Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Płyty majlepsze (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plyty-majlepsze-19037/)

Plemnik 27.03.2003 19:34

Nie chcialbym cie zniechecac ale moim skromnym zdaniem palenie z maksymalna predkoscia nie jest najlepszym pomyslem. Nawet wsrod firmowych, dobrych jakosciowo plyt zdarzaja sei cale partie ktore moga nagrywania x48 nie zniesc - i to nawet te certyfikowane na taka predkosc. Maksymalna bezpieczna predkoscia dla 99% plytek (tych w miare dobrych) jest moim zdaniem 32X w dodatku roznica czasowa nie jest specjalnie duza miedzy 32 a nawet 52X wiec sam rozwaz czy warto ryzykowac.

Pozdrawiam!

Plemnik 27.03.2003 19:29

Nie chcialbym cie zniechecac ale moim skromnym zdaniem palenie z maksymalna predkoscia nie jest najlepszym pomyslem. Nawet wsrod firmowych, dobrych jakosciowo plyt zdarzaja sei cale partie ktore moga nagrywania x48 nie zniesc - i to nawet te certyfikowane na taka predkosc. Maksymalna bezpieczna predkoscia dla 99% plytek (tych w miare dobrych) jest moim zdaniem 32X w dodatku roznica czasowa nie jest specjalnie duza miedzy 32 a nawet 52X wiec sam rozwaz czy warto ryzykowac.

Pozdrawiam!

Kasprzak 27.03.2003 19:15

dzieki wszystkim bede kupowal tdk,verbatimy.

Sebastian997 27.03.2003 11:51

Sporadycznie nagrywam na najwyzszych predkosciach. Ale wypróbowałem kilka nośników i pomierzyłem liczbę blędów C1 i C2. W moim przypadku najlepiej wypadły płyty TDK (m.in. d-viev). Miały indeks x48 ale nawet przy wypaleniu na x52 zachowywały się naprawde nieźle. Przy x48 w zasadzie poziom błedow na całej powierzchni nośnika był podobny i oscylowal w granicach 20-30/s. Na wiekszosci innych płyt ilość błędów na początku był również niska, ale wraz ze wzrostem prędkości rosły w zastraszającym tempie. Pod koniec, tam gdzie zapis przebiegał już z krańcowo wysokimi prędkościami często poziom błędów wychodził ponad skale pomiaru.

puch 27.03.2003 09:00

Lite-On'y mają układ Smart-Burn, który podobno sprawdza płyty przed nagraniem i dobiera do nich parametry nagrywania z własnej bazy danych, jeśli dana płyta w niej jest, albo ustawia je jakoś, jeśli płyta jest mu nieznana. Teoretycznie powinno to dawać dobre rezultaty na różnych nośnikach. W praktyce podobno bywa różnie - dla niektórych dobiera on prędkości zbyt duże, i na płytach są potem błędy - zwłaszcza na płytach niezbyt markowych. W dodatku jeszcze układ ten można wyłączyć i wtedy nie ma już żadnych ograniczeń.
Proponuję poczytać testy urządzenia w sieci (np. na cdrinfo.pl), i używać jednak trochę lepszych płyt.

Kasprzak 27.03.2003 08:32

Płyty majlepsze

Mam zamiar kupic litka 52x i boje sie ze kazda plyte jak bedenagrywal 48 razy orzystosowana nawet do tej predkosci bede kopal(tzn.nie da sie odczytac potem) Mint,datex maja te predkosci ale nie wiem czy poradza sobie z tym problemem. Jakie polecanie plytki i wg was jakie sa najlepsze do najszybszego nagrywania!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:51.