![]() |
Niezbędnik - odtwarzanie DivX
Witam!
Przygotowuje się do napisania krótkiego artykułu o odtwarzaniu filmów i codec***8217;ach, jakie są do tego niezbędne. Tu proszę Was o konsultacje ***8211; czy zaproponowany zestaw wystarczy do bezproblemowego odtwarzania wszystkich (większości) popularnych divx***8217;ów. Proszę tylko unikać podawania jakichkolwiek gotowych paczek z codec***8217;ami, gdyż z doświadczenia wiem, że więcej z nimi problemów niż pożytku. XviD 26012003 DivX ;-) MPEG-4 Audio Compressor 4.02 DivX 4.02 DivX 5.03 AC3 Codec Jako odtwarzacz : Bestaplayer 1.0 Dodatkowy soft: ffdshow (20030103) Z moich doświadczeń wynika że taki zestaw wystarczy do odtwarzania większości (praktycznie wszystkich) filmów. Proszę o komentarze. |
proponowalbym zostawic tylko xvid i divx 5.02. Zamiane odtwarzacza na allplayer i dodanie directvobsub.
|
Proponowal bym rowniec podac czyja produkcja jesli chodzi o xvid (Koepi, Nic, uManiac)
To co wymieniles powinno wystarczyc w wiekszosci przypadkow z tym, ze ja bym dorzucil DivX 3.11a, bo jezeli ktos uzyl kompresji SBC z 3.11 (co sie zdarza) to bez tej wersji moga byc problemy... chociaz pewnosci niemam. |
Moja propozycja jest taka:
divx311 divx5.03(zawsze uzywam nowszego w miare pojawiania_ filtr ac3 XviD-22052002-1(taki uzywam a chyba jest juz nowasza wersja) Najnowsze sterowniki do kart graficznej(napewno nie te systemowe) A odtwarzacz subedit. Bestplayer nie byl aktualizowany od chyba roku jak nie wiecej. |
O Jezu, po co tyle tego do jednej rzeczy ?? 2 czy 3 wersje DivX ? Sheeesh...
Ja na początek instaluję zawsze najnowszego DivXa, ale TYLKO po to, aby móc wczytywać filmy pod VirtualDub'em (cięcie itp.). Do ODTWARZANIA wystarcza zestaw : ffdshow XviD (różne beta opcje tylko to ugryzie) filtry OGG DirectShow (TUTAJ ) do dźwięku OGG Vorbis i filmów w kontenerach OGG (*.OGG i *.OGM) kodek AC3 (ten z WinDVD, NIE z PowerDVD, bo strasznie przekompresowuje dźwięk) kodek DivX Audio z dowolnego pakietu (np. z NIMO) Głównym dekoderem jest ffdshow, który daje najwyższą jakość i jest najszybszy. :cisza: Jakość jest naprawdę nie do pobicia i kompatybilność też. Uwaga: aby uzyskać najwyższą możliwą jakość, trzeba mu zmieniać iDCT (w opcjach "miscellaneous") w zależności od tego, czy film jest skompresowany starym DivXem (opcja "Info", raportowany kodek: div3), czy nowszym. Kiedy trzeba, w opcji "Codecs" można mu ustawić, aby używał zewnętrznego XviDa, jeśli mamy film skompresowany z dziwnymi opcjami. directvobsub nie używałem, więc nawet nie wiem, co to. :) Odtwarzacz : BS Player. Jest niesamowity i szybki. Bardzo szybki. I tyle, to naprawdę najlepszy setup pod względem jakości. Zanim ktoś się ze mną pokłóci, proponuję sprawdzić. :) Ja tamte poprzednie opcje sprawdziłem na własnej skórze. :) P.S. Wersja XviDa raczej nie ma znaczenia, IIRC wszystkie używają filtra DShow autorstwa NICa. Chyba nie ma innego. :) P.P.S. Czasami używa się też kontenera MP4, ale jeszcze nie spotkałem, więc sądzę, że naprawdę rzadko. |
Kodeki:
- divx 3.20 (po to by byl dzwiek przy starych divxach) - divx 5.03 - xvid - ogg vorbis - AC3 (najlepiej od InterIndeo) - WMA 8.0 lub nowsze. - FFdshow |
A ja proponuje
dobry odtwarzacz dvd i blockbustervideo - dobe audio i video bez problemu dozucil bym jeszcze skrzynke piwa i kazdy ma fun.:idea:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:10. |