Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Znikniecie napedu CD w Win2k (https://forum.cdrinfo.pl/f2/znikniecie-napedu-cd-win2k-17693/)

Martin_TP 07.03.2003 17:28

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
apropo DirectCD - wersja 3.01 powodowala u mnie paskudne zonki z win2k, np niezamykanie sie systemu, zwisy w tajemniczych okolicznosciach - po wywaleniu i wgraniu InCD dziala ok
Nic dziwnego skoro wgrales bardzo stara wersje, pewnie zupelnie nie przystosowana do tego systemu.. ^_^ Wiec nie ma co sie dziwic ;)

CrazyLucas 07.03.2003 02:39

pracowalem na kreaturze 1 dzien i go szybko wywalilem - teraz spawam zpod nero i winona

memorando 07.03.2003 01:50

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
apropo DirectCD - wersja 3.01 powodowala u mnie paskudne zonki z win2k, np niezamykanie sie systemu, zwisy w tajemniczych okolicznosciach - po wywaleniu i wgraniu InCD dziala ok
Mam windowsa 2000 ta sama kompilacja i na oczy po zaladowaniu asy cd creatury 5 takiego monitu nie wiem co wy macie za kompy nigdy nie mam problemow że wiesza się że napęd znika że stery zle czy easy cd jest konfliktowy po prostu trzeba wiedzieć co i jak

CrazyLucas 07.03.2003 01:22

Kuno 07.03.2003 00:16

Podziałało

Wielkie dzięki Yahol!
Czyszczenie rejestru Windy i instalka Nero podziałały odświeżająco :-)
Żadnych DirectCD nie będę instalował, i tak tego nie używałem...
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ!
Kuno

Yahol 28.02.2003 19:29

Nie wiem, co powinienes zrobic, powiem ci co ja zrobilem:
Wykasowalem calego ECDCreatora i DirectCD, usunolem wpisy z rejestru po obu programach.
Zrestartowalem kompa i zainstalowalem Nero. Sprawdzilem! Dziala.
Dogralem -osobno- DirectCD ver. 5.1 - (bez ECDC) i dzialalo bez zarzutu.
I w dalszym ciagu dziala.
Staram sie nie uzywac ECDC, bo konfliktuje sie z innymi programami i jest po prostu kiepski.
Uzywalem ver. 5.1 Platinium.

pali 28.02.2003 18:48

Re: Znikniecie napedu CD w Win2k

Cytat:

Kuno napisa***322;(a)

Pracuję na komputerze z systemem Win2000Prof PL (5.00.2195 z SP2) i mam (miałem) zainstalowaną nagrywarkę LG CD-RW GCE-8240B.
Używałem (przez sprzedawcę zainstalowanego wraz z systemem) programu do nagrywania Roxio EASY CD Creator 5.1. Ponieważ mam kilka obrazów płyt wykonanych w Nero Burning Rom (*.nrg) zainstalowałem owy soft i podjęłem próbę ich wypalenia. Skutek był taki, iż komp się zresetował (dziwne), a po starcie systemu pojawił się komunikat, iż jakowyś DirectCD (nie używam tego, a instaluje się to to razem z Roxio) nie może użyć drajwera CDR4_2K.sys bo "on your system is old"
:'(

Pozdrawiam

Miałem win2k pl oraz LG GCC-4120B i Roxio ECDCreator 5.1. Zainstalowałem Nero i więcej już ikonki napędu nie zobaczyłem. Problemu nie rozwiązałem, na xp wtedy przeszedłem.

Przeczytałem gdzieś potem, że to mogła być wina EasyCDKreatury - jeśli używałeś jak piszesz wersji dostarczonej z napędem, to była to wersja okrojona - tylko dla LG. Takie okrojone wersje lubią blokować inne programy.

Ale co masz zrobić - nie wiem.

Kuno 28.02.2003 16:56

Znikniecie napedu CD w Win2k

Walczę z pewnym problemem już tydzień i nie mogę znaleść dobrego rozwiązania. Przeglądając Forum też niczego takiego nie znalazłem. Pomocy!
Pracuję na komputerze z systemem Win2000Prof PL (5.00.2195 z SP2) i mam (miałem) zainstalowaną nagrywarkę LG CD-RW GCE-8240B.
Używałem (przez sprzedawcę zainstalowanego wraz z systemem) programu do nagrywania Roxio EASY CD Creator 5.1. Ponieważ mam kilka obrazów płyt wykonanych w Nero Burning Rom (*.nrg) zainstalowałem owy soft i podjęłem próbę ich wypalenia. Skutek był taki, iż komp się zresetował (dziwne), a po starcie systemu pojawił się komunikat, iż jakowyś DirectCD (nie używam tego, a instaluje się to to razem z Roxio) nie może użyć drajwera CDR4_2K.sys bo "on your system is old"
:'(
Proponowana reinstalacja DirectCD oczywiście nic nie pomaga...
System nie widzi napędu CD, jego odinstalowanie w Menedżerze Urządzeń nic nie daje, gdyż Windows po restarcie podinstalowuje CD-RW, ale z błędm o Kodzie 31: "To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)"
Wyrzucony wraz z napędem (wg systemu również wadliwy) Driver ElbyCDIO już nie został więcej przez system wykryty (jego brak nie jest wykrywany, w przeciwieństwie do samego napędu). Start w trybie awaryjnym nic nie dał. Teraz przy każdym starcie mam w Podglądzie Zdarzeń/System błąd:
"Uruchomienie usługi ElbyCDIO Driver nie powiodło się z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonego pliku."
Instalacja Adaptec'owych sterowników ASPI (wer. 4.71.2) nic nie pomogła.
Od/doinstalowywanie Roxio (i DirectCD) nic nie dawała (tryb Repair też nic nie pomaga).
Jeżeli jest możliwość zainstalowania napędu bez konieczności reinstalacji Windowsów, to byłbym wdzięczny za podpowiedź. Jeżeli nie - to wiem, iż można zapisać jakoś ustawienia Windows (pulpit, paski zadań itp.) aby można je było przenieść na inny komputer (tu mam na myśli swój własny po reinsatalacji Win2K).
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:49.