Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   mp3 na audio a CDDB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mp3-audio-cddb-18696/)

zameczek 18.03.2003 01:43

mp3 na audio a CDDB

witam :-)
mam pytanko .... czy jest mozliwosc nagrania plyty AudioCd z pliczkow mp3, ktora potem bedzie korzystala z bazy CDDB ?
:blee:

zorg 18.03.2003 02:50

pytanie

tylko czy w tej bazie bedzie twoja skladanka , watpie,
czy kozysta z bazy to zalezy od ciebie i wylacznie8-)

zameczek 18.03.2003 03:04

Re: pytanie

Cytat:

zorg napisa***322;(a)
tylko czy w tej bazie bedzie twoja skladanka , watpie,
czy kozysta z bazy to zalezy od ciebie i wylacznie8-)

nie chodzi mi o skladanki, ale o plyty jak orginal

grzeniu 18.03.2003 08:32

Re: Re: pytanie

Cytat:

zameczek napisa***322;(a)
nie chodzi mi o skladanki, ale o plyty jak orginal
Jesli nagrasz plyte odpowiadajaca oryginalowi to wtedy bedzie odnajdywana w CDDB.

paput2000 18.03.2003 14:12

Nie jest raczej możliwe, aby dany album skompilowany z plików pochodzących z różnych żródeł był rozpoznawany przez bazę CDDB. W takim przypadku nie będzię to możliwe z powodu braku w odpowiednim miejscu płyty specjalnego i specyficznego kodu które posiadają oryginalne krążki lub kopie takich oryginalnych płyt wykonane za pomocą większości programów do nagrywania.

grzeniu 18.03.2003 14:29

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
Nie jest raczej możliwe, aby dany album skompilowany z plików pochodzących z różnych żródeł był rozpoznawany przez bazę CDDB. W takim przypadku nie będzię to możliwe z powodu braku w odpowiednim miejscu płyty specjalnego i specyficznego kodu które posiadają oryginalne krążki lub kopie takich oryginalnych płyt wykonane za pomocą większości programów do nagrywania.
Jesli masz album prawidlowo skompilowany, tzn kolejnosc i dlugosci sciezek zgadzaja sie z oryginalna wersja plyty to taka skladanka bedzie rozpoznawana przez CDDB. Moje wszystkie tak robione plyty sa rozpoznawane, jest to wrecz swietny i prosty sposob na sprawdzenie poprawnosci nagranej plyty. Najlepiej robic cos takiego majac okladke ze spisem zawartosci plyty, wtedy wychodzi to na 100%. Nie jest tez wymagany cd-text z tytulami ani inne kody plyty.

paput2000 18.03.2003 14:45

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Jesli masz album prawidlowo skompilowany, tzn kolejnosc i dlugosci sciezek zgadzaja sie z oryginalna wersja plyty to taka skladanka bedzie rozpoznawana przez CDDB. Moje wszystkie tak robione plyty sa rozpoznawane, jest to wrecz swietny i prosty sposob na sprawdzenie poprawnosci nagranej plyty. Najlepiej robic cos takiego majac okladke ze spisem zawartosci plyty, wtedy wychodzi to na 100%. Nie jest tez wymagany cd-text z tytulami ani inne kody plyty.
Widzę żę tamat będziemy drążyć, u mnie własne kompilację są rozpoznawane, ale przez bazę cdplayer.ini - po prostu po wypaleniu projektu za pomocy Feurio jest możliwość dodania do tej bazy informacji o wypalonej płycie. Nigdy nie udało mi się pobrać z internetu informacji o własnej kompilacji w przypadku gdy nie została ona zapisana w cdplayer.ini.

-Sid-The-Rat=> 18.03.2003 14:56

baza cddb kozysta z dwoch zrodel informacji - a niedlugo z trzech

pierwszym jest kod ISIRC - kazda ORYGINALNA plyta go ma (ma go tez plyta przegrywana clonem) - jednoznaczna identyfikacja

drugim jest 'uklad przerw i koncow' czyli dlugosci przerw (gapow) i sciezek - w ramkach - najczesciej przerwy sa 0 ale... - bardzo skuteczny system - to daltego czasem w EACu pokazuje nam 2 czy wiecej calkiem ROZNE tytuly - bo (choc to malo prawdopodobne) plyty moga byc podobne (a system toleruje male odstepstwa)

trzecim bedzie indywidualny numer dla kazdej piosenki - ci co mieli databasy na studiach - klasyczny system hash'owania - szybki i bezbledny

