![]() |
... ja bym to inaczej zrobil, wiadro gwozdzi na telewizor postawic odczekac 30 min, gwozdzie sie namagnesuja a telewizor rozmagnesuje :P
|
Cytat:
|
ja to robiłem lutownica transformatorową...
|
Re: Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???
Cytat:
|
Problem rozwiazalem!!!
Wiecie jak ??? !!! Przystawilem kineskop monitora do kineskopu telewizora (tak blisko ze sie az stykaly) i rozmagnesowalem monitor:) Jak przywalilem rozmagnesowanie to kolory sie polepszyly o 50% w stosunku co bylo przed tym jak sie namagnesowal. HEHE proste rozwiazania sa najlepsze:) |
zgadza sie jak kineskop jest (dokladnie jego maska) nietrwale to wylaczenie z pradu fozyczne (przycisk, wtyczka) powinno pomoc
powinno wystarczyc ok 5 minut jak to nie pomoze to musisz sie zaopatrzyc w stara cewke najlepiej kineskopowa (duzy obwod) wlaczaczyc do gniazdka z napieciem zmiennym taka cewke zblizyc do kinestopu od strony maski pokaze sie tecza (wlaczony tv) i wlaczona cewke nalezy oddalic na jakis metr od kineskopu i wtedy dopiero odlacz od gniazdka (cewke) jak nie masz cewki to od biedy wystarczy transformator (postepowac tak samo jak z cewka) |
Witam !
Nowe telewizory - maja układy rozmagnesowujace - wiec wnioskuje ze chodzi Ci o starszy model TV. Miałem kiedys JVC 21' - chodzi do dzis i potraktowalem go silnym magnesem - bo sie fajnie kolor geby jednego z prezenterów zmieniał;) Tata sie wkurzył i na nastepny dzien zrobił cewke do rozmagnesowania kineskopu - był to drut 1mm nawiniety 50zwojów - i takie kóleczko od 50cm srednicy. Cała operacja polegała na włączeniu tego ustrojstawa przyblizonego do kineskopu i oddalenie sie z tym - cewak cały czas pod napieciem !! Kiedy tata powiedział juz - wyłączylem to z kontaktu i geba prezentera była normalnych kolorów. UWAGA - ilosc zwojow zalezy od indukcyjnosci / z tego co sie udało mi dowiedziec / wiec nie koniecznie musi byc to 50 ... |
Re: Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???
Cytat:
No i powinno byc git, tylko nie wiem jak dlugo caly proceder ma trwac... Pozdra! |
Jak rozmagnesowac kineskop telewizora???
Witam
Pytanie jak w temacie. Jesli mozna to prosze o proste domowe sposoby. Z gory THX. Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21. |