Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co sądzicie o płycie głównej ECS K7VTA3 v 2.0 ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-sadzicie-o-plycie-glownej-ecs-k7vta3-v-2-0-a-18600/)

memorando 15.06.2003 12:26

starszy ma ma plytę opartą na via i już raz byla wymienianaz powodu wlaśnie tego....ja mam na via plytę i mialem 3 miesiące na intela i powiem że jak będę kompa kupować pod koniec sierpnia to tylko intel sis nforce ale nigdy via...

krzypaw 14.06.2003 22:21

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Co jak co ,ale moje zdanie na temat płyt głównych firmy ECS jest negatywne...:cisza:
I co jak co ...nigdy nie kupię płyty firmy ECS...:P

To jest tylko moje zdanie ...wasze oczywiście może być inne, i szanuję to co wy sądzicie o tych płytach.

.................................;)

Jak nie miałeś i nie kupisz nigdy ECS to jak sie przekonasz za to qufno.
Bardzo przekonujący zrgumant "nie bo nie i koniec"
Wracając do tematu mam od roku ECS K7 VTA 3.1 i jak do tej pory chodzi bezproblemowo, w kwietniu złożyłem 2 kompy na ECS L7vta 3.1 i również żadnych problemów, jesli ktoś potrzebuje kompa do normalnego użytku a nie do kręcenia i wysilania na maksa to polecam z czystym sumieniem.
PS Co do kontroli jakości to czytałem w prasi że MSI wypuściła serię adliwych płyt i przekonałem sie o tym bo znajoma która składa kompy w sklepie miała dwie płyty które po wyjęciu z pudła nawet nie odpaliły, od razu do zwrotu.:o :o :o :o

ThanatoS 14.06.2003 13:23

No coz, kupujac nowy sprzet ostatnio jak przegladalem co dobrego kupic to pelno bylo na VIA, co oczywiscie odpada na starcie u mnie. Wiec tym razem pokusilem sie na nForce2.

Weron 14.06.2003 13:18

Dla mnie via to zawsze byl badziew.
Ostatnio jak zastanawialem sie nad wymiana plyty i patrzalem na interesujace mnie modele firmy gigabyte to sie przerazilem bo wszystkie byly na via .
Takze szzcerze mowiac obecnie nie wiem jak to wyglada czy sie poprawilo, czy tez nie ale via i tak bym nie kupil.

ThanatoS 14.06.2003 13:14

Kazdy ma prawo sie ze mna nie zgadzac, przeciez mamy demokracje :).

Ale przynajmiej VIA do P4 to wielkie nieporozumienie.

Franc 14.06.2003 13:13

Ja mam Solteka 75KAV na Via 133A i działa znakomicie. Co do płyt ECS spotkałem się niedawno z takim przypadkiem: kumpel zmieniał Rivę na geForce 2MX i po zmianie komp ciągle się zawieszał, instalowanie sterowników, a nawet systemu nic nie pomagało, zmiana biosu też nic nie dała (grafika u mnie chodziła bez problemu). Zamontowano innego geForca - wszystko gra, płyta pewnie po swojemu decydowała, z którymi kartami grafiki współpracować, a z którymi nie :-) . Płyta główna była na SIS, ogólnie mówiąc nie lubię tej firmy (to jest tylko moje zdanie - inni mogą się nie zgodzić), kilku kolegów kupiło płyty głównie tej firmy i tylko jeden mnie miał żadnych problemów.

kondzik 14.06.2003 12:59

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Ogolnie plyty na VIA to sa byle jakie. SiS jest bardziej stabilny i nie trzeba bawic sie ze sterownikami aby dobrze dzialalo.

Nie zgodzę się z Tobą Thanatos. Mam płytę na KT266A (Epox), paru znajomych też ma płyty na chipsetach VIA i nie ma z nimi najmniejszego problemu (może to kwestia dostrojenia systemu). Owszem chipsety VIA kiedyś było niedopracowane, ale to już przeszłość. Bądź co bądź VIA i nVidia to najwięksi konkurenci Intela. Reszta np. Sis ma dla siebie rynek low-end. Owszem wyskakują czasami z rewelacyjnymi chipsetami ale zaraz jest kontra ze strony potentatów i znowu zostają zepchnięci na rynek niezbyt wymagającego użytkownika.

ThanatoS 14.06.2003 10:14

No coz, mam ECS K7S5A i jest to plytka calkiem dobra. Nie wiem w czym macie problem. Ogolnie plyty na VIA to sa byle jakie. SiS jest bardziej stabilny i nie trzeba bawic sie ze sterownikami aby dobrze dzialalo.

Teraz natomiast mam tez MSI K7N2-Delta-ILSR na nForce2 Ultra 400 i to juz jest lepsza plytka pod amd. Mam zasade z dala od chipsetow VIA.

