![]() |
Ciekawe. A pewnie po to tak zrobili, ¿eby chodzi³o byle jak, ale chodzi³o.
|
Rozwi±zanie zagadki
Ju¿ wiem w czym rzecz. Znalaz³em w sieci co¶ takiego (pod adresem http://www.microsoft.com/hwdev/tech/storage/IDE-DMA.asp): "...Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.
In this case, the user cannot turn on DMA for this device. The only option for the user who wants to enable DMA mode is to uninstall and reinstall the device...." I to by siê chyba zgadza³o - zaraz po instalacji SP1 mia³em doczynienia z uszkodzon± p³ytk± CDR, której napêd CDRW nie potrafi³ przeczytaæ. W dzienniku zdarzeñ widzia³em potem kilkana¶cie wpisów pod rz±d o b³êdach odczytu z dysku CDR. Czyli je¶li powy¿szy cytat mówi prawdê (a chyba tak, bo pochodzi ze strony M$), to winda sama prze³±czy³a nagrywarkê w tryb PIO i jedyn± rad± jest od- i zainstalowanie IDE. Swoj± drog± po co taki "wynalazek" M$ doda³ do windy XP. Po prostu (tak jak radzili¶cie) przeinstalowa³em stery do IDE i eszystko wróci³o do normy - oba napêdy CD pracuj± teraz w UDMA2. Wynika z tego, ¿e to w³a¶nie wiêcej ni¿ 6 nieudanych prób odczytu p³ytki CD w nagrywarce spowodowa³o trwa³e jej prze³±czenie na PIO. Ale jeszcze raz pytam - po kiego h... takie "co¶" zrobiono w winXP. A oto adres, pod którym mo¿na przeczytaæ opis podobnego jak mój przypadku http://www.overclockers.com/tips839/. Wniosek jest jeden - je¿eli pod XP zdarzy siê wam powy¿ej 6-ciu kolejnych nieudanych prób odczytu z p³ytki CD wtedy sprawd¼cie, czy winda nie prze³±czy³a napêdu CD w tryb PIO (to samo dotyczy HD). |
Je¶li masz jakie¶ sterowniki Intela do IDE typ IAA ...to odinstaluj i zainstaluj domy¶le z windowsa...:cisza:
..............................;) |
A taki piêkny topic tutaj mamy , mo¿na by³o co¶ dopisaæ :)
DVD byæ mo¿e pracuje w MultiwordDMA, to nie to samo co UltraDMA, które obs³uguje twój LG CDRW. Prawdopodobnie dlatego CDRW przechodzi na PIO-4. |
sprzêt
Faktycznie zapomnia³em opisaæ mój sprzêt. Do rzeczy. CPU: CELERON 2000, mobo: MSI (chipset Intel 845PE), RAM: DDR 512MB, HD: Seagate 60 + 40 GB, napêdy CD: LG GCE 8481B, LG DRD 8080B, grafa: GeForce 2 64MB
|
U mnie pomog³o wykasowanie kontrolera IDE, po zrestartowaniu,
Windows cd-rom i nagrywarka pracowa³y w trybie DMA. Pozdrawiam |
a jakie mobo masz???
jak cos na via to zaisntaluj hybertony... |
K³opoty z DMA
Witam! Posiadam nagrywarkê LG-8481B 48/24/48. Pod³±czona jest do IDE2 jako master. Jako slave pod³±czony mam napêd DVD LG DRD-8080B, który podobno nie obs³uguje DMA (tak przynajmniej zawsze mi mówiono - pod win98 próba w³±czenia DMA koñczy³a siê odmow± pracy urz±dzenia). Wielkie by³o moje zdziwienie, gdy ostatnio zajrza³em do managera urz±dzeñ i zobaczy³em, ¿e na IDE2 urz±dzenie podstawowe (czyli nowa nagrywarka) pracuje w trybie PIO (bodaj¿e 4) a urz±dzenie dodatkowe (czyli stary napêd DVD) jakim¶ cudem pracuje w trybie DMA. Co gorsza nie daje siê w³±czyæ trybu DMA dla nagrywarki. Co to znaczy i jak temu zaradziæ? Dodam tylko, ¿e ostatnio instalowa³em SP1 do WinXP, ale przed instalacj± SP1 nie sprawdzi³em jednak w jakim trybie pracowa³y napêdy CD. Sytuacja wygl±da wiêc tak jak gdyby zamienione by³y informacje o pod³±czonych do IDE2 napêdach. Wg mnie to urz±dzenie podstawowe powinno pracowaæ w DMA a dodatkowe w PIO. Jest jednak dok³adnie odwrotnie. Nie wiem co jest grane. Help me!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:31. |