Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CD-Audio na CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-audio-cd-rw-18199/)

Kvachu 08.03.2003 22:15

CD-Audio na CD-RW

Nagrałem sobie piętnaście piosenek na płytke CD-RW (Esperanza). Chciałem je sobie posłuchać na wieży ale nie wykrywało ich.
Postanowiłem sprawdzić czy piosenki bedzie sie dalo sluchac na wiezy jak nagram je na CD-R. I działają...

A wiec jak to jest z plytkami cd-rw??? Moje wieze i discman ich nie wykrywają? Bo na kompie wszystko bylo wporzadku, dalo sie sluchac i cd-r i cd-rw.

sayan 08.03.2003 22:18

Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:

Kvachu napisa***322;(a)
Nagrałem sobie piętnaście piosenek na płytke CD-RW (Esperanza). Chciałem je sobie posłuchać na wieży ale nie wykrywało ich.
Postanowiłem sprawdzić czy piosenki bedzie sie dalo sluchac na wiezy jak nagram je na CD-R. I działają...

A wiec jak to jest z plytkami cd-rw??? Moje wieze i discman ich nie wykrywają? Bo na kompie wszystko bylo wporzadku, dalo sie sluchac i cd-r i cd-rw.

ojjj było tyle razy:
wieksząść czytników Audio nie czyta płyt CD-RW :) ciesz sie ze czyta CD-R bo nie które nawet tego nie czytają :P

zorg 09.03.2003 00:44

no wlasnie

starszy sprzet audio nie rozpoznaje plytek CD-RW.
Wniosek pora zmienic sprzet na nowy !

paput2000 09.03.2003 01:16

Trochę inaczej - większość stacjonarnych odtwarzaczy "CompactDisc" płytek CD-RW nie będzie widziało, i jest to związane z wydajnością (mocą) lasera w nich stosowanym i w z pewną sublimacją z tym związaną.
Natomiast prawie wszystkie ogólnie dostępne stacjonarne odwarzacze DVD obsługują CD-RW.

Maciej 09.03.2003 09:17

Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:

Kvachu napisa***322;(a)

Odpowiedziałeś sam sobie w zadanym pytaniu...;) ;) ;)

echoo 09.03.2003 12:42

Ludzie czytajcie starsze topic-i, to było już tyle razy wałkowane :boks:

SEBAW 09.03.2003 13:09

Cytat:

echoo napisa***322;(a)
Ludzie czytajcie starsze topic-i, to było już tyle razy wałkowane :boks:
Jak ktoś jest nowy, to myślisz, że chce mu się przeszukiwać forum.;p

CIAPEK 09.03.2003 14:05

Re: no wlasnie

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
starszy sprzet audio nie rozpoznaje plytek CD-RW.
Wniosek pora zmienic sprzet na nowy !

No nie wiem!:cool:
Ja też kiedyś się wkurzyłem, że nie czyta moja wieża RW. Ale i nie tylko. Roczny Boom Box Philipsa (moja wieża także Philips) też nie czyta RW nagranej w formacie Audio.
U kumpla wieża Sony też nic.

To nie zależy od starego/nowego sprzętu! Niektóre czytniki nie są po prostu przystosowane do RW. Trzeba wziąść instrukcję od swojego srzętu i przecvzytać po prostu czy czyta także RW.
Posiadam Discmana Sony i nie miałem żadnych obaw czy przeczyta mi Rw nagraną w formacie Audio bo na pudełku i pokrywie jest wyraźnie: CD-R/CD-RW/mp3.

Dany sprzęt nie jest po prostu przystosowany do RW, może być starszy sprzęt,a lepszy niż jakiś nowy kit z Chin!

Zorg nie każdy może sobie od tak wymieniać nowy sprzęt! Moja wieża nie czyta RW i się tak nie załamałem, aby ją wymieniać bo mimo tego jest ona SUPER (polecam zestawy Hi-Fi Philipsa :) )

Fakt faktem nie każdy sprzęt czyta RW, a taki był właśnie post.

:3msie: Pozdrówka

pali 10.03.2003 17:59

Widziałem dzisiaj cd-rw 650mb 1x-4x firmy Emtec na których było napisane: "only for digital audio" czy jakoś podobnie (Warszawa, Carrefour Praga).

Może to tylko chwyt reklamowy, a może niektórym wieżom to pomoże. Ja tam nie wiem. Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Electron 12.03.2003 10:14

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Widziałem dzisiaj cd-rw 650mb 1x-4x firmy Emtec na których było napisane: "only for digital audio" czy jakoś podobnie (Warszawa, Carrefour Praga).

Może to tylko chwyt reklamowy, a może niektórym wieżom to pomoże. Ja tam nie wiem. Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Szczerze wątpię - to jest kwestia czułości optyki - tłoczone CD daje odbicie w granicach 90%, CDR - ok. 70%, a CD-RW ok. 30% - i tu leży przyczyna. Jak czytnik jest wyregulowany do prawidłowego odczytu przy odbiciu 90%, to czasami będzie łapał i przy 70% - bo ma pewną tolerację. Ale prawdopodobnie nie "załapie" przy odbiciu 30% - bo już nie jest aż tak "tolerancyjny".
Po prostu musi to być czytnik specjalnie wyregulowany do odczytu w granicach np. (20 - 100)%. I wtedy producent chwali się na opakowaniu (dużymi literami), że właśnie wyprodukował takie cudo.
Ludzie czytajcie opis tego co kupujecie - jak jakaś zaleta nie jest wymieniona w instrukcji obsługi to na 90% jej po prostu nie ma. Bo każdy lubi się chwalić, szczególnie producenci... ;)

Napis "only for digital audio" znaczy tylko, że płacisz dodatkową opłatę tzw. twórcom - która w Polsce nie jest obowiązkowa i choroba ich wie na co ona idzie ...
I że fakt ten jest odnotowany w ATIP tej płyty, i że niektóre "wredne" nagrywarki stacjonarne to sprawdzają i "za chiny i pół Alaski" nie chcą nagrywać gdy tego wpisu nie ma ... :buu: :buu:

pali 12.03.2003 11:22

Cytat:

Electron napisa***322;(a)

Napis "only for digital audio" znaczy tylko, że płacisz dodatkową opłatę tzw. twórcom - która w Polsce nie jest obowiązkowa i choroba ich wie na co ona idzie ...
I że fakt ten jest odnotowany w ATIP tej płyty, i że niektóre "wredne" nagrywarki stacjonarne to sprawdzają i "za chiny i pół Alaski" nie chcą nagrywać gdy tego wpisu nie ma ... :buu: :buu:

Masz rację. Dla niektórych to pewnie żadne odkrycie, ale jak się pytałem to nikt nie powiedział. Zauważyłem, że gdy płyty CDR Audio (TDK CD-R XG Audio konkretnie) kopiuję w Nero, to mówi on, że płyta ta jest zabezpieczona przed kopiowaniem, bo prawa autorskie posiada.

Przyznaję się - jestem nowicjuszem, szczególnie w temacie audio, mógłby w końcu ktoś o większej wiedzy powiedzieć jak to z tymi audio jest (tzn. te opłaty - co, jak, gdzie i jak), bo temat powraca jak bumerang (właśnie powrócił :))

Electron 13.03.2003 10:50

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Przyznaję się - jestem nowicjuszem, szczególnie w temacie audio, mógłby w końcu ktoś o większej wiedzy powiedzieć jak to z tymi audio jest (tzn. te opłaty - co, jak, gdzie i jak), bo temat powraca jak bumerang (właśnie powrócił :))
Ten "standard" wymyślono właśnie po to abyś "dobrowolnie" :P mógł wspomóc tzw. twórców, ale zdaje się nie w Polsce ... Jak nagrywasz swoje utwory (lub na przykład swojego dzieciaka deklamującego wierszyk na urodziny) na taką płytę to teoretycznie wspomagasz samego siebie - nie mogę tylko dojść w jaki sposób ???
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi zwykle o pieniądze, które można dodatkowo wyłudzić...

jasut 18.03.2003 12:00

Re: Re: CD-Audio na CD-RW

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
ojjj było tyle razy:
wieksząść czytników Audio nie czyta płyt CD-RW :) ciesz sie ze czyta CD-R bo nie które nawet tego nie czytają :P

Ten temat był wałkowany kilkakrotnie. Najlepiej weź instrukcję wieży i sprawdź czy czyta CD-RW.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:55.