Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DAO-RAW - gra warta świeczki ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dao-raw-gra-warta-swieczki-1770/)

YAQB 19.12.2000 22:37

Jesteście wwszyscy boscy heheh :))) szkoda tylko, żę tak wiele postów pojawiło się PO tym jak kupiłem nagrywarkę. Ale nie szkodzi mam z Dao-Raw TEAC-a W54E :))) Pzodrawiam wszytkich :)))

aiki 19.12.2000 01:06

płyte do bleema bez problemu skopiujesz na cdrwinie jeśli tylko masz dobry sprzęt np. teac x8 SCSI A co do cracku do Pwn to jest on prosty do zdobycia działa zresztą również na fogre 2000 ten sam sposób zabezpieczenia (ładujesz plik Cms16fix.vxd za pomocą vxloadera i po kłopocie)

Smiech 18.12.2000 22:54

Uważam, że DAO-RAW jest niezbędny. kilka przykładów:
Bez tego trybu nie da sie skopiować takich rzeczy jak CDKEY do Bleem'a który działa z wszystkimi wersjami.
Ok można sobie ściagnąc skrakowanego Bleem'a ale do każdego update wersji znów trzeba cracka, tak samo jest z grami po zainstalowaniu patcha

A jeszcze gorsza sprawa jest z polskimi programami np.
Encyklopedia Fogra na zwykłej nagrywarce kopia nie działa a z DAO-RAW tak. A wiecie jak trudno znależć kraka do polskiego programu wg mnie bardzo trudno
a tak bez kłopotu w 8-40 min mamy działającą kopie

Z tego co napisałem widać że są same plusy
a twierdzenie że cena jest minusem to podaje przykład że TEAC CDW-54E (4x4x32) ma DAO-RAW i kosztuje 600 zł z Vatem w sklepie.(Taniej niż niektóre x4 bez DAO-RAW)

obar1 18.12.2000 19:44

6
znowu sięspotykamy :))
nie ośmiesaj się jak Ci tam ...
no RED ALERT 2 leci bez kłopotów na WINONIE czy nawet na nero i nie jest wybredny bo o ile się nie mylę to dla niego jest ważny kod a nie płyta a nawet mam generator kodów do niego ....no nie ważne
ale poza nawiasem to podtrzymuje co pisałem wyżej...
i poczytaj chłoptasiu wyżej nim się będziesz wymądrzać i rżyć z kogoś bezpodstawnie
6

wojtas 18.12.2000 12:47

Gadki szmatki... Sprobuj "zarchiwizowac" Red Alert 2 bez DAO-RAW, lub chocby Encyklopedie PWN. Szybko stwierdzisz, czy jest on potrzebny, czy tez nie.
Poza tym rzadko ktos kupuje nagryware tylko do robienia backup'u danych, wiec bedzie problem z ewentualnym pozbyciem sie jej.

wojtas 18.12.2000 12:45

Gadki szmatki... Sproj "zarchiwizowac" Red Alert 2 bez DAO-RAW, lub chocby Encyklopedie PWN. Szybko stwierdzisz, czy jest on potrzebny, czy tez nie.
Poza tym rzadko ktos kupuje nagryware tylko do robienia backup'u danych, wiec bedzie problem z ewentualnym pozbyciem sie jej.

obar1 18.12.2000 00:32

6
Jeśli masz zamiar archiwizować tylko swoje dane (w co niewierzę bo każdy kto ma nagrywarkę wcześniej lub później będzie próbował ją "wykorzystać" w sposób nieprawy :) ) to możesz kupić bez rawu ale żebyś potem nie pluł sobie w brodę ... zresztą nagrywarki są tak tanie :) że mozna szybko ją wymienić
Tryb raw jest potrzebny ale nie niezbędny gdyż b.dużo gier (pisze o PC) z tzw. "drugiej" ręki posiada cracka omijającego niektóre zabezpieczenia sprawdzające oryginalność płyty (jak zabrzmiało !!!) a do backup'u takich :) nie trzeba palarki z rawem :) ale to tak poza nawiasem
osobiści radzę mieć coś takiego w nagrywarce ...
oczywiście zawsze można czekać na bios który coś takiego umożliwi w nagrywarce...
pozdrawiam 6

