Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD-R mit? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-r-mit-17935/)

cylinder 04.03.2003 12:47

DVD-R mit?

Przygotowuje sie do authoringu DVD.
Mam tasme beta z ktorej bedzie robiony
plik AVI z ktorego nastepnie powstanie MPEG.

Pierwsza czescia procesu zajmie sie
odpowiednia firma (BETA>>>AVI).
Druga (AVI>>>MPEG) ja sam zajme sie w domu.

Kilka razy spotkalem sie z teoriami
mowiacymi ze kazdy czytnik cyfrowy
(cd-r dvd-r) zawiera jaka ilosc bledow
czy tez dane na nim zapisane nie sa
w 100% wiernymi oryginalowi.
Czy ktos moglby rozwiac moje watpliwosci?

Pytam poniewaz nie wiem czy mam zlecic
firmie nagranie pliku AVI na DVD-R
czy na wymiennym twardzielu.

Jest jakas istotna roznica?
(zalezy mi na jak najlepszej jakosci filmu)

_________________________:: cylinder

Luzaczek 04.03.2003 15:16

W mojej opinii dane (cyfrowa transmisja) musza byc w 100% zgodne i nie moze byc tu mowy o bledach, rozumianych jako pogorszenie jakosci filmu. Jest to rownie nieprawdopodobne jak fakt, iz nagrasz na DVD obrazek JPG, a potem odczytasz to jako piosenke mp3.

Powstale roznice oryginal-kopia wiaza sie zwykle z silniejszym stopniem kompresji. W moim przekonaniu piszacy o bledach, byc moze mieli na mysli rysy na nosniku. Rzeczywiscie jest funkcja korekcji bledow. Obiawia sie to tym, iz (mowiac mozliwie najprosciej) czytnik zwalnia czytajac dane sektory kilka razy jesli plytka jest porysowana. Fakt - niemal kazda uzywana plytka ma takie bledy, bo nie da sie w praktyce nie porysowac plytki. Rada jest na to prosta - zrob kilka kopii na mozliwie dobrym nosniku i tyle. Jak sie jedna zuzyje na tyle, ze bedzie problem z czytaniem/zacinaniem, wezmiesz druga i juz od razu z 3 zrobie dodatkowa kopie. Taki material jest w praktyce niezniszczalny.

CobraVerde 04.03.2003 16:21

coś Luzaczek pokręciłeś chyba - tu nie chodzi o transmisję czy też stopień kompresji ale o ryzyko związane z zapisem na specyficznym nośniku jakim jest DVDR. cylinder ma racje każda płyta zawiera jakąś minimalną ilość błęów nośnika (poniżej 1%) ale jest tego na tyle mało, że nie warto się tym przesadnie martwić. oczywiście warto użyć jak najlepszy nośnik do takiej operacji - są specjalne płyty DVDR do authoringu o najwyższej jakości nośnika. drogie ale ponoć najlepsze z możliwych. właśnie je wykorzystuje się jako płyty-matki do przechwywania cennego materiału. zapis na HDD jest moim zdaniem mniej bezpieczny i ja bym wybrał dobrą płytę DVD.

Luzaczek 04.03.2003 16:31

Cytat:

CobraVerde napisa***322;(a)
coś Luzaczek pokręciłeś chyba - tu nie chodzi o transmisję czy też stopień kompresji ale o ryzyko związane z zapisem na specyficznym nośniku jakim jest DVDR. cylinder ma racje każda płyta zawiera jakąś minimalną ilość błęów nośnika (poniżej 1%) ale jest tego na tyle mało, że nie warto się tym przesadnie martwić.
Fakt, nie rozumiem... Czyli jak to widzisz - nagrywam, wszystko dziala, ale nie dziala? Jesli sa bledy to przeciez nie bedzie dzialalo, a jesli nie ma to bedzie. To proste 0-1.

Ale ja sie nie znam, pewnie Cobra ma racje.

CobraVerde 04.03.2003 16:56

no faktycznie nie rozumiesz, ale nie przejmuj się - ja też nie rozumiem twojej ostatniej odpowiedzi :jezyk:

zorg 05.03.2003 01:58

chlopaki

musicie chyba razem cos :piwo: to bedzie lepiej, oczywiscie spierac sie trzeba bo zawsze z tego cos wynika, ale radze troche poluzowac:uscisk:

cylinder 05.03.2003 11:09

1%

W jaki dokladnie sposob ten 1% bledu na DVD-R
wplywa na plik AVI na nim nagrany?

Zanik dzwieku? Zaciecia obrazu?

_______________________________:: cylinder

CobraVerde 05.03.2003 11:31

przecież napisałem że to praktycznie nie ma znaczenia - występują one raczej na ostatnich sektorach na których nie ma zazwyczaj nagranych danych

budasty 05.03.2003 19:29

hmm

błędy występują na całej powierzchni płyt zaróno cd-r jak i dvd-r ale jest to przewidziane w specyfikacji tych nośników ponieważ ... część nośnika zawiera tzw. sektory korekcyjne, "informacje nadmiarowe" i dane w nich zapisane są wykorzystywane do poprawnego odczytu ewentualnych błedów zapisu.

p.s. to mój pierwszy post na tym forum i serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników :) , nie mam nagrywarki dvd ale powoli się przymierzam...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:16.