![]() |
DAO-RAW - gra warta świeczki ?
Chcę kupić nagrywarkę, taką powiedzmy x8x4, bo ceny takich to ok. 700-900,-
Wydaje mi się, że dobrą jest LG 8080, ale nie ma DAO-RAW i teraz sam nie wiem czy to się "przydaje" i naprawdę warto to mieć czy nie ?!. Jeśli tak, to jaki inny CDR jest godny polecenia (w tym przedziale cenowym) (dodam, że raczej będę tego używał dla siebie na zasadzie archiwizacji danych) |
Czesc
Mam taki sam problem jak ty (patrz) dwa pytania nizej. Doszedłem jednak do wniosku ze kupie sobie LG8080B. Ma go wielu moich znajomych i nikt na niego nie narzeka. Czyta i zapisuje płyty 900 MB. Co do trybu DAO-RAW to jest on na pewno uzyteczny lecz sądze ze mozna obejsc sie i bez niego, szczegolnie kiedy masz zamiar "tylko archiwizowac dane". Mam tylko pytanko - czy lepiej kupic oema + plytek na 100 zl czy Boxa?Moze boxy są mniej awaryjne??? Tomi |
Czesc
Mam taki sam problem jak ty (patrz) dwa pytania nizej. Doszedłem jednak do wniosku ze kupie sobie LG8080B. Ma go wielu moich znajomych i nikt na niego nie narzeka. Czyta i zapisuje płyty 900 MB. Co do trybu DAO-RAW to jest on na pewno uzyteczny lecz sądze ze mozna obejsc sie i bez niego, szczegolnie kiedy masz zamiar "tylko archiwizowac dane". Mam tylko pytanko - czy lepiej kupic oema + plytek na 100 zl czy Boxa?Moze boxy są mniej awaryjne??? Tomi |
Ogólnie to postanowiłem kupić BOX-a bo w przypadku LG różnica w cenie jest 30 zeta, ale nadal nie wiem czy warto "inwestować" w DAO-RAW czy nie. Poza tym głównie pewnie będę magrywał swoje "rzeczy", ale jak by mi przyszło sie zmierzyć z kopiowanie z CD na CDR albo coś to co wtedy? Dochodzi chyba kwestia czy CDROM umie odpowiednio odczytać taką płytę .... ?
MOŻE KTOŚ KTO W TYM SIEDZI DŁUŻEJ MÓGŁBY SIE WYPOWIEDZIEĆ ? plizzzzzzzzzzz :))) |
Wiem że nie ma problemu z kopaniem z Cd na Cd o ile oczywiscie masz odpowiedni(czytaj wszystko czytający CD ROM). Moj kolega ma cd roma x4 i lg 8080b i nagrywa z plyty na plyte bez najmniejszego problemu. Doszedlem do wniosku ze dao raw przyda sie jesli chcesz sie zabawic w kopanie plyt na psx-a itp.
Tomi |
jeśli tylko dla potrzeb własnych to DAO-RAW nie jest ci potrzebny
|
Moim zdanie DAO-RAW jest przydatne , podejżewam że niedługo wszystkie plyty będą zabezpieczone a wtedy bez DAO-RAW ani rusz. Ja kuopiłem za 800PLN Hp 9300i 10x4x32 i jestem bardzo zadowolony , CDRW posiada DAO-RAW , i wielokrotnie kopiowałem zabezpieczone płyty .
Uważąm że jest to jedną z podstawowych cech CDRW. |
W miarę nowe nagrywarki HP mają RAW-DAO ale nie obsługują overburningu i podejrzewam, że te modele też nie czytają ani zapisują płyt 90min i wyżej, ale to już inna (bardziej ryzykowna) sprawa. Rzadko który napęd dobrze radzi sobie z tymi płytami - może za rok będzie ich więcej.
|
to zależy: jeśli masz trochę oryginalnych gier, z których chciałbyś zrobić backupy :))) to licz się z tym, że sporo płyt nie da się przegrać bez trybu raw
|
6
Jeśli masz zamiar archiwizować tylko swoje dane (w co niewierzę bo każdy kto ma nagrywarkę wcześniej lub później będzie próbował ją "wykorzystać" w sposób nieprawy :) ) to możesz kupić bez rawu ale żebyś potem nie pluł sobie w brodę ... zresztą nagrywarki są tak tanie :) że mozna szybko ją wymienić Tryb raw jest potrzebny ale nie niezbędny gdyż b.dużo gier (pisze o PC) z tzw. "drugiej" ręki posiada cracka omijającego niektóre zabezpieczenia sprawdzające oryginalność płyty (jak zabrzmiało !!!) a do backup'u takich :) nie trzeba palarki z rawem :) ale to tak poza nawiasem osobiści radzę mieć coś takiego w nagrywarce ... oczywiście zawsze można czekać na bios który coś takiego umożliwi w nagrywarce... pozdrawiam 6 |
Gadki szmatki... Sproj "zarchiwizowac" Red Alert 2 bez DAO-RAW, lub chocby Encyklopedie PWN. Szybko stwierdzisz, czy jest on potrzebny, czy tez nie.
Poza tym rzadko ktos kupuje nagryware tylko do robienia backup'u danych, wiec bedzie problem z ewentualnym pozbyciem sie jej. |
Gadki szmatki... Sprobuj "zarchiwizowac" Red Alert 2 bez DAO-RAW, lub chocby Encyklopedie PWN. Szybko stwierdzisz, czy jest on potrzebny, czy tez nie.
Poza tym rzadko ktos kupuje nagryware tylko do robienia backup'u danych, wiec bedzie problem z ewentualnym pozbyciem sie jej. |
6
znowu sięspotykamy :)) nie ośmiesaj się jak Ci tam ... no RED ALERT 2 leci bez kłopotów na WINONIE czy nawet na nero i nie jest wybredny bo o ile się nie mylę to dla niego jest ważny kod a nie płyta a nawet mam generator kodów do niego ....no nie ważne ale poza nawiasem to podtrzymuje co pisałem wyżej... i poczytaj chłoptasiu wyżej nim się będziesz wymądrzać i rżyć z kogoś bezpodstawnie 6 |
Uważam, że DAO-RAW jest niezbędny. kilka przykładów:
Bez tego trybu nie da sie skopiować takich rzeczy jak CDKEY do Bleem'a który działa z wszystkimi wersjami. Ok można sobie ściagnąc skrakowanego Bleem'a ale do każdego update wersji znów trzeba cracka, tak samo jest z grami po zainstalowaniu patcha A jeszcze gorsza sprawa jest z polskimi programami np. Encyklopedia Fogra na zwykłej nagrywarce kopia nie działa a z DAO-RAW tak. A wiecie jak trudno znależć kraka do polskiego programu wg mnie bardzo trudno a tak bez kłopotu w 8-40 min mamy działającą kopie Z tego co napisałem widać że są same plusy a twierdzenie że cena jest minusem to podaje przykład że TEAC CDW-54E (4x4x32) ma DAO-RAW i kosztuje 600 zł z Vatem w sklepie.(Taniej niż niektóre x4 bez DAO-RAW) |
płyte do bleema bez problemu skopiujesz na cdrwinie jeśli tylko masz dobry sprzęt np. teac x8 SCSI A co do cracku do Pwn to jest on prosty do zdobycia działa zresztą również na fogre 2000 ten sam sposób zabezpieczenia (ładujesz plik Cms16fix.vxd za pomocą vxloadera i po kłopocie)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:38. |