Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Szybkość łącza prawda czy mity..? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/szybkosc-lacza-prawda-czy-mity-19057/)

Majonez 26.04.2003 02:21

Ilość załączników: 1
a ja tylko taki wynik
(przy tescie world 311)

piotrek123 25.04.2003 18:12

Ja mam wynik 40 kbps (modem):buu: :P

bas 25.04.2003 16:12

Cytat:

moczymorda napisa***322;(a)
Nie rozumiem ??? czy jestem z polski? pewnie że tak 8-)
To, że jesteś z polski to się domyślam, ale na numion możesz wybrać, poland, usa, europe, world itd i tego dotyczyło moje pytanie.

-=Shade=- 25.04.2003 15:10

Hmm wyniki z numiona sa jako tako miarodajne ale ja wole testy w realnych warunkach.
Test 1 : wchodzimy na strone www.nvidia.com i probujemy cos zassac bez zadnych dopalaczy
Test 2 : wchodzimy na http://securityresponse.symantec.com/avcenter/download.html
i probujemy zassac definicje wirusow rowniez bez akceleratowow.

Niby to nic wielkiego ale wynik mozna uznac w miare miarodajny bo sa to serwery ( 1 - Londyn , 2 - Warszawa ) zawsze z nieobciazonym szybkim laczem. Oczywiscie predkosc jest zawsze zalezna od wielu czynnikow i nie ma takiej mozliwosci abo dokladnie podac jak szybki jest nasz internet ( szczegolnie jak sie ma lan na x osob ).

CIAPEK 25.04.2003 13:43

co to za programem testujecie tą szybkość? Ja też chce! :)

Jak wam wyśle mój wynik to też będzie szok.

Multimedia Polska - 64 kbps obiecane, w praktyce przy ściąganiu jakiegoś pliku szybkość wacha się ok. 10 kbps.

bas 25.04.2003 13:40

Cytat:

sobi1 napisa***322;(a)
512 kB radiowo na ~20 osób. Koszmar no nie?
To nie jest kwestia czy radiowo czy nie tylko pewnie nie macie podzielonego tego tylko kto pierwszy ten lepszy plusem jest to, że w nocy całkiem fajnie ciągnie jak jest się samemu w sieci, ale jak włączy się ktos z p2p to macie koszmar.

sobi1 25.04.2003 13:35

512 kB radiowo na ~20 osób. Koszmar no nie?

bas 25.04.2003 13:11

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
Jesli to co piszesz jest prawda to szkoda ze na Ciebie nie trafilem jak sam bylem w lokalnej ( choc to bylo niemozliwe :P ). Przynajmniej moglbym pograc w Diablo 2 na BN jak czlowiek ( jeszcze w 2002 roku przed wakacjami ) a nie na 500 pinga (( i 30 % utrat (( .
Pozdro

Mozesz spytać się mapsajma-jest naszym klientem.

-=Shade=- 25.04.2003 13:08

Cytat:

A słyszałeś o modelowaniu ruchu? Kupujesz 2Mbps i dzielisz je po 128kbps i działa. Sądzę, że nigdy w życiu nie widziałeś statystyk, ale zapewniam Ci, że jeśli będziesz dzielił po 128kbps to działa i pingi są idealne, do tego stopnia, że regularnie płacącym dajemy(dawaliśmy bo już mamy za dużo klientów i powoli dochodzimy do 70% łącz) gratis dodatkowe 128kbps. A jakbyś się uparl i pozedł po całości blokując wszystkie programy p2p a gdzieś czytałem o jakimś oszołomie, który wyciął ftp to i 600 osób posacdzisz na takim łączu. Dodatkowo około 20% oszczędności łącza daje proxy.
Jesli to co piszesz jest prawda to szkoda ze na Ciebie nie trafilem jak sam bylem w lokalnej ( choc to bylo niemozliwe :P ). Przynajmniej moglbym pograc w Diablo 2 na BN jak czlowiek ( jeszcze w 2002 roku przed wakacjami ) a nie na 500 pinga (( i 30 % utrat (( .

