Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czas wypalania p³ytki (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czas-wypalania-plytki-17628/)

HaMet 27.02.2003 14:50

Czas wypalania p³ytki

Witam

Dosta³em ostatnio nagrywarke Samsung 248F czyli 48\24\48 i mam problem je¿eli chodzi o nagrywanie p³ytek CDR. Próbowa³em kilku rodzaju p³ytek które raz nero wykrywa³ jako x32, x40 max i takie¿ pedko¶ci nagrywania ustawia³em. jednak¿e czas nagrywania zawsze jest ten sam tzn ok 5.30 min. O co chodzi ?? Co zrobiæ aby zmniejszyæ ten czas ??

Dodam ¿e dane by³y pobierane zawsze z twardego, nagrywarka jest na osobnej ta¶mie jako master, nagrywam poprzez Nero.

Proszê o pomoc i z góry serdecznie dziêkujê.

para 27.02.2003 14:53

Czy masz w³±czone DMA ?

HaMet 27.02.2003 15:28

Cytat:

para napisa***322;(a)
Czy masz w³±czone DMA ?
Przyznam ¿e w tych tematach to jestem troche zielony :blee:

Do tej pory szuka³em tego DMA w panel sterowania - system - menad¿er urz±dzeñ, próbow±³em znale¼æ w cdrom i w kontrolerach dysku twardego ale nic tam nie ma o DMA.
Tak wiêc prosi³bym o jakie¶ wskazówki.

Z góry dziêkujê.

Maciej 27.02.2003 15:45

Cytat:

HaMet napisa***322;(a)
Przyznam ¿e w tych tematach to jestem troche zielony :blee:

Do tej pory szuka³em tego DMA w panel sterowania - system - menad¿er urz±dzeñ, próbow±³em znale¼æ w cdrom i w kontrolerach dysku twardego ale nic tam nie ma o DMA.
Tak wiêc prosi³bym o jakie¶ wskazówki.

Z góry dziêkujê.

Napisz jaki masz system ...:cisza:
I na jakim chip-ie pracujê p³yta...
Czy masz jakie¶ zewnêtrzne sterowniki zainstalowane do IDE ...?

HaMet 27.02.2003 15:56

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Napisz jaki masz system ...:cisza:
I na jakim chip-ie pracujê p³yta...
Czy masz jakie¶ zewnêtrzne sterowniki zainstalowane do IDE ...?

sorry, mam Win 98 SE, p³yta pracuje na chipie Intela 815, a co do sterowników to nie wiem czy dok³adnie o to chodzi ale mam zainstalowane kontrolery dysku twardego takie jak :
Intel ultra ATA storage controller
primary ultra ATA controller
Secondary ultra ATA controller.

Poza tym nic wiêcej nie mam zainstalowane. HELP :buu:

Maciej 27.02.2003 16:10

Cytat:

HaMet napisa***322;(a)
sorry, mam Win 98 SE, p³yta pracuje na chipie Intela 815, a co do sterowników to nie wiem czy dok³adnie o to chodzi ale mam zainstalowane kontrolery dysku twardego takie jak :
Intel ultra ATA storage controller
primary ultra ATA controller
Secondary ultra ATA controller.

Poza tym nic wiêcej nie mam zainstalowane. HELP :buu:

Hmmm ,masz zainstalowane sterowniki Intel Application Accelertor ,lub Intel Storage ATA Driver...
A to oznacza ¿e okienko z DMA zosta³o wy³±czone ...;)
Po odinstalowaniu sterowników Intela i zainstalowaniu domy¶lnych sterów do IDE z Windowsa ...okienko z DMA znów siê pojawi.
Proponujê najpierw ,u¿yæ Nero Info Tools i sprawdziæ czy masz pow³±czane DMA>..:)

HaMet 27.02.2003 17:00

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Hmmm ,masz zainstalowane sterowniki Intel Application Accelertor ,lub Intel Storage ATA Driver...
A to oznacza ¿e okienko z DMA zosta³o wy³±czone ...;)
Po odinstalowaniu sterowników Intela i zainstalowaniu domy¶lnych sterów do IDE z Windowsa ...okienko z DMA znów siê pojawi.
Proponujê najpierw ,u¿yæ Nero Info Tools i sprawdziæ czy masz pow³±czane DMA>..:)

Zrobi³em tak jak poradzi³e¶ tzn. wywali³em Intel Storage ATA Driver, windows wrzuci³ sobie swoje sterowniki, zaznaczy³em w menad¿erze urz±dzeñ u¿ycie IDE i zaznaczy³em DMA w cdrom.
Wk³adam p³ytkê, w³añczam Nero, ustawiam x40 i ........ dzia³a. Czas z 5.30 spad³ do 3.30 min przy x40.

Dziêki za radê, it's work !!!

Mam jeszcze jedno pytanko dotycz±ce nagrywarek Samsung. Spotka³em siê z wielk± krytyk± tych¿e nagrywarek. Co s±dzisz o nich ??

Pozdrawiam. HaMet.

Maciej 27.02.2003 17:05

Moje zdanie na temat nagrywarek Samsunga jest takie:
osobiscie nigdy w ¿yciu bym nie kupi³ Samsunga ...:jezyk:

Pow³±czaj DMA tak¿e do HDD ...;)

Yahol 27.02.2003 17:09

[QUOTE]Maciej napisa***322;(a)
[B]Moje zdanie na temat nagrywarek Samsunga jest takie:
QUOTE]
No wiesz, nie przesadzaj, jakby dawali za darmo z jakim atrakcyjnym prezentem:) (moze szpindelek plyt, abo co?!)

pali 27.02.2003 17:16

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)

Ci±gle kto¶ tu kogo¶ opieprza, ¿e po raz setny siê pyta co to jest DMA i jak to w³±czyæ ale te¿ ciagle na ogólne pytania o z³± jako¶æ transferu i inne problemy, kto¶ odpowiada: a ja to bym nigdy w ¿yciu nie kupi³ Samsunga, LG, Lite-On, HP itd itp ....

Maciej 27.02.2003 19:34

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Ci±gle kto¶ tu kogo¶ opieprza, ¿e po raz setny siê pyta co to jest DMA i jak to w³±czyæ ale te¿ ciagle na ogólne pytania o z³± jako¶æ transferu i inne problemy, kto¶ odpowiada: a ja to bym nigdy w ¿yciu nie kupi³ Samsunga, LG, Lite-On, HP itd itp ....
Problem tematu Postu rozwi±za³em...;)
i na dodatkowe pytanie które zosta³o zadane ,te¿ odpowiedzia³em ,...jakbys uwa¿nie czyta³ to by¶ wiedzia³...¿e to by³o tylko moje zdanie ...:cisza: :cisza: :cisza:

...............................;)

Maciej 27.02.2003 19:36

[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
QUOTE]
No wiesz, nie przesadzaj, jakby dawali za darmo z jakim atrakcyjnym prezentem:) (moze szpindelek plyt, abo co?!)

Yahol...;)
...no wiesz,,, jakby za darmo ...to bym siê jeszcze zastanowi³...;p

Pozdrawiam Yahol...:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:46.