Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DMA bylo, a nie ma LG(bios IBM) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dma-bylo-nie-ma-lg-bios-ibm-18945/)

Japa 25.03.2003 12:15

DMA bylo, a nie ma - LG(bios IBM)

Witam
Posiadam naped LG 32x10x40 z wgranym Biosem 1.12 IBM
Jak wiekszosc z Was wie ten Bios dodaje obsluge DMA i Mount Rainer.
I wlasnie wszystko bylo ok, super chodzilo, jednak ostatnio zauwazylem zachowanie sie nagrywarki jak sprzed upgrade'u. Czyli szybkie oproznianie sie buforow i skoki szybkosci nagrywania.

Moje podejrzenia okazaly sie sluszne, DMA nie dziala. Co prawda mam caly czas zaznaczone ze w razie mozliwosci ma dzialac w trybie DMA ale jest PIO.

Usunalem ja z systemu, Windows wykryl ja, ale ponownie bez obslugi DMA.
Ma ktos jakies pomysly ??
Powtarzam ze chodzilo bez problemu kilka miesiecy, a nic nie grzebalem ostatnio w systemie (zmienilem tylko procka z Durona 850 na 1,3)

Konfiguracja:
Duron 1,3 K7S5A, 256MB, Win XP PRo,

Pawel_k 25.03.2003 12:33

a sterowniki do plyty glownej zainstalowane ???

Japa 25.03.2003 12:38

Czy do czegos potrzebne mi sterowniki skoro wczesniej dzialalo ?

Aha... Naped CDRW jest podpiety jako Secondary Master (jeden naped na secondary)
Na Primary jest: HDD i DVD (DMA dziala)

Pawel_k 25.03.2003 12:40

Cytat:

Japa napisa***322;(a)
Czy do czegos potrzebne mi sterowniki skoro wczesniej dzialalo ?

Aha... Naped CDRW jest podpiety jako Secondary Master (jeden naped na secondary)
Na Primary jest: HDD i DVD (DMA dziala)

zeby kura mogla przejsc przez droge...;p :cisza: :cisza: :cisza:

Japa 25.03.2003 12:48

hmmm.. dzieki za "pomoc"

Pawel_k 25.03.2003 13:13

Ilość załączników: 1
Cytat:

Japa napisa***322;(a)
hmmm.. dzieki za "pomoc"
alez nie ma za co...

http://p-konieczny.w.interia.pl/obra...-you-know!.gif

Japa 25.03.2003 13:31

Szanowny kolego, widze ze jestes szalenie blyskotliwa osoba. Tak blyskotliwa jak niepomocna. Przegladam to (i nie tylko to) forum regularnie, wiem jaka jest procedura i zawsze najpierw szukam podobnego problemu zanim zadam pytanie.

Nie wiem czy to zauwazyles ze nie chodzi mi o to "jak wlaczyc DMA w Win XP" bo to naprawde sie kazdemu znudzilo. Takiego problemu jak moj nie widzialem. Jesli jeszcze nie wiesz o co pytam proponuje przeczytac moje pytanie ponownie.

I jeszcze prosba, jesli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, powstrzymaj sie do glupich odpowiedzi, zanizasz wysoki poziom dyskusji na tym forum.

Pawel_k 25.03.2003 13:39

chcesz rady to masz: zainstaluj sterowniki do mobo (jak masz chip via to hyberotny jak inny chip to poszukaj odpowiednika) :)
i prosze niepytaj po co, to naprawde niesa virusy zeby unikac ich jak diabel swieconej wody :cool:
jesli po zainstalowaniu takowych sterownikow problem bedzie istnial nadal to napisz a nie zadawaj ciagle tandetnych pytan jakbym byl jakims akwizytorem ktory chce ci sprzedac kilo ziemi z marsa ;) :D

Harry-Torun 25.03.2003 13:52

WItam.

W menedżerze urządzeń zakładając że masz WIN XP (komputer ==> właściwości ==> sprzęt ==> menedżer urządzeń) usuń pomocniczy kanał IDE i przeładuj system. Wingroza sama znajdzie na nowo usunięty kontroler i włączy tryb DMA.

Pozdrawiam.

P.S. Swoją drogą ten temat był przerabiany na forum i to całkiem niedawno ;) .

Japa 25.03.2003 14:30

Dzieki Harry

Po powrocie do domu sprobuje cos poradzic wg Twojej metody.
Pomoc we wczesniejszych topicach musialem przeoczyc, gdyz tak jak pisalem od tego zaczalem.

pali 26.03.2003 17:06

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

i prosze niepytaj po co, to naprawde niesa virusy zeby unikac ich jak diabel swieconej wody :cool:
jesli po zainstalowaniu takowych sterownikow problem bedzie istnial nadal to napisz a nie zadawaj ciagle tandetnych pytan jakbym byl jakims akwizytorem ktory chce ci sprzedac kilo ziemi z marsa ;) :D

Wyobraź sobie, że niektórzy nie chcą instalować czegoś "w ciemno". Jak zalecasz instalację czegoś, to argumenty rzeczowe przydałyby się.

W dodatku niekiedy instalacja sterowników producenta lub typu "force" wcale nie musi być pożądana, bo mogą zaistnieć wtedy inne problemy.

Do autora wątku: xp po sześciu "dużych" błędach na magistrali IDE potrafi wyłączyć UDMA. Byc może tak się stało. Wtedy pomoże reinstalacja IDE, tak jak radzi Harry-Torun.

Harry-Torun 26.03.2003 18:35

Jest tak w istocie... Po kilku (poważnych) błędach odczytu (płyta poniżej krytki) WIN XP sam zmienia ustawienia urządzenia IDE na PIO-4. Niestety nie da się tego zmienić inaczej niż przez usunięcie kontrolera IDE. Próbowałem uzyskać konstruktywną odpowiedź w tym temacie od fachowców z Microsoftu, niestety bezskutecznie. Jednak trick z usunięciem kontrolera działa w 100%.
Pozdrawiam

caraboo 28.03.2003 10:20

Mam lepszy sposób, otóz nalezy zainstalowac kanal ide na ktorym znajduje sie nagrywara jeszcze raz tzn. we właściwościach danego kanaly ide , zakladka sterownik, zaktualizuj sterownik , zainstaluj z listy i >nie wyszujkuj, wybiore sterow. do zaistalowania nastepnie w okienku wybierz odpowiedni sterownik, Xp go przeinstaluje i w wiekszosci przypadkow nie trzeba bedzie nawet restartowac kompa!

JacoM 01.04.2003 16:23

co Ty na to

Cytat:

Harry-Torun napisa***322;(a)
WItam.

W menedżerze urządzeń zakładając że masz WIN XP (komputer ==> właściwości ==> sprzęt ==> menedżer urządzeń) usuń pomocniczy kanał IDE i przeładuj system. Wingroza sama znajdzie na nowo usunięty kontroler i włączy tryb DMA.

Pozdrawiam.

P.S. Swoją drogą ten temat był przerabiany na forum i to całkiem niedawno ;) .

Po tym zabiegu DMA sie faktycznie włącza ale na jakis czas później znowy mi sie wywala później tzn. po godzine , dniu .mam lg 8481b
i Xp Płyta na nForcie Epox 8rda+

Pawel_k 01.04.2003 16:29

Re: co Ty na to

Cytat:

JacoM napisa***322;(a)
Po tym zabiegu DMA sie faktycznie włącza ale na jakis czas później znowy mi sie wywala później tzn. po godzine , dniu .mam lg 8481b
i Xp Płyta na nForcie Epox 8rda+

sterowniki do nforce zainstalowane ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:46.