![]() |
Z jaką prędkością nagrywać ???
Podobno nie za dobrze jest nagrywać płyty z prędkością 52x. Czemu?? i jeśli ktoś wie to z jaką optymalną prędkością najlepiej nagrywać???
|
Moim zdaniem optymalna szybkoscia dla danych jest 32x-40x. Dla plyt audio 8x. Ja osobiscie nagrywam wszystko 4x bo nie mma wyjscia ale jezeli sie myle to prosze mnie poprawic. Jesli chodzi o predkosc 52x to wina raczej stoi po nie przystosowanych plytach. Jezeli sa zle wywazone moga eksplodowac w napedzie.
|
przy 52x laser moze niezamocno palic przez co moga byc problemy z odczytem takiej plytki :(
ja na swoim Litku pale: 32x/40x (filmy) 20x (programy, backup, kopiowanie w locie) 8x (muzyka) i zero problemow :) |
Prędkość ustawiam zależnie od rodzaju płytek...;)
a tak w przybliżeniu: ale audio zawsze wypalam...x4 .\ dane...x16 gry...zależnie od zabezpieczenia ... filmy x24 |
A ja wszystko pale na maxa, ;) , czyli x12 i jest OK
Pozdrawiam |
Muzyka: 4x, 8x
Dane: 24-32 na tanich plytach, zas na lepszych plytach nawet 40x mozna sie pokusic, a nawet niekiedy 48x Wazne dane: 16-24 (na bardzo dobrych plytach Zasadniczo nie ma co sie spieszyc i lepiej palic wolniej. Pozatym mase plyt ma indexy na wyrost.. niby pisze 48x.. a to daleko mija sie z prawda.. to tak jakby na polonezie napisac ze max speed 300 km/h :) |
Ok no to co jeśli wypalę ze speed >40x ??
Co się może stać z płytą (jeśli się może w ogóle coś stać) jak się wypala z taką szybkością tzn. z maksymalną jaką mam 52x ?? I czemu płyty audio wszyscy wypalają z tak zawrotną prędkością 4x-8x ??? Czy to ma jakieś znaczenie z jaką prędkością wypalę płytę?? Oprócz tego że zrobię to w krutszym czy dłuższym czasie ?? Aha i mi chodzi o płyty na których jest napisane 52x a nie jakieś np. 40x które wypalam 52x. Aha i jeszcze jedno po co w takim razie produkuje się takie nagrywarki i takie płyty?? Dla mnie jest to bez sensu !!! Proszę o wyjaśnienie
|
:cisza:
audio jak najwolniej, a reszta to na maksa8) - oczywiscie jesli masz dobre nosniki:jupi: |
to co wolno jak nic nie wolno ?
audio -nie wolno bo piractwo
data -nie wolno bo musi byc kupione i zarejstrowane inaczej piractwo gry -nie wolno bo piractwo chyba tylko zdjecia i to na MAXA-FULL SPEED :D |
Co się może stać z płytą (jeśli się może w ogóle coś stać) jak się wypala z taką szybkością tzn. z maksymalną jaką mam 52x ??
Powstaja bledy na koncu plyty w zwiazku z duza predkoscia zapisu, a to oznacza problemy z odczytem, czestrze urzycie mechanizmu korekcji, wieksza podatnosc na utrate danych. I czemu płyty audio wszyscy wypalają z tak zawrotną prędkością 4x-8x Odtwarzacze audio itp, sa wrazliwe na plyty palone z duza predkoscia, powstaje przeskoki dzwieku i trzaski. Pozatym plyty audio nie maja danych nadmiarowych, czyli tam nie ma korkecji.. jesli cos jest zle nagrane, odrazu slychac to! Czy to ma jakieś znaczenie z jaką prędkością wypalę płytę?? Oprócz tego że zrobię to w krutszym czy dłuższym czasie ??[/ Odp: Ma i to ogromny wplyw na jakosc zapisu. Aha i mi chodzi o płyty na których jest napisane 52x a nie jakieś np. 40x które wypalam 52x. To nie ma znaczenia... czy pisze 52x czy nawet 100x moglo by sobie pisac, czesto to co pisze na plycie to informacje wrecz z kosmosu, lub wyssane z palca, a nijak sie maja do rzeczywistosci. NAdruk na plycie latwo zrobic, zas plyty na taka predkosc trudno. Sam sobie popatrz.. Verbatim, TDK.. i inni markowi producenci jakos nie szastaja predkosciami zapisu. o czyms to swiadczy nie ? Aha i jeszcze jedno po co w takim razie produkuje się takie nagrywarki i takie płyty?? Dla mnie jest to bez sensu !!! Proszę o wyjaśnienie Nagrywarki sa ok. Tylko plyty byle jakie tak jak i ich producenci. Jak kupisz dobra plyte to jest ok, i nie ma co sie bac i spokojnie mozna palic na 48x (TDK D-View, Verbatim Super Azo, Dysan Silver).. zas takie Esperanzy, Akossy, Platinum, HIT... i inne takie tam.. nie wazne czy pisze 48x czy 52x... to tylko napis ktory nic nie znaczy. Wiekszosc nagrywarek i tak ogranicza je na 32x. :) |
A ja mam bardzo fajny pogladowy sposob dla kolegi zeby sie przekonal ze predkosc wypalania ma wplyw na jakosc :) Najlepiej wypal z polowe plytki przy predkosci 8x, a pozniej taka sama ilosc danych przy predkosci powiedzmy 40-48x. I teraz niech kolega sobie ogladnie spody plytek - na tej 8x widac wyraznie roznice pomiedzy wypalona czescia a pusta. Przy 40x juz trzeba kombinowac, patrzec pod swiatlo zeby ta granice wychwycic. Czyli czym wyrazniej (i wolniej) wypalona plytka, tym lepiej sie bedzie odczytywac, taka jest moja teoria ;)
Pozdrawiam |
Ja palę.....
palę zawsze, razy 24 dane , razy 8 audio. Pomimo że posiadam palarkę razy 48.
|
Muzyka, ważne dane 4x, czasami 8x.
Reszta 8-16x Max mojej nagrywarki to 44x. |
Najrozsadniej jest palic dane z polowa maksymalnej predkosci dostepnej dla plyty. Chyba ze masz plytki z wyzszej polki, to mozesz pokusic sie o wiecej :P Audio w przedziale 4x-12x (ja pale 8x):)
|
Tak palę :
Dane x8 Audio x4 ,x8 Zabezpieczenie max. x4 A tak naprawdę to Marlboro 8) Pozdrowienia dla wszystkich^_^ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:54. |