![]() |
Motherboard Monitor
Witam, mam problem związany z w/w softem, otóż nie wiem jak ustawić Sensor 1 dla np. proca, S 2 dla płyty, a S 3 dla twardziela. Tzn. mam ustawione, ale w/g mnie nie zgadzają się temp. z tymi w biosie. W/g moich ustawień wynika, że temp twardziela wynosi 70*C, raczej niemożliwe, temp. proca jest wyższa od tej w biosie o ok.2*C , a płyty to się raczej zgadza. Proszę o pomoc tych którym ta konfigóracja wyszła, Big Thanx.
|
a dobrze ustawiłęś typ czujnikow dla płyty?
2. ja tam mam dla hdd 63C / tylko zże mbm nie pokazuje dobrze temp dla kontrolerów htp37x :)/ a wracając do ustawień to jak się last time bawiłem to miałem -48 na procu / po wybraniu jakiegoś dzikiego czujnika :)/ rasumując temp na płycie i cpu są raczej ok /możesz sprawdzić innym softem np sandrą a co do biosu to np w abicie be6 i bx133 pokazywał mi jakieś totalne głupoty typu 56C na starcie a proc zimny / i ti były intele :) / a temp na hdd to niestety już porażka mbm boj eszcze tego nie dopracowali/ nie na wszystkich płytach to działa i nie na wzsytkich typach dysków/ pozdro BTW jak płyta to moze się coś pomoze |
Cytat:
|
Ja tez mam ABITA BX133 i na poczatku pokazywal mi dziwne temperatury ale wystarczy troche namieszac w ustawieniach w "temperatury" (zmiany dla poszczegolnych sensorow) i pokazuje dobrze :)
Milej zabawy zycze (dziala na pewno dobrze)... |
jaka płyta?
ja masz winbonda jako scalak od monitoringu to ustawiaj na niego i pobaw się typami czujników / na ak31/32/35, kt7, kt7a to zestew winbond 1 i winbond2 /patrz co pokazują i ciut zdrowego rozsądku i alles będzie dobrze/ po prostu sprawdż w dokumentacji płyty na czym na monitorowanie zrobione i tak ustaw w mbm / odczt ze smarta nie działa zwykle albo wogule /jak się to do cholery pisze ! :) / albo niepoprawnie ja się ma dysk na dodatkowym kontrolerze / ani to ide ani scsi :) i mbm głupieje/ a sam program jest bardzo ok tylko głupieje jak się za pomoca resetu przeładowuje kompa :) pozdro |
A mozecie polecic jakis malo obciazajacy soft do monitoringu plyty ?
Moja plytka to Soltek SL-75DRV5. Niby mam Soltek Hardware Monitor, ale po odpaleniu jest tylko w Program manager, zadnej ikonki w tray'u, zadnych opcji...dziwne... |
Ja mam tylko dwie termopary i MBM pokazuje mi takie same temperatury jak bios, tzn. 43 procek + 27 wnętrze komputera.
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:08. |