Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zamykanie systemu z klawiatury (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zamykanie-systemu-klawiatury-18663/)

Ziele 17.03.2003 19:34

Zamykanie systemu z klawiatury

Czy da sie w jakis sposób w xp przypisać jakiemuś klawiszowi np F4 zamykanie systemu, a np F3 restartowanie? Klawiatura jest bez specjalnych klawiszy do zamykania, ma natomiast search, files, e-mail, www, nute, volume+-. Czy dało by sie np podmienic funkcje tych klawiszy?

camfo 17.03.2003 19:55

Było coś takiego na takiej stronie, że robiło się ikonkę i jak 2x kliknąłeś to system się zamykał...i może można do tego przypisać klawisz skrótu...sprobuje poszukać...

Gorzala 17.03.2003 20:02

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
Było coś takiego na takiej stronie, że robiło się ikonkę i jak 2x kliknąłeś to system się zamykał...i może można do tego przypisać klawisz skrótu...sprobuje poszukać...
Slyszalem o tym, pisales skrypt, a potem jak ze zwyklym skrotem, tylko po XP chyba to nie dziala...

Victorek 17.03.2003 20:11

Co do zamykania to chyba alt F4 i Enter ;)

A rozruch? Mam w BIOSie coś takiego jak "wake on keyboard". Ustawiłem sobie włączanie kompa klawiaturką. W sumie to tylko gadżet, bo i tak szybciej uruchomić kompa poprostu włącznikiem :)

Ziele 17.03.2003 21:43

Cytat:

camfo napisa***322;(a)
To akurat wiem ale nie jest to najlepszy sposób bo do takich skrótów trzeba jeszcze ctrl+alt bo z samym klawiszem róznie bywa

raptor123 17.03.2003 21:51

Nie wiem może się mylę ale za to odpowiada ACPI, jeżeli ma się odpowiednią klawiaturę (trzy klawisze) i po kłopocie. U mnie tak jest jeden klawisz (power) na klawiaturze BTC 5197 i komputer się zamyka.

Ziele 18.03.2003 00:23

A da się podnienic funkcje klawiszy specjalnych? np search i files. Nie sa mi potrzebne a jak zamykanie i restart były by dobre. Klawiatura to Logitech Internet keyboard Y-ST39.

ps. czemu projektanci dodają pełno niepotrzebnych bajerów a zapominaja o ważniejszych rzeczach? :)

+++LeWaP+++ 18.03.2003 07:25

w logitechach można przypisywać uruchamianie programu pod dany klawisz

w 98 wystarczyło by zrobić skrót do skrótu do ;)

c:\windows\rundll32.exe user,ExitWindows

i system by ci się zamykał

W xp też to się da ustawić, kiedyś to widziałem, ale w tej chwili nie pamiętam. Poszukaj na google XP tips and tricks...

Ziele 18.03.2003 11:08

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
w logitechach można przypisywać uruchamianie programu pod dany klawisz...
Pewnie tak ale do tego jest potrzeby jakis programik czy sterownik, a ja takowego nie mam. Na stronie logitecha nie doszukałem się mojej klawiatury :(

+++LeWaP+++ 18.03.2003 12:01

ale płyta z oprogramowaniem jest razem z klawiaturą ! i tam jest ten program, chyba iTouch się nazywa i na www logitecha też jest...

-=KoWaLiK=- 18.03.2003 13:32

...halo, halo...
...po grzyba kombinowac, konfigurowac, zmieniac...
...Tweak XP i z glowy...
...on sam wyrzuca na pulpit ikony...
...restartu, zamkniecia, hibernacji...
...THE END...

...pozdr...

...fuck, nie doczytalem tematu...
...z klawiatury powiadasz...
...:idea: ...

NBA6 18.03.2003 15:32

Ja znam tylko stan w strzymania ale to tylko na specjalnych klawiaturach;p ;p ;p ;p ;p ;p ;p ;p

-=KoWaLiK=- 18.03.2003 18:00

Re: Zamykanie systemu z klawiatury

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Czy da sie w jakis sposób w xp przypisać jakiemuś klawiszowi np F4 zamykanie systemu, a np F3 restartowanie? Klawiatura jest bez specjalnych klawiszy do zamykania, ma natomiast search, files, e-mail, www, nute, volume+-. Czy dało by sie np podmienic funkcje tych klawiszy?

...wyslalem Ci na maila pewien freeware-owy sofcik...
...tylko glowy to ja uciac nie dam ze on na XP smiga...

...pozdr...

-=KoWaLiK=- 18.03.2003 19:09

...panowie...
...w zwiazku z tym ze nie moge sie dostac do swojej skrzynki na wp...
...udostepniam wam moj edysk www.edysk.pl...
...login - kowalm...
...haslo - kowalik...

...zakladka - praca....

...pozdr...

...no nie ma za co....

Ziele 18.03.2003 21:11

dzięki! zaraz przetestuje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37.