grzeniu 18.03.2003 15:07

Paput2000: A masz w odtwarzaczu ustawione zeby sie laczyl z baza CDDB i pobieral tytuly? Tam trzeba wpisac miedzy innymi swoj adres e-mail zeby to zadzialalo. Ja korzystam z creativ play center, przez wielu uznawany za badziew i swietnie to dziala, wiec i w innych powinno. Oczywiscie zawsze laczy sie z baza CDDB tylko przy pierwszym wlozeniu plyty, pozniej juz pamieta tytuly, mozna tez recznie kazac mu odswiezyc liste tytulow. Tak a propos to nie moge wyczaic gdzie on to sobie zapisuje zeby np w razie formatu sobie to skopiowac, moze ktos z was wie?
PS Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozna tez sprawdzic w nero, on tez ma mozliwosc pobierania tytulow z CDDB i w nim zdaje sie tez trzeba wpisac swoj e-mail.

para 18.03.2003 15:09

Większość programów zapisuje w cdplayer.ini

grzeniu 18.03.2003 15:12

Cytat:

para napisa***322;(a)
Większość programów zapisuje w cdplayer.ini
W tym sek ze u mnie tego nie ma....

paput2000 18.03.2003 20:46

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Paput2000: A masz w odtwarzaczu ustawione zeby sie laczyl z baza CDDB i pobieral tytuly? Tam trzeba wpisac miedzy innymi swoj adres e-mail zeby to zadzialalo. Ja korzystam z creativ play center, przez wielu uznawany za badziew i swietnie to dziala, wiec i w innych powinno. Oczywiscie zawsze laczy sie z baza CDDB tylko przy pierwszym wlozeniu plyty, pozniej juz pamieta tytuly, mozna tez recznie kazac mu odswiezyc liste tytulow. Tak a propos to nie moge wyczaic gdzie on to sobie zapisuje zeby np w razie formatu sobie to skopiowac, moze ktos z was wie?
PS Tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozna tez sprawdzic w nero, on tez ma mozliwosc pobierania tytulow z CDDB i w nim zdaje sie tez trzeba wpisac swoj e-mail.

Grzeniu masz chyba w 100% rację. Sprawdziłem dzisiaj pobieranie tytułów za pomocą EACa. Albumy które były nagrane już jakiś czas temu i skompilowane z plików o różnym pochodzeniu - zostały prawidłowo rozpoznanane. Co do ustawień CDDB to wyglądały one zawsze na poprawne, lecz niestety przed ostatnią reinstalacją mojego systemu coś chodziło nie tak i z cholere nie mogłem pobrać informacji o albumach własnej produkcji i byłem pewien że się nie da. Teraz z całą przyjemnością mogę przyznać że to co napisałem wcześniej jest bzdurą, a ściąganie zawartości albumów własnoręcznie skompilowanych nie stanowi żadnego problemu i na pewno dane w moim przypadku nie pochodzą z pliku cdplayer.ini ponieważ podczas reinstalacji został w 100% usunięty.
Co do informacji o płytach to zapisywane są w pliku cdplayer.ini lub podręcznej bazie programu z którego się korzysta - tylko nie wiadomo tak dokładnie gdzie.
Wielkie dzięki Tobie i Sidowi za wyprowadzenie z błędu.

PS. Czy ktoś wie co wyprawia Feurio i jego funkcja dla baz CDDB - ściąga mi ewentualne tytuły płyt, ale z cholere po wybraniu tego konkretnego nie opisuje mi wogóle albumu i ścieżek tytułami.

PS. nr. 2 CDDB w EACu wydaje się bardzo sprawnie pracować, co mnie bardzo cieszy ponieważ przed zrzutem płytki dobrze mieć ją szybko opisaną.

paput2000 18.03.2003 20:49

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
W tym sek ze u mnie tego nie ma....
A gdzie się podziało?:)

grzeniu 18.03.2003 22:34

Cytat:

paput2000 napisa***322;(a)
A gdzie się podziało?:)
Chyba nigdy go nie bylo a ten cwaniak zapisuje to gdzies indziej, ma jakies pliki w swoim folderze ale nie moge sie do nich dobrac i sprawdzic. Innym softem nie lacze sie z CDDB wiec pewnie dlatego go nie mam.

zameczek 19.03.2003 02:23

doszedlem do wniosku, ze nie powinienem nawet rozpoczynac tego tematu, bo jak sie okazalo nie trzeba robic nic w tym kierunku, aby opis do plyty sciagal sie z bazy cddb, poniewaz kazda plytka ktora nagralem (pliki roznego pochodzenia i napewno dlugosci piosenek sie nie zgadzaly - róznice nawet do 3 sekund) sciaga sobie bez zadnego problemu tytuly za pomoca chocby winampa :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:45.