Weron 14.06.2003 08:46

Co do mozliwosci obslugi procesorow przez plyty ecs.Napisze na przykladzie znajomego co moze sie pokryc z twoim przykladem.
A wiecznajomy mial plyte ecsa i durona 1200 zapragnal zmienic procek na athlona 1700xp.Spojrzal w ksiazke , wszystko ok bo jest opisane, ze plyta obsluguje procki amd athlon powyzej 1400.Nastepnie udal sie na ich strone i sciagnal nowy bios bo trzeba bylo z-upgrade-owac. No i wszystko niby bylo dobrze.Wklada wiec ten procek , niby dzialal ale po zainstalowaniu systemu zwiecha.Po roznych kombinacjach.Nic nie dalo sie z tym zrobic.Zwiecha caly czas wystepowala.Nawet czasami system sie do konca nie zaladowal.
Ale znajomy skladal drugi komputer i kupil ten sam model ecsa tylko wydany pozniej i na tym nowszym procesor bez problemu chodzil(bios byl juz nowszy, a w ksiazce nawet bylo wyraznie napisane, ze obsluguje 1700xp a nie jak w poprzedneij, ze powyzej 1400)
No wiec sam widzisz co moze byc z tym ecsem.Niby model ten sam, bios ten sam a proceorow tych samych nie obsluguje.

No ale nie mowie, ze akurat jest tak w twoim przypadku chociaz kto wie.

suchy503 14.06.2003 00:20

mam ktvta3 v2,0 zrobiłem nowy bios 2,3 co niby miał obsługiwać nowe procki ( w tej chwili mam athlon 1,7+0,18 )bo chiałem wstawic 1,9+ 0,13mikrona i dziadostwo sie nie chciało odpalic . Może ktos miał podobny problem labo wei jak go rozwiązać??
A tak pozatym to płyta chodzi bardzo stabilnie nie miałem z nią najmniejszych problemów zero zwisów , czy jakiś tam .....( a powiem ze filmy dvd na avi robie , aviki na vcd takie tam pierdoły i jest spox)
Tylko trafiła mi sie za***ista zamiana na procka 1,9 z małą dopłata i chciałbym co by mi on chodził , prosze o pomoc moze ktoś coś wie jak to zrobić

Ormianin 17.03.2003 08:53

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
Witam
mialem do czynienia (i mam nadal) z plytani ECS-a K7S5A, K7VTA3 3.1, L7VTA3 (KT400) i z ZADNA NIE MIALEM ZADNYCH problemow. Mialem do czynienia z plytani MSI (tez sa ok) i z Epoxem (KT266 - najwiecej problemow, zamieniony na ECS K7VTA3 3.1 :) )
Ps. smieszy mnie jak ktos mowi ze cos jest "gowno" a nawet nie mial z tym "gownem" do czynienia.
pozdrawiam

Tzn. ja obecnie posiadam ECS, a i jestem bardzo zadowolony... jednak mialem do czynienia z kilkoma niedopracowanymi egzemplarzami... w odroznieniu do markowych firm jest to wielka roznica... nie polecam tez ASRocka tez wielki bubel
Jesli ktos zamierza miec tylko plyte... bez zabawy w overcloking i podobne, to ECS jest przyzwoity i przede wszystkim tani

pozdrawiam

Zeus 17.03.2003 00:54

Witam
mialem do czynienia (i mam nadal) z plytani ECS-a K7S5A, K7VTA3 3.1, L7VTA3 (KT400) i z ZADNA NIE MIALEM ZADNYCH problemow. Mialem do czynienia z plytani MSI (tez sa ok) i z Epoxem (KT266 - najwiecej problemow, zamieniony na ECS K7VTA3 3.1 :) )
Ps. smieszy mnie jak ktos mowi ze cos jest "gowno" a nawet nie mial z tym "gownem" do czynienia.
pozdrawiam

ZbigNieff 17.03.2003 00:31

Cytat:

Przemo1980 napisa***322;(a)
Można wiedzieć jaki to był model i co było nie tak z tą płytą? Przydały by się jakieś konkretne argumenty, a nie tylko tyle że to "QFNO" :o
Mialem doczynienia z ECS K7VZA az 2 razy kazda byla zwalona!!
Ostatnio z K7S5A ta jakos chodzila ale SIS (dziadostwo ;p) mulil ja troche!!

Ostatnio bawilem sie K7VTA - do tej nie mialem nic poza tym ze bylo na niej logo ECS :D:D

Jak dla mnie istnieje tylko MSI i EPOX (moze byc tez GigaByte)

Maciej 16.03.2003 23:37

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
Fakt, EPOX ! ale only for professionals!
Tak troszkę poza tematem...
Asus,Abit,MSI,Gigabyte,Epox...:spoko:
inni producenci płyt głównych dla mnie nie istnieją...
a ECS ...to i tak qfno...:D ;)

GOLOMB 16.03.2003 23:33

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Mialem ESC i nie chcem ECS... (jak dla mnie QFNO)

Wole zainwestowac w EPOX albo w MSI bo tu mam pewnosc ze
wszystko bedzie w jak najlepszym porzadku!!

Fakt, EPOX ! ale only for professionals!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:44.