![]() |
Serwer FTP/WWW & no public IP
Mam taki problem. Otóż wie może ktoś, czy na stałym niepublicznym adresie IP można założyć serwer FTP/WWW? Bo z tego co się orientuję to nie, chyba że coś mi umknęło...
|
To jest do zrobienia ale trudne. Ja prubowałem u siebie i nie wyszło (jestem za serwerem). Ftp odcinał osobę wchodzącą z zewnątrz sieci bo nie mógł wysłać danych. Prubowałem na portach przekierowanych do mnie (to jest działka admina) ale nic z tego. Jedyne co działa u mnie z takimi przekierowanymi portami to przesyłanie plików w tlenie/gg, bycie aktywnym (normalnie pasywny)w sieciach p2p np direct connect.
|
Da się, jeśli chodzi o http to bez wiekszych problemów, co do ftp to jest to kwestia dodatkowego portu-nie pamiętam jakiego.
|
Cytat:
|
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d IP_zewnętrzne_routera --dport numer_portu(dla www 80) -j DNAT --to Twoje_IP_lokalne:port
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -d IP_zewnętrzne_routera --dport numer_portu(dla www 80) -j DNAT --to Twoje_IP_lokalne:port |
ja już gdzieś to widziałem ..
raz jeszcze dzięki bas |
Czyli co? Da sie? Jesli tak to prosze o dodatkowe info na mail lub GG. Jakie programy beda potrzebne i jak to skonfigurowac...
|
Cytat:
-iptables Jak się pewnie domyślasz to się wszystko odnosi do routera. |
A tak pod Winszajsa nie da rady???
|
Cytat:
|
Dzieki za starania, zobacze co tam znajde...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:46. |