![]() |
Problem z nagrywarką
Witam wszystkich :)
Mam problem nie mogę nagrać płyty z prędkoącią większą niz x4. Mam mozliwość wybrania szybszego nagrywania ale wtedy sie wiesza na samym początku i nie nagrywa ??? Nagrywarka to BTC 24,10,40 Może ktoś wie o co chodzi ??? |
Czy próbowałeś nagrywać na różnych płytach ?
|
Witam!
Standardowe pytania: -na jakich plytkach nagrywasz? -DMA wlaczone? -ASPI i stery do plyty glownej zainstalowane? -jak podlaczony jest naped? -jak zachowuje sie bufor na poczatku? |
-na jakich plytkach nagrywasz?
ogólnie to rożne -DMA wlaczone? tak -ASPI i stery do plyty glownej zainstalowane? chyba nie, poprosze o wskazówkę -jak podlaczony jest naped? chyba jako slave -jak zachowuje sie bufor na poczatku? przy nagrywaniu x4 jest zapełniony ok 97 % przy wyższych prędkościach pusty |
Jakbyś mógł opisać jeszcze swój komputer dysk, procesor, ram.
|
Cytat:
|
Z tą konfiguracja master - slave to raczej wazne, zalecane jest aby naped CDRW podlaczony byl jako secondary master. Co do sterownikow ASPI to sa takze wymagane do poprawnego funkcjonowania. Na cdrinfo.pl a dziale pliki->sterowniki masz ASPI Adapteca oraz fix ASPI - sciagnij i zainstaluj. Jesli chodzi o plyte glowna, to jest to zalezne od chipsetu na jakim ona pracuje (VIA lub Intel); w przypadku VIA - najnowsze VIA Hyperion (takze z cdrinfo.pl)
|
Jakim programem nagrywasz ? Czy ten problem występuje we wszystkich programach do nagrywania ?
|
Cytat:
problem wystepuje w każdym programie :( |
dzieki :)
|
Chyba zostały 2 wyjścia (jak jeszcze nie próbowałeś). Przeinstalowanie systemu i inne podłączenie nagrywarki, ja mam np.
secondary master. Jeżeli taką masz możliwość spróbuj sprawdzić jak działa twoja nagrywarka na innym komputerze. Nic innego już mi nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam |
Przeinstalowanie systemu i inne podłączenie nagrywarki, ja mam np.
secondary master. Jeżeli taką masz możliwość spróbuj sprawdzić jak działa twoja nagrywarka na innym komputerze. Nic innego już mi nie przychodzi do głowy. Będę kombinował, dzieki za info |
Cytat:
|
Cytat:
a kompletnie zapomniałem, mam jeszcze DVD i jak je podłączyć czy ma to jakieś znaczenie ??? |
Cytat:
HDD- primary master CDRW- secondary master DVD- secondary slave To jest raczej najrozsadniejsze rozwiazanie ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:32. |