![]() |
Czyścić laser?
Ostatnio moj cd-rom przestal czytac jakiekolwiek plyty. Po wlozeniu plyty zachowuje sie tak jak bym wlazyl plyte do gory nogami. Troche ja pomuli i zaraz wypluwa. Czyscilem juz soczewke i nie pomoglo. Wiec pytam czy mozna czyscic laser, czy to mozliwe zeby sie zabrudzil i czy to pomoze? A moze jakies inne propozycje jak to naprawic.
|
Co rozumiesz przez czyszczenie lasera? Przeciez tylko soczewke i nic wiecej sie nei czysci a to wlasnie rowne jest pojeciu "czyszczenie lasera/optyki"
|
Re: Czyścić laser?
Cytat:
|
ewentualnie podkrec potencjometr - moze
podziala jeszcze z miesiac albo dwa:P |
Proponuję poszukać nowego cd-rom-a.
Reanimacja rzadko kiedy się udaje i najczęściej problem powraca dość szybko |
A tu macie o czyszczeniu laserów :
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3 |
...
:czytaj: Podaj model CDROMU i jak długo go użytkujesz :czytaj:
|
Re: ...
Cytat:
|
Cytat:
|
mozliwe ze masz to co ja - rozwalony silnik krecenia plyty powobuje takie bicie cie glowica odczytu co chwila gubi sciezke
|
Cytat:
|
LASER, co Ty na to? Znowu chcą Cię wyczyścić? 8)
|
Cytat:
|
Heh też mam (miałem) takiego CDka Creative x52 (CD5233E). U mnie chodził troszkę ponad rok i któregoś pięknego dnia pojawiły się te same objawy, cdek się rozpędza, długo miętosi płytkę po czym wyskakuje komunikat że brak płytki w napedzie. Popytałem wśród znajomych i ponoć to dość częsty feler napedów Creative. Ten akurat jest drugim, na którym pracowałem (kiedyś w firmie miałem Creative i objawy identyczne po ok.2 latach użytkowania). Ponoć da się to jakoś reanimować ale na krótko.
Podsumowując, unikajcie napedów Creative ;) |
Cytat:
A części to pewnie możesz dostać, kupując uszkodzonego cd-roma. Dzisiaj widziałem na warszawskiej giełdzie na Batorego kosz z uszkodzonymi częściami, także bylo kilka cd-romów. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38. |