![]() |
LINUX i swap
Hejka!
Przy jakiej ilości RAM nie jest potrzebna partycja SWAP (mam na myśli system LINUX) ? Pozdrawiam. |
Mi się zdaje że zawsze jest potrzebna partycja swap!!!
|
SWAP jest zawsze potrzebny i do tego powinien dwu krotnie więcej niż RAM czyli im więcej RAMu tym więcej SWAPu wypada mieć.
Takie są reguły przy robieniu SWAPa. |
hmmm (mowie o windowsie) mam 2gb ramu i pamieci wirtualnej ZERO! i co? komp dziala - i to na dodatek szyybciutko... :)
wszystko kwestia praktyki - nalezy wybadac jak duzo mozna obciac - bo zawsze lepiej miec dane na krzemie niz na dysku - wiele razy szybsze toto |
Hmm... sid, ale windows nie = sie linux ! ;)
pozdro ;) |
Ja miałem przez ponad miesiąc czasu Linusia Mandrake'usia 9.0 i NIE miałem partycji SWAP ( przy 256MB RAM ).
Wszystko działało ślicznie, stabilnie i bez przykrych niespodzianek. W tej chwili mam 640MB RAM i ostatnio także zainstalowałem tegoż właśnie Linusia, aby coś sprawdzić, również bez partycji SWAP - efekty? Jak wyżej, zero problemów. Obecnie czekam cierpliwie :) na pełnego Mandrake'usia 9.1 :) |
TOMMYx ma racje, ja tez mam 320MB ram'u bez swa i jest spoko... i rowniez nie moge sie doczekac pelnej 9.1 ;).
pozdro ;) |
Cytat:
|
tak sie zalecało gdy ram był drogi, nie był to żaden przykaz, jeśli wszystko bez swapa chodzi spoko, dobrze wiedzieć, a co do windowsa to chyba mowa o xp czy 2k bo te "zwykłe" potrafią zas.ać całe 2gb...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:30. |