![]() |
Problem z LG 8481b
Mam problem z nową nagrywarką LG 8481b. Mianowicie przy nagrywaniu plytki predkosc zapisu zaczyna sie od ok 22x, a przy 10min(dlugosc nosnika) predkość drastycznie spada do 16x i ani drgnie, od ok 30 min wraca na 24x i tak sie konczy. Słyszalem, że to może byc wina ustawień ale nie wiem jakich. Mój sprzet: celeron 1400, plyta g. ecs p6ipat, dysk: maxtor 60GB ata 133 7200obr. raeszta jest nie wazna. System pracuje na ata 100. Aha mialem pozyczona nagrywarke LG 32x i dzilala ok, a ta juz jest po wymianie ale to nic nie pomogło. Prosze o pomoc
|
Z pewnoscia masz bios w wersji 1.00. To on jest powodem twoich klopotow, a dokladniej slaba jakosc uzywanych przez ciebie plytek. Masz 2 wyjscia:
- nagrywac na firmowych plytkach (verbatim, basf itd) ktore rzeczywiscie potrafia wytrzymac predkosc 48x - zflashowac bios na 1.02 - dostepny na oficjalnej stronie lg, poszukaj w archiwum forum znajdziesz duzo na ten temat. Pozdrawiam |
:jupi: Zflashowalem Bios do 1.02 tak jak radziles i wszystko smiga SUUUPER. Wielkie dzieki PABLOZ!!
|
Troche nerwow przez minutke i LG juz potrafi dobrze nagrywac ;) Nie takie zle te nagrywarki ;)
Pozdrawiam |
Cytat:
dzieki za pomoc z gory ;) |
Cytat:
|
Cytat:
prosze o odpowiedz :P ;) |
Cytat:
Trzeba czy nie trzeba ...lepiej wyłączyć...;) |
Cytat:
|
sorki to mialo byc do Giecka:)
|
Co da bios 1.04 - oprucz nowych plytek?? oplaca sie go instlowac??
|
Cytat:
ja tam probowalem zainstalowac 1.04, komp mi sie zawiesil choc czekalem z 5 mninut na jaks reakcje komputera i nic.zrestartowalem kompa.najpierw jednak odlonczylem cd-rw i odpalilem kompa ponownie.pozniej znowu go zamknolem przypiolem cd-rw, wlonczylem kompa i wszystko DZIAŁA :):):) wiec ja sie jak cos to nie boje o to ze mi sie nagrywarka zwali :) ale teraz na serio to jak tego biosa zainstalowac bo sie powoli wkurzam.czy najpierw nie nalezy wgrac 1.02 pozniej 1.03 i nakoncu 1.04 ??? dajcie mi jak najbardziej szczegolowa instrukcje jak to zrobic z windowsa i spod dosa bo sie powoli wsciekam na tego biosa :P dzieki z gory za pomoc narazie |
Cytat:
Wogole LG zaczyna mnie denerwowac z tymi biosami. Wersje wyszly juz chyba cztery (od 1.01 do 1.04), a moj 8481B jak nie nagrywal HSCD-RW Platinium 12x z maksymalna predkoscia tak nie nagrywa :( Juz nie wiem co o tym myslec... Jedyne dostepne dla tej plyty predkosci to 10x i 8x (brak 12x i 4x). Za to pozyczona plytka Litka smiga z 12x az milo... Czy ktos moze powiedziec o co chodzi ?? Przeciez Platinium to teoretycznie lepsza firma niz Lite-On. Sorry jesli to pytanie wyda sie komus irytujace, ale jestem tu nowy :D |
Na moj gust to plytki cdrw firmy platinium nie sa tak dobre jak ci sie wydaje ;) Kup jakiegos emteca albo verbatima cdrw i wtedy sprawdz. Ja dodam ze na akossie cdrw 10x moge ustawic predkosc 12x. Tak wypalony rw czyta sie w nagrywarce ale w cd-romie juz nie :D
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:33. |