Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z przesunięciem dźwięku (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-przesunieciem-dzwieku-17491/)

marcinkurkowski 25.02.2003 15:01

Problem z przesunięciem dźwięku

Problem dotyczy nowych kodeków (prawdopodobnie ac3) dla dźwięku. Używając Virtual Duba dostaję informacje o nieprawidłowym kodowaniu VBR oraz, że nagówek audio został przepisany do standardowego formatu CBR co powoduje przesunięcie dźwięku w stosunku do obrazu np. o 20000 ms (20s to nie do przyjęcia!). VD sugeruje żeby zapisać dźwięk w nieskompresowanym wav. Tak też zrobiłem ale mimo to przesunięcie w programie TMPGEnc i tak pozostaje. Co ciekawe, nie jest to przesunięcie stałe - na początku filmu jest ok a na końcu gdzieś około 1,5 do 2 sekund ucieka. Mogę to korygować parametrem Audio Gap Correct w TMPGEnc ale wtedy przesuwa mi się również dźwięk na początku filmu i dalej jest chała.

Załączam screen z Virtual Duba z komunikatem.

Czy ktoś ma na to jakiś patent?

Marius_The_Mad 25.02.2003 18:33

NanDub. To taki zmodyfikowany VirtualDub. Radzi sobie z AC3, MP3 VBR itp.

marcinkurkowski 26.02.2003 08:21

It works!!!

Sciągnołem ten soft i działa bez zarzutu. Dzięki wielkie!!!!

Marius_The_Mad 26.02.2003 13:07

Proszę bardzo :)

marcinkurkowski 26.02.2003 13:51

Jak Zapisac skompresowane AVI

Czy da się zapisać skompresowane AVI przy pomocy NanDub. Siłuję się już z tym trochę i nie mogę tego pokumać. W VirtualDub mogę użyć menu Video|Compression i wybrać odpowiedni kodek. W NanDub nie ma tej funkcjonalności. Przyznam się że nie chciałbym zapisywać na dysku 50GB nieskomresowanego AVI.

gALL 27.02.2003 00:48

Re: Problem z przesunięciem dźwięku

Cytat:

marcinkurkowski napisa***322;(a)
Problem dotyczy nowych kodeków (prawdopodobnie ac3) dla dźwięku. Używając Virtual Duba dostaję informacje o nieprawidłowym kodowaniu VBR oraz, że nagówek audio został przepisany do standardowego formatu CBR co powoduje przesunięcie dźwięku w stosunku do obrazu np. o 20000 ms (20s to nie do przyjęcia!). VD sugeruje żeby zapisać dźwięk w nieskompresowanym wav. Tak też zrobiłem ale mimo to przesunięcie w programie TMPGEnc i tak pozostaje. Co ciekawe, nie jest to przesunięcie stałe - na początku filmu jest ok a na końcu gdzieś około 1,5 do 2 sekund ucieka. Mogę to korygować parametrem Audio Gap Correct w TMPGEnc ale wtedy przesuwa mi się również dźwięk na początku filmu i dalej jest chała.

Załączam screen z Virtual Duba z komunikatem.

Czy ktoś ma na to jakiś patent?

bl4h, wystarczy ze zaciagniesz sobie vdub'a z vbr support is nacisniesz podczas otwierania pliku 'nandub vbr mp3 suport' i chodzi lux. co do przesuniencia to musisz ustalic audio delay filmu :>

marcinkurkowski 27.02.2003 09:52

Re: Re: Problem z przesunięciem dźwięku

Cytat:

gALL napisa***322;(a)
bl4h, wystarczy ze zaciagniesz sobie vdub'a z vbr support is nacisniesz podczas otwierania pliku 'nandub vbr mp3 suport' i chodzi lux. co do przesuniencia to musisz ustalic audio delay filmu :>
Sorry za moje lamerskie pytanie, ale nie znalazłem żadnej wersji z VBR support. Możesz mi podać jakiś link?

Dzięki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26.