Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   jak usunąć skojarzenie pliku *.dat z winampem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-usunac-skojarzenie-pliku-dat-winampem-18909/)

eloise 24.03.2003 18:27

jak usunąć skojarzenie pliku *.dat z winampem

przypadkowo zaznaczyłem w win2000 żeby pliki *.dat były zawsze otwierane z winampem

w narzędzia/opcje folderów/typy plików/ wśród zarejestrowanych typach plików nie mam teraz rozszerzenia *.dat więc nie mogę usunąć tego skojarzenie plików

jak mogę to cofnąć?

lipek16 24.03.2003 19:53

Otwierasz winampa/ wciskasz ctrl+p/przechodzisz do file types (2 o d gory)i na liście rozszerzeń odznaczasz .dat Proste;)

eloise 24.03.2003 20:00

sęk w tym, że tam też nie ma tego rozszerzenia

zapomniałem napisać.... a tak dokładnie czytałem post "jak zadawać mądrze pytania" czy coś takiego - ale poprawie się

nadal nie wiem jak to zmienić...

lipek16 24.03.2003 20:05

W rejestrze powinno dać radę tylko nie wiem dokładnie w którym kluczu.

Zelea 24.03.2003 20:05

nie pamietam dokladnie jak jest w 2k ale moze mi sie uda wytlumaczyc mianowicie otwieramy okno i dalej zakladaka u gory widok (lub narzedzia_ dalej opcje folderow dalej zakladka typy plikow dalej szukamy tego data i wybieramy przycisk usun :) mam nadzieje ze dobrze pamietam :)

-Sid-The-Rat=> 24.03.2003 20:07

otwierasz exploratora windows (np lewe 'okienko' i 'e')

tools-> folder options
zakladka file types

znajdujesz potrzebny ci plik czyli .dat

edytuj lub usun
i dalej sobie poradzisz

Maly 25.03.2003 04:17

Wchodzisz w rejestry wciskasz F3 wpisujesz dat i pierwsze które Ci znajdzie usuwasz.

eloise 25.03.2003 16:16

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
otwierasz exploratora windows (np lewe 'okienko' i 'e')

tools-> folder options
zakladka file types

znajdujesz potrzebny ci plik czyli .dat

edytuj lub usun
i dalej sobie poradzisz

kurcze Sid dokładnie to samo napisałem w topicu....

powtórnie twierdzę, że nie mam tam plik *.dat

nie wiem czemu go nie ma i nie wiem jak to zmienić

w rejestrze gdzieś to jest, ale w jaki kluczu?

kizio 25.03.2003 17:07

chyba jest to klucz HKEY_CLASSES_ROOT/.dat! poszukaj tam wpisu Winampa i zmień na NoOpen albo na jakiś inny progs! Np. AllPlayer!

kizio 25.03.2003 17:13

Ilość załączników: 1
u mnie to wygląda tak:

-Sid-The-Rat=> 25.03.2003 17:37

eloise - sadze ze u ciebie to rozszerzenie ukrylo sie pod 'windows audio', 'winamp media file' czy podobnym OPISOWYM skrotem...

lekarstwem jest usuniecie klucza ktory wskazal kizio - badz reczne przeszukanie rejestru na '.dat' i wywalenie wszystkich ktore sa zwiazane z audio...

swoja droga to w win98 bylo to lepiej zrobione - mozna bylo bez wielkich problemow edytowac te klucze z poziomu graficznego wizarda - i w ten sposob po kliknieciu na zipa autmatyczna akcja bylo rozpakowanie do katalogu temp (wiem ze niby malo praktyczne ale kiedys bylo mi potrzebne (baw sie z pakami do q3 to zrozumiesz czemu :))

esem 25.03.2003 18:06

Panel sterowania, opcje folderów, typy plików. Znajdujesz .dat i przypisujesz jakim programem chcesz go otwierać. 8)

-Sid-The-Rat=> 25.03.2003 18:09

hmmm - ale eloise twierdzi ze nie ma u niego pliku dat...

uwazam ze teraz to sie nazywa "winamp media file"

eloise 25.03.2003 21:25

w środę będę miał więcej wolnego i się tym zajmę

do tego czasu dziękuję wszystkim za rady

esem 25.03.2003 21:31

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
hmmm - ale eloise twierdzi ze nie ma u niego pliku dat...

uwazam ze teraz to sie nazywa "winamp media file"

Zawsze muszą (powinny być) u normalnego użyszkodnika jakieś pliki *.dat? To chyba normalne. 8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:33.