Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak rozmagnesowac kineskop telewizora??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-rozmagnesowac-kineskop-telewizora-18498/)

-=KoWaLiK=- 14.03.2003 21:26

... ja bym to inaczej zrobil, wiadro gwozdzi na telewizor postawic odczekac 30 min, gwozdzie sie namagnesuja a telewizor rozmagnesuje :P

Taz40 14.03.2003 21:02

Cytat:

ob@r napisa***322;(a)
ja to robiłem lutownica transformatorową...
Dokladnie :) lutownica i tak jak napisal LASER wtedy wszystko bedzie OK!

ob@r 14.03.2003 20:45

ja to robiłem lutownica transformatorową...

Patrix 14.03.2003 19:42

Re: Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Witam
Pytanie jak w temacie. Jesli mozna to prosze o proste domowe sposoby.
Z gory THX.
Pozdrawiam

przystawić do kaloryfera ???

Zeus 14.03.2003 19:33

Problem rozwiazalem!!!
Wiecie jak ??? !!!
Przystawilem kineskop monitora do kineskopu telewizora (tak blisko ze sie az stykaly) i rozmagnesowalem monitor:) Jak przywalilem rozmagnesowanie to kolory sie polepszyly o 50% w stosunku co bylo przed tym jak sie namagnesowal. HEHE proste rozwiazania sa najlepsze:)

wolfdog 14.03.2003 19:12

zgadza sie jak kineskop jest (dokladnie jego maska) nietrwale to wylaczenie z pradu fozyczne (przycisk, wtyczka) powinno pomoc
powinno wystarczyc ok 5 minut jak to nie pomoze

to musisz sie zaopatrzyc w stara cewke najlepiej kineskopowa (duzy obwod) wlaczaczyc do gniazdka z napieciem zmiennym taka cewke zblizyc do kinestopu od strony maski pokaze sie tecza (wlaczony tv) i wlaczona cewke nalezy oddalic na jakis metr od kineskopu i wtedy dopiero odlacz od gniazdka (cewke)

jak nie masz cewki to od biedy wystarczy transformator (postepowac tak samo jak z cewka)

Laser 14.03.2003 19:07

Witam !

Nowe telewizory - maja układy rozmagnesowujace - wiec wnioskuje ze chodzi Ci o starszy model TV.

Miałem kiedys JVC 21' - chodzi do dzis i potraktowalem go silnym magnesem - bo sie fajnie kolor geby jednego z prezenterów zmieniał;)

Tata sie wkurzył i na nastepny dzien zrobił cewke do rozmagnesowania kineskopu - był to drut 1mm nawiniety 50zwojów - i takie kóleczko od 50cm srednicy.

Cała operacja polegała na włączeniu tego ustrojstawa przyblizonego do kineskopu i oddalenie sie z tym - cewak cały czas pod napieciem !!

Kiedy tata powiedział juz - wyłączylem to z kontaktu i geba prezentera była normalnych kolorów.

UWAGA - ilosc zwojow zalezy od indukcyjnosci / z tego co sie udało mi dowiedziec / wiec nie koniecznie musi byc to 50 ...

Gorzala 14.03.2003 18:50

Re: Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Witam
Z gory THX.
Pozdrawiam

Pewien bardzo madry pan ze sklepu, powiedzial ze trzeba wylaczyc odbiornik, jesli jest to przyciskiem z przodu, jesli nie to z pradu.
No i powinno byc git, tylko nie wiem jak dlugo caly proceder ma trwac...
Pozdra!

Zeus 14.03.2003 18:48

Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???

Witam
Z gory THX.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21.