.gof 17.12.2000 23:02

to zależy: jeśli masz trochę oryginalnych gier, z których chciałbyś zrobić backupy :))) to licz się z tym, że sporo płyt nie da się przegrać bez trybu raw

Kricho 22.11.2000 10:54

W miarę nowe nagrywarki HP mają RAW-DAO ale nie obsługują overburningu i podejrzewam, że te modele też nie czytają ani zapisują płyt 90min i wyżej, ale to już inna (bardziej ryzykowna) sprawa. Rzadko który napęd dobrze radzi sobie z tymi płytami - może za rok będzie ich więcej.

demostenes 20.11.2000 23:20

Moim zdanie DAO-RAW jest przydatne , podejżewam że niedługo wszystkie plyty będą zabezpieczone a wtedy bez DAO-RAW ani rusz. Ja kuopiłem za 800PLN Hp 9300i 10x4x32 i jestem bardzo zadowolony , CDRW posiada DAO-RAW , i wielokrotnie kopiowałem zabezpieczone płyty .
Uważąm że jest to jedną z podstawowych cech CDRW.

krzpac 20.11.2000 23:09

jeśli tylko dla potrzeb własnych to DAO-RAW nie jest ci potrzebny

Tomi 20.11.2000 20:29

Wiem że nie ma problemu z kopaniem z Cd na Cd o ile oczywiscie masz odpowiedni(czytaj wszystko czytający CD ROM). Moj kolega ma cd roma x4 i lg 8080b i nagrywa z plyty na plyte bez najmniejszego problemu. Doszedlem do wniosku ze dao raw przyda sie jesli chcesz sie zabawic w kopanie plyt na psx-a itp.

Tomi

YAQB 20.11.2000 20:14

Ogólnie to postanowiłem kupić BOX-a bo w przypadku LG różnica w cenie jest 30 zeta, ale nadal nie wiem czy warto "inwestować" w DAO-RAW czy nie. Poza tym głównie pewnie będę magrywał swoje "rzeczy", ale jak by mi przyszło sie zmierzyć z kopiowanie z CD na CDR albo coś to co wtedy? Dochodzi chyba kwestia czy CDROM umie odpowiednio odczytać taką płytę .... ?
MOŻE KTOŚ KTO W TYM SIEDZI DŁUŻEJ MÓGŁBY SIE WYPOWIEDZIEĆ ?
plizzzzzzzzzzz :)))

Tomi 20.11.2000 19:06

Czesc

Mam taki sam problem jak ty (patrz) dwa pytania nizej. Doszedłem jednak do wniosku ze kupie sobie LG8080B. Ma go wielu moich znajomych i nikt na niego nie narzeka. Czyta i zapisuje płyty 900 MB. Co do trybu DAO-RAW to jest on na pewno uzyteczny lecz sądze ze mozna obejsc sie i bez niego, szczegolnie kiedy masz zamiar "tylko archiwizowac dane". Mam tylko pytanko - czy lepiej kupic oema + plytek na 100 zl czy Boxa?Moze boxy są mniej awaryjne???

Tomi

Tomi 20.11.2000 19:05

Czesc

Mam taki sam problem jak ty (patrz) dwa pytania nizej. Doszedłem jednak do wniosku ze kupie sobie LG8080B. Ma go wielu moich znajomych i nikt na niego nie narzeka. Czyta i zapisuje płyty 900 MB. Co do trybu DAO-RAW to jest on na pewno uzyteczny lecz sądze ze mozna obejsc sie i bez niego, szczegolnie kiedy masz zamiar "tylko archiwizowac dane". Mam tylko pytanko - czy lepiej kupic oema + plytek na 100 zl czy Boxa?Moze boxy są mniej awaryjne???

Tomi

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:35.