Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Hardware za granicą (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hardware-za-granica-17819/)

M.T.C. 02.03.2003 19:04

Hardware za granicą

Witam.
Kiedyś było tak, że jak się jechało do USA to sprzęt komputerowy w porównaniu z naszymi cenami był tam za pół darmo. Obecnie po mojej podróży do Nowego Jorku zdziwiłem się gdyż ceny mają takie same lub nawet wyższe! Na dodatek nie słyszeli o czymś takim jak giełda komputerowa a jedynym miejscem ,gdzie jest hardware to supermarkety i sklepy internetowe.
Moje pytanie jest: Jakie spostrzeżenia macie co do cen i dostępności sprzętu w innych krajach świata? Jakie są różnice co do Polskich realiów?

kizio 02.03.2003 19:07

Mi się zdaje że tani sprzęt jest w Niemczeh!!

pepperman 02.03.2003 19:12

to zalezy gdzie sie trafi, ale ogolnie NY jets drogi.

andrzejj9 02.03.2003 19:29

Roznie to bywa. Ja poprzedni komputer kupowalem (na czesci) w Stanach (w firmie wysylkowej www.mwave.com) i wyszlo mi to duzo, duuuzo taniej. Teraz roznice sa mniejsze, ale dalej sa. Najtaniej zawsze wychodzi to w firmach internetowych (a ta, ktora Ci podalem wcale nie jest najtansza), wtedy nie musisz rowniez placic dodatkowego podatku (okolo 7 - 9 procent, w zaleznosci od stanu). Jednak nie ma reguly i rozny sprzet ma rozne ceny. Na przyklad drukarki i monitory sa raczej drozsze, ale pamiec, plyty glowne, karty graficzne i muzyczne ciagle o niebo tansze.

M.T.C. 02.03.2003 19:45

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Na przyklad drukarki i monitory sa raczej drozsze, ale pamiec, plyty glowne, karty graficzne i muzyczne ciagle o niebo tansze.
Właśnie ja porównywałem ceny głównie na podstawie CPU (AMD), płyt główych(ASUS) i grafiki (ATI RAdeon 9700PRO) Własnie te komponenty miały bardzo podobne ceny.

Krzycho83 02.03.2003 23:18

Wie ktos moze ile takie sklepy wysylkowe zycza sobie za przesylke??? (chodzi glownie o sklepy poza Polska jak ten www.mwave.com )

ThanatoS 02.03.2003 23:32

Najtańszy sprzęt chlopaki i dziewczyny jest w Japonii. Siostra mi kupila tam laptopa za smieszne pieniadze (na polskie wychodziło ok 2000 zł, a w polsce ten sam model idzie za 14000 zł). Ale jest tez tam taka dzielnica w Tokio, gdzie sie wystawia kompy do specjalnych pojemikow z kad mozna sobie je wziasc. Wystawiaja je nawet w dobrym stanie, np. laptop z zepsuta klawiatura. Pamietam ze w sklepie (w polsce) za jednego z nich oferowani 6000 zl, wiec sie uplynnilo je w sklepie. (Klawiature ciezko bylo znalezc, a i tak mamy lepsze modele).

andrzejj9 03.03.2003 21:47

kurcze, a nie znasz jakis adresow sklepow wysylkowych z Japonii, albo Chin (jesli tam w ogole takowe istnieja). Moze i ze sprowadzeniem to dalej by sie oplacalo?
W kazdym razie to fakt, ze w tamtych rejonach wszystko, a juz zwlaszcza sprzet komputerowy (w koncu znaczaca jego wiekszosc w tamtych okolicach jest wytwarzana) jest sporo tansze. Moze daloby sie jakos z tego skorzystac.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:03.