Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Mam poważny problem z dma............. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mam-powazny-problem-dma-17534/)

Ormianin 26.02.2003 14:09

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Nie, no jasne - co płyta, to różne problemy i zachowania. Oczywiście nie należy z niczym generalizować, a ja tylko podałem spostrzeżenia co do swojego systemu. U mnie po zainstalowaniu 4in1 transfery dysków spadają o więcej niż połowę, a opcję dla DMA znikają. Kiedyś pracowałem na 98 i ME, i bez aktualnych sterowników VIA dyski pracowały dużo wolniej, a więc odwrotna sytuacja do w2k - u mnie po prostu 4in1 nie są potrzebne.
ja na win2000 SP3 mam zainstalowane 4in1 i wszytsko jest ok, a bez tego DMA trudno jest zazanczyc... widocznie taki urok mojej plyty glownej

paput2000 26.02.2003 09:48

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
To zalezy od plyty glownej z chip. VIA i jej konstrukcji... ja tam zawsze wole zainstalowac VIA 4in1 jednak jest potrzebne...
rada: przeinstaluj VIA 4in1 czasem te starsze nie hyperion lepiej sie zachwuja w systemie

Nie, no jasne - co płyta, to różne problemy i zachowania. Oczywiście nie należy z niczym generalizować, a ja tylko podałem spostrzeżenia co do swojego systemu. U mnie po zainstalowaniu 4in1 transfery dysków spadają o więcej niż połowę, a opcję dla DMA znikają. Kiedyś pracowałem na 98 i ME, i bez aktualnych sterowników VIA dyski pracowały dużo wolniej, a więc odwrotna sytuacja do w2k - u mnie po prostu 4in1 nie są potrzebne.

Ormianin 26.02.2003 09:08

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Ja ostatnio zrezygnowałem z używania 4in1 na rzecz oryginalnych sterowników w2k. Po aktualizacji windy sterowniki obu kanałów i VIA Bus Mastera są datowane na sierpień 2002, a więc dość świerze.
System chodzi prawidłowo.

To zalezy od plyty glownej z chip. VIA i jej konstrukcji... ja tam zawsze wole zainstalowac VIA 4in1 jednak jest potrzebne...
rada: przeinstaluj VIA 4in1 czasem te starsze nie hyperion lepiej sie zachwuja w systemie

paput2000 26.02.2003 09:02

Ja ostatnio zrezygnowałem z używania 4in1 na rzecz oryginalnych sterowników w2k. Po aktualizacji windy sterowniki obu kanałów i VIA Bus Mastera są datowane na sierpień 2002, a więc dość świerze.
System chodzi prawidłowo.

memorando 26.02.2003 08:48

Cytat:

Grzegorz75 napisa***322;(a)
Na dzień dobry wypnij nagrywarę (najlepiej taśmę z płyty, nie tylko zasilanie). Uruchom ponownie komputer. Wyłącz go i podepnij nagrywarkę. Często pomaga.

Sprawdź jeszcze w biosie w mojej płycie jest ustawienie dotyczące DMA. Nie wiem tylko jak to ustawienie DMA z poziomu biosu ma się do ustawień z windy.

Już wszysko robilem i nic dopiero jak hdd dalem jako pio a nagrywarę jako dma ruszylo

Grzegorz75 26.02.2003 08:41

Na dzień dobry wypnij nagrywarę (najlepiej taśmę z płyty, nie tylko zasilanie). Uruchom ponownie komputer. Wyłącz go i podepnij nagrywarkę. Często pomaga.

Sprawdź jeszcze w biosie w mojej płycie jest ustawienie dotyczące DMA. Nie wiem tylko jak to ustawienie DMA z poziomu biosu ma się do ustawień z windy.

memorando 26.02.2003 07:11

Mam poważny problem z dma.............

Jak włączam via hyperion najnowsze włącza się dma ale...........system nie chce startować mam w2k wnewia mnie to jak ma włączyć w tym dnie dma?> zawsze jak dam via hyper mam niebieskie okno czy ktoś może mi dać dokladny schemat wsadzenia tych 2 wtyczek do kanalow kontrolera hdd i nagrywary? mam osobno popodłączane na master dysk i nagrywara

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:02.