Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak podniesc UPS-a? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-podniesc-ups-18438/)

grzeniu 13.03.2003 20:04

Mysle ze mozesz sprobowac prostownikiem na minimalnym pradzie, to w sumie wystarczy na jakas chwile byle tylko bateria zalapala pare volt napiecia potem juz elektronika w upeesie sama da sobie rade. Oczywiscie daj na 12 volt. Tylko teraz bywaja rowniez prostowniki z podobna elektronika hehe ale w moim np mozna ja chwilowo wylaczyc wlasnie dla takich sytuacji gdzie akumulator nie ma wcale napiecia.

bas 13.03.2003 16:55

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Jedyne co mi przychodzi do glowy i jest pod reka, to prostownik do akumulatorow samochodowych, ale on ma chyba 24V?! Qrde, nawet tego nie wiem!
Stary trabant miał instalacje 6V, ciężarówki mają instalację 24V a samochody osobowe 12V, ale nie radze bo prostownik do akumulatorów samochodowych daje zaduży prąd, pojedź do jakiegoś servisu CB tam mają takie rzeczy, albo jak będziesz w łodzi to podjedziemy do mojego zaprzyjaźnionego servisu motoroli(robią np radia do taxówek).

Yahol 13.03.2003 16:29

Jedyne co mi przychodzi do glowy i jest pod reka, to prostownik do akumulatorow samochodowych, ale on ma chyba 24V?! Qrde, nawet tego nie wiem!

bas 13.03.2003 15:44

Re: Jak podniesc UPS-a?

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
No wlasnie.
Mam 5 UPS-ow firmy ETA, ze sprawna elektronika i calkowicie rozladowanym akumulatorem.
Jak spowodowac aby znow zaczal dzialac.
Od razu mowie, nie zamierzam wydac na to ani grosz ani tez nie mam ladowarki 12V!
Jedyne co mam: chec aby znowu dzialaly, jeden sprawny naladowany akumulator 12V (ale ma inny wymiar i nie wchodzi w obejme) troche czasu.
UPS-y nie podnosza sie jak maja rozladowane akumulatory (?) dlaczego? z innym - dzialaja, pozostawienie ich pod napieciem nic nie daje bo sie elektronika nie uruchamia.
Jakies pomysly?

Wykombinować zasilacz z regulowanym nateżeniem i pierd* je właściwym napięciem ale ciut większym nateżeniem, tak się wzbudza np. baterie w telefonach komórkowych, a następnie włożyć baterie do ups'a i naładować. Akumulator w ups'ie podobnie jak w samochodzie musi być trochę naładowany, żeby alternator go doładowywał, tyle że alternator nie naładuje akumulatora a może go jedynie doładować(wynik działania regulatora ładowania), dlatego stosuje się prostowniki, ups jest wstanie naładować akumulator, ale musi być w nim troche prądu.

Yahol 13.03.2003 15:34

Jak podniesc UPS-a?

No wlasnie.
Mam 5 UPS-ow firmy ETA, ze sprawna elektronika i calkowicie rozladowanym akumulatorem.
Jak spowodowac aby znow zaczal dzialac.
Od razu mowie, nie zamierzam wydac na to ani grosz ani tez nie mam ladowarki 12V!
Jedyne co mam: chec aby znowu dzialaly, jeden sprawny naladowany akumulator 12V (ale ma inny wymiar i nie wchodzi w obejme) troche czasu.
UPS-y nie podnosza sie jak maja rozladowane akumulatory (?) dlaczego? z innym - dzialaja, pozostawienie ich pod napieciem nic nie daje bo sie elektronika nie uruchamia.
Jakies pomysly?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31.