![]() |
WinXP + ISDN - samo rozlacza
Witam!
sprawa wyglada tak: jestem w sieci 3-osobowej, na switchu ;) sasiad robi jako server (rowniez na nim pracuje - 2in1 :D ), ma ISDNa (Aethra) w Dialogu on jak i ja mamy WinXP Pro + SP1, trzeci ma Win98 SE siec dziala wporzo, ale szlag nas juz trafia, bo ISDN sam sie rozlacza :klnie: za cholere nie wiemy dlaczego, jak sasiad mial 98 SE to nie bylo takich numerow - ale za to restarty byly cos jakis czas (mniej stabliny od XP :( ) rozlaczanie jest losowe, ale te rozlaczania zaczynaja sie glownie jak surfuje po stronkach (bo wtedy to zauwazam) :'( ktos moze wie dlaczego? moze gdzies cos nie tak jest z ustawieniami? mial ktos podobny problem? POMOCY!!! Pozdrawiam z wielkim bolem :( |
Aethra NT IP
ja też to mam tylko pod routerem i nie ma żadnych problemów (jak wiadomo rozłącza się co 10h) a masz pewnie ustawione na łączenie wymuszone na 2-óch kanałach tylko pytanie czy komendą ATKS0 (czy jakoś tak) czy. wg. przepisu z infojamy (czyli programowanie nt aethra ip) może ustawialiście też ten strownik hiserial, żeby wyciągnąć lepszy transfer, co ? czy nic nie było kombinowane |
ze co 10h sie sam rozlacza to wiem, ale nawet potrafi sie rozlaczyc 2 razy w ciagu 5 min. i tak w kolko ((
przepis z infojamy wdrozony w zycie (ale bez wymuszania dwoch kanalow - 16KB/sek i ta jak jest :jupi: ), ale wczesniej na oryginalnych ustawieniach tez tak bylo :( |
:( :'( sorki ze to wyciagam, ale nie wiem juz co robic :buu:
jesli mozecie popytajcie odpowiednich osob, moze one beda widziec, POMOCY !!!! |
a dzwoniłeś do dialogu ?
może sś jakies inne sterowniki do aethry na str. aethry ??? :) u mnie to non-stop chodzi! a rozłącza się regularnie? czy jak mu sie podoba? a może jak ktoś dzwoni ? a może cos sie uszkodziło z tym terminalem ? |
net sie rozlacza tak jak mu sie podoba ((
nawet po kilka razy w ciagu godziny :'( na 98 bylo OK, po przejsciu na XP tak sie porobilo PS. moze ktos ma jakis poradnik jak na XP dobrze to ustawic wraz z udostepnieniem netu klientom z sieci ;) |
na stronie jamy mastaha był taki sterownik hiserial wraz z innym sterownikiem do aethry? masz to zainstalowane ? spróbuj, może na tym nie będzie sie rozłączać? a może właśnie przez to sie kwasi co ?
bo ten hiserial działa tylko na xp i 2000 ? tam nie trzeba nic konfigurować po prostu instalujesz sterownik (ten z dyskietki od Dialogu) i powinno działać jak macie kasę to kupcie sobie switcha i router |
Cytat:
ale to nie rozwiazalo problemu, na oryginalnych ustawieniach jest to samo co na przyspieszonym laczu :( rozlacza i rozlacza :'( jeszcze sie pobawie, bo moze to wina jakiegos programu ??? |
Moze ten co gesc co robi jako server ma w Outlooku ustawione
"po wyslaniu i odebraniu rozlacz" on odbiera poczte i rozlacza Was wszystkich.... |
raport ;p
byl telefon do Dialogu i... ... koles powiedzial gdzie i co wylaczyc zeby bylo OK :spoko: no i jest OK :jupi: - oby 4 ever ;) PS. godz 19,16 no i jednak DUPAAAAAAAAAAAAAAA!!!! :klnie: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:50. |