Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy płyty mog± nie działać po jakim¶ okresie czasu? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-plyty-moga-nie-dzialac-po-jakims-okresie-czasu-18278/)

jasut 13.03.2003 14:37

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Ok dzięki, tyle ze no¶niki u mnie s± drogie (te lepsze), np. taki pastel disc verbatima w pudełku - 2zł...czasem sobie takiego kupię, ale tak to muszę się zadawalać "kopert±" za 1 zeta...
Zawsze jest co¶ za co¶. Ja miałem jeden taki przypadek z Akosem i więcej ich nie kupuję.

para 11.03.2003 09:31

Re: Czy płyty mog± nie działać po jakim¶ okresie czasu?

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Witam,
Mam takie może trochę dziwne, ale od dzisiaj nurtuj±ce mnie pytanie, a mianowicie czy jak np.nagram sobie załóżmy jak±¶ dowoln± płytkę, dam na pułeczkę i będę jej używał do¶ć rzadko to ta płyta może po np. paru latach nie działać???Nie chodzi mi o rzadkie użytkowanie, ale ogólnie czy dzieje się co¶ z płytami, że po jakim¶ czasie przestaj± działać.I czy to zależy od jako¶ci płyty?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi:)

Mog±, zdarzyło mi się to na kilku różnych no¶nikach.

Ormianin 11.03.2003 09:05

Cytat:

artoor napisa***322;(a)
Reasumujac. Plyty nalezy trzymac w ciemnym termostacie w atmosferze argonu :D to wowczas taka plyta przetrwa tyle lat, ile podaje producent. A jesli tak nie bedzie sie przechowywac plyt, to moze byc tak jak kiedys u mnie... nagralem dane na Akoss'ie i po ok 6 miechach nic tam juz nie bylo (( Dobrym rozwiazaniem jest tesh nagrywanie na CD-RW. Jakby nie patrzec sa zdecydowanie bardziej wytrzymale niz CD-R. Pozdrawiam

artoor

To prawda, CD-RW sa do archiwizacji w tym pojeciu najlepsze

pozdrawiam :)

artoor 10.03.2003 23:04

Cytat:

remix napisa***322;(a)
-chronic przed promieniami slonecznymi (oczywiscie chodzi o bezposednei swiecenie)
-chronic przed wilgocia
-trzymac w pudelkach (slimy i te normalne)
-nie musisz w szafie ale jak masz miejsce i mozliwosci to mozesz
-nie pisac po nich cienkopiwami, dlugopisami itp (nalezy uzywac specjalnych mazakow - bez alkoholu)
-nie drapac wierzchniej warstwy (w niej sa zapisane dane)
-nie dotykac tlustymi paluchami

Reasumujac. Plyty nalezy trzymac w ciemnym termostacie w atmosferze argonu :D to wowczas taka plyta przetrwa tyle lat, ile podaje producent. A jesli tak nie bedzie sie przechowywac plyt, to moze byc tak jak kiedys u mnie... nagralem dane na Akoss'ie i po ok 6 miechach nic tam juz nie bylo (( Dobrym rozwiazaniem jest tesh nagrywanie na CD-RW. Jakby nie patrzec sa zdecydowanie bardziej wytrzymale niz CD-R. Pozdrawiam

artoor

Ormianin 10.03.2003 22:40

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Ok dzięki, tyle ze no¶niki u mnie s± drogie (te lepsze), np. taki pastel disc verbatima w pudełku - 2zł...czasem sobie takiego kupię, ale tak to muszę się zadawalać "kopert±" za 1 zeta...
A tak swoja droga plyty sie utleniaja, wlasciwie warstwa zapisujaca... kwestia jak plyta jest wykonana... mysle ze te tansze maja krotsza zywotnosc... wiec dla waznych kopii uzywac tylko markowych plyt

camfo 10.03.2003 22:26

paput2000 10.03.2003 22:17

He, He - najlepiej nic nie wypalac.:)

Remix 10.03.2003 20:06

Witam!

dokladnie tak jak wyzej:

-chronic przed promieniami slonecznymi (oczywiscie chodzi o bezposednei swiecenie)
-chronic przed wilgocia
-trzymac w pudelkach (slimy i te normalne)
-nie musisz w szafie ale jak masz miejsce i mozliwosci to mozesz
-nie pisac po nich cienkopiwami, dlugopisami itp (nalezy uzywac specjalnych mazakow - bez alkoholu)
-nie drapac wierzchniej warstwy (w niej sa zapisane dane)
-nie dotykac tlustymi paluchami

no i takie tam *******y

ogolnie jak chcesz zeby plytka dlugo wytrzymala to uzyj dobrego(sprawdzonego)nosnika o dobrej warstwie ochronnej i zastosuj sie do pierwszych 3 punktow

Weron 10.03.2003 19:02

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Czyli chronić przed słońcem, a przechowywać w szafce???
...i nagrywac na nosnikach o znanej i solidnej marce.:cisza:

kizio 10.03.2003 18:58

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
I często odkurzać!!!!:cisza: :cisza: :cisza: :P :P :P

camfo 10.03.2003 18:52

Cytat:

remix napisa***322;(a)
Witam!

oczywiscie, ze moze nie dzialac... wszystko zalezy od jakosci plyty(warst ochronnych) i od tego jak ja przechowujesz (pudelko czy kopertka, na sloncu czy nie, w wilgotnym czy nie itd...)

Sniper 10.03.2003 18:48

Oczywiscie sam mam przypadek niejeden juz - najgorszy gdy wypaliłęm sobie płytke Verbatim z materiałami do assemblera i po 3 latach z płyty zostało tylko ............. lista plików i rzaden nie jest do odczytania agrhhhhhhh

Remix 10.03.2003 18:45

Witam!

oczywiscie, ze moze nie dzialac... wszystko zalezy od jakosci plyty(warst ochronnych) i od tego jak ja przechowujesz (pudelko czy kopertka, na sloncu czy nie, w wilgotnym czy nie itd...)

camfo 10.03.2003 18:42

Czy płyty mog± nie działać po jakim¶ okresie czasu?

Witam,
Mam takie może trochę dziwne, ale od dzisiaj nurtuj±ce mnie pytanie, a mianowicie czy jak np.nagram sobie załóżmy jak±¶ dowoln± płytkę, dam na pułeczkę i będę jej używał do¶ć rzadko to ta płyta może po np. paru latach nie działać???Nie chodzi mi o rzadkie użytkowanie, ale ogólnie czy dzieje się co¶ z płytami, że po jakim¶ czasie przestaj± działać.I czy to zależy od jako¶ci płyty?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:45.