![]() |
Zakładanie Sieci
Witam. chcę założyć w okolicy sieć komputerową. Problem jest z tym czy mogę na RJ-45 korzytać z kalbi nieekranowanych na odelgłości około 400m (kabel musiał by iść koło lini sieci enrgentycznej (w zienimi) - około 5-10 cm od kabla). Mogę tak zrobić czy nie za bardzo mi to wyjdzie??
|
Re: Zakładanie Sieci
Cytat:
Pozdrawiam |
400m to troche za duzo jak na kable lepiej puscic siec radiem :)
|
400 m, hmmm...
laczylem switche na odleglosci ok.200m, ale linia napowietrzna, mocowanie do scian i slupow, a dodatkowo nie bylo tam zadnych linii zasilajacych! Czyli bez zaklucen. Sumujac:) Raczej ekran (przewod:))i wzmacniacz. Chyba jakos tak to sie robi. |
To się ewidentnie kwalifikuje na światłowód! Tylko trochę drogo...
Lekiem z wyboru jest radio. 8) |
skrętka wg. standardów ma 100m maksymalnie
potem musi być koncentrator sieciowy (switch, hub... itp.) czyli coś co przyjmuje i wzmacnia zygnał jeżeli jest to bliko kabla energetycznego może być problem, zwłaszcza jeżeli jest to np. główny kabel na osiedle czy coś takiego... im grubszy tym większe zakłócenia jeżeli chodzi o skrętkę ekranowaną to jest ponoć ryzykowne, wtyczki też muszą być ekranowane itd. i prawdopodobieństwo uszkodzenia sieci (karty i switche) podczas jakichś przebić (ewentualnie burzy) jest wysokie... chyba sieć radiowa będzie lepsza mieszkasz na osiedlu? czu w domku jednorodzinnym ? |
Cytat:
komp/hub/switch>--100m-->hub/switch>--100m>--hub/switch>--100-->hub/switch>--100-->komp/switch/hub Każdy odcinek uziemiasz(wkopujesz na metr w ziemie podziurawione widro z piaskiem wymieszanym z solą(troche przesadzam, ale taka jest teoria dobrego uziemienia). !!!Uziemia się tylko z jednej strony, jak uziemisz na obu końcach to łądunki będą ciągle płynęły po ekranie i nie będzie działało!!! Co do umieszczenia switchy(czy innego badziewia) gdzieś w terenie to muisz to zrobić w hermetycznej puszce z wentylacją, którą mocujesz do słupa(ogrodzenia, czegokolwiek co jest nad ziemią)zasilanie ciągniesz po skrętce po wolnej parze puszczasz 24V i przed switchem/hub'em wpinasz stabilizator monolityczny(wiem, że to oczywiste, ale pamiętaj, żeby tej pary nie wkładć we wtyczkę). Na takich odeległościach będziesz miał spory spadek napięcia-stąd musisz dać jakies 24V z jednej strony i z drugiej strony tak samo(24V na 2 sprzęty, powinno wystarczyć), o włąściwe napięcie czyli o 7,5V zadba stabilizator monolityczny(jakies 3-5zł sztuka w sklepie elektronicznym), dodatkowo można dac jeszcze po kondenstorku dla ustabilizowania. Więcej znajdziesz http://www.sierp.net/faq.htm Nie przejmuj się normą ilości switchy/hubów w kaskadzie u mnie jest 3-krotnie przekroczona i działa. Co do normy 100metrów to też można ją przekraczać, ale lepiej nie przesadzać, zwłaszcza jak masz takie ciekawe sąsiedztwo ja kable energetyczne. |
Podobno te 100m mozna przekroczyć uzywając markowych kart sieciowych. Lepsze karty mają własne wzmacniacze. Ale 400m to troche dużo. 8)
|
Nawet na markowych kartach przekroczenie 160m moze powodowac zagubienie pakietów ale 400m!!! - tylko radio
|
Cytat:
co za tutorial :) ;) |
Re: Re: Zakładanie Sieci
Cytat:
(chodzi o dwa budynki w każdym jest sieć LAN a między nimi ok. 40 m i chcę to połączyć ) Czy jest taka możliwość i ile to może kosztować ? ??? |
pottzebujesz po prostu połączyć 2 switche/huby razem i to wszystko
ale napisz cos więcej jak zbudowana jest ta sieć ? |
Cytat:
Są dwa budynki i dwie sieci LAN, dwa serwery , dwa swich-e i jeden administrator. Ale jest to tak zrobione że można przenieść komputer z jednej sieci do drugiej i wszystko działa bez najmniejszych zmian w ustawieniach. Po prostu sieci są prawie identyczne ( te same nazwy użytkowników idt.). Chcę zrezygnować z jednego serwera i zrobić z tego jedną sieć, tylko ta odległość i droga która jest między budynkami, więc o żadnym kablu nie może być mowy. |
400m to za duzo na skretke
masz dwa wyjscia: 1) radiolinia 2) swiatlowod |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:25. |