A swoja droga jak wiesz tyle to moze bedziesz mogl pomoc ? :cool:
Zajrzyj do mojego topicka " Poszukuje programu ograniczajacego transfer " w tym dziale :P

Pozdro

bas 25.04.2003 12:50

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)
100-150 osob na 2 Mbps i to ma byc komfortowe rozwiazanie ??!!!
BZDURA do kwadratu !
Nie wiem gdzie ty chcesz znalezc te 100-150 osob ktore by tylko ogladaly stronki i chatowaly. Zawsze sa tacy ktorzy zapuszcza jakis program p2p i zapchaja cale lacze. Wiem bo sam bylem w takiej sieci i na wlasnej skorze to przetestowalem. Wystarczy 1 ( !!!! ) osoba i nikt z sieci juz w nic sobie nie zagra a nawet nie bedzie mogl odebrac poczty.

A słyszałeś o modelowaniu ruchu? Kupujesz 2Mbps i dzielisz je po 128kbps i działa. Sądzę, że nigdy w życiu nie widziałeś statystyk, ale zapewniam Ci, że jeśli będziesz dzielił po 128kbps to działa i pingi są idealne, do tego stopnia, że regularnie płacącym dajemy(dawaliśmy bo już mamy za dużo klientów i powoli dochodzimy do 70% łącz) gratis dodatkowe 128kbps. A jakbyś się uparl i pozedł po całości blokując wszystkie programy p2p a gdzieś czytałem o jakimś oszołomie, który wyciął ftp to i 600 osób posacdzisz na takim łączu. Dodatkowo około 20% oszczędności łącza daje proxy.

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)

CIR=512 za 2600 zl , czyzby byla moza o Futuro ?? Tez mialem z nimi do czynienia, nikomu bym ich nie polecil.

Niewiem jak w krakowie, ale w łodzi ostatnią awaria była miesiąc temu, usunęli ją w niecałą godzinę a przez ostatnie 6 miesięcy chyba raz też przez godzinę. Faktycznie wczoraj byly problemy, tzn pingi do wp.pl mieliśmy na poziomie 200ms, ale dzisiaj jest już ok-pingi około 30ms.

Cytat:

Shifu napisa***322;(a)

A to jest typowa gadka 99 % administratrow sieci lokalnych. Jezeli sam sie zarzekasz ze starasz sie jak tylko to mozliwe aby siec dzialala jak najlepiej to NIGDY bys czegos takiego nie napisal.
/
nierozumiem
Cytat:

Shifu napisa***322;(a)

Na zakonczenie moge powiedziec ze jestem BARDZO zadowolonym posiadaczem Neostrady Plus i z czystym sumieniem moge ja polecic kazdemu. Nie ma ZADNYCH awarii ( przynajmniej u mnie ), place i mam to za co place czyli 512/128 o kazdej porze dnia i nocy. Tak, zawsze wiem ze moge osiagnac taka predkosc i ja osiagam. Moge grac w kazda gierke po necie , zero utrat pakietow , pingi idealne ( do europe.battle.net - 60 pinga ZAWSZE ).
A zeby dobic niektorych :P, na koniec cos w stylu " patrz i placz "
h**p://www.bostream.com/page.php?xml=swe/pages/frontpage.xml&xsl=frontpage.xslt
Dla ulatwnienia podam ze 1 SEK ( waluta w Szwecji ) warty jest 0.4707 zlotego

Pozostaje tylko pogratulować.

cana 25.04.2003 12:21

Re: Do niezadowolonych po obejrzeniu wynikow na tej smiesznej stronie...

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Chlopaki nie placzcie :D
I jeszcze cos.. Te wszystkie P2P, Wasz ukochane emule, kazaa'y i inne smieci. Niech do Was dotrze ze po pierwsze uruchamiajac takiego klienta wystawiacie swojego kompa i jestescie totalnie szpiegowani (np. w emule latwo znalezc w plikach w /temp dane takie jak np. historia waszej przegladarki, listingi katalogow na dysku itd mimo ze nigdy nie prosiliscie nikogo zeby to zrobil... - nie zartuje, radze sprawdzic) a poza tym P2P to klasyczny przyklad "distributed networking" i najwiekszy interes na P2P robia autorzy tych smiesznych sieci a nie uzytkownicy. Nie dziwcie sie wiec ze tak zle Wam to wszystko dziala jesli uzywacie P2P.

a Ty nadal swoje ;)
1. czy aby w wypadku np: mldonkeya jest tak samo?
2. historia mojej przeglądarki? nic takiego nie znalazłem /a zaprawdę szukałem 8) / ale moze to "problem" uzywania programów o podobno marginalnym udziale rynku 8)
3. nadal nie znalazłem nic związanego z listingami :) ale to może być też spowodowane używanym modem osła :)
ale co do obciążenia to się juz zgodzę bo p2p generują niezły ruch
pozdro

-=Shade=- 25.04.2003 12:21

Cytat:

Pierwsza podstawowa sprawa: p2p generują ciągły ruch a jak pewnie się domyślacie płacąc 90zł/miesiąc gdzieś musi być zysk, zysk bierze się stąd, że na 2Mbps można posadzić 200-300osób(100-150komfortowo), które oglądają stronki, odbierają pocztę, gg, chat i pare innych. Natomiast jak ktoś generuje stały ruch to zapycha łącze i drastycznie spada komfort pracy dla innych. Powiecie: to niech dokupią łącza, odpowiem: to dajcie na to pieniądze. Dobrej jakości 2Mbps(CIR=512) kosztują 2600netto i tyle. Jak się niepodoba to rozwiązać umowę i miłej zabawy na modemie

100-150 osob na 2 Mbps i to ma byc komfortowe rozwiazanie ??!!!
BZDURA do kwadratu !
Nie wiem gdzie ty chcesz znalezc te 100-150 osob ktore by tylko ogladaly stronki i chatowaly. Zawsze sa tacy ktorzy zapuszcza jakis program p2p i zapchaja cale lacze. Wiem bo sam bylem w takiej sieci i na wlasnej skorze to przetestowalem. Wystarczy 1 ( !!!! ) osoba i nikt z sieci juz w nic sobie nie zagra a nawet nie bedzie mogl odebrac poczty.

CIR=512 za 2600 zl , czyzby byla moza o Futuro ?? Tez mialem z nimi do czynienia, nikomu bym ich nie polecil.

Cytat:

Jak się niepodoba to rozwiązać umowę i miłej zabawy na modemie
A to jest typowa gadka 99 % administratrow sieci lokalnych. Jezeli sam sie zarzekasz ze starasz sie jak tylko to mozliwe aby siec dzialala jak najlepiej to NIGDY bys czegos takiego nie napisal.

Na zakonczenie moge powiedziec ze jestem BARDZO zadowolonym posiadaczem Neostrady Plus i z czystym sumieniem moge ja polecic kazdemu. Nie ma ZADNYCH awarii ( przynajmniej u mnie ), place i mam to za co place czyli 512/128 o kazdej porze dnia i nocy. Tak, zawsze wiem ze moge osiagnac taka predkosc i ja osiagam. Moge grac w kazda gierke po necie , zero utrat pakietow , pingi idealne ( do europe.battle.net - 60 pinga ZAWSZE ).
A zeby dobic niektorych :P, na koniec cos w stylu " patrz i placz "
h**p://www.bostream.com/page.php?xml=swe/pages/frontpage.xml&xsl=frontpage.xslt
Dla ulatwnienia podam ze 1 SEK ( waluta w Szwecji ) warty jest 0.4707 zlotego

bas 25.04.2003 11:46

Cytat:

moczymorda napisa***322;(a)
Co powiesz na to?
No ładnie, jak mniemam to jest po polsce nie w świat?

bas 31.03.2003 21:35

Re: Do niezadowolonych po obejrzeniu wynikow na tej smiesznej stronie...

Cytat:

Chlopaki nie placzcie :D

Po pierwsze: nikt nie jest w stanie zmierzyc czegos takiego jak "szybkosc Internