoo.. wlasnie ostatnio mi sie usmiechal ten APC Cyber fort 500 i chce sobie go wlasnie chyba kupic. Tylko bylem ciekaw czy to nie bedzie za malo, ale z tego co piszesz i mojego kompa tez wytrzyma :)
Mam: PIII 450@600, 3 dyski 7200 rpm, dvd, 2x cd-rw, cd-rom, dodatkowe wentylatory.. i 10 minut uwazam za nadywaraz rozsadne.. Aha.. i jaki monitor masz? Bo to dranstwo tez potrafi ciangac... moj bierze 60 W. |
Cytat:
Cytat:
|
Dobry bedzie oczywiscie APC Back-Pro, wersje powyzej 600 VA.
|
Proponowali mi rowne 500 zl za sztuke APC Cyber Fort 500.. ale to bylo w grudniu. Jaka teraz cene proponuja musialbym sie dowiedziec. A co do kompa to mam 24 h online.. i chcialem sie wlasnie zabezpieczyc na awarie zasilania, przepiecia i inne cuda.
|
Cytat:
Tak się pytałem bo może gdzieś ktoś ma dojście dużo taniej, ale wciąż legalnie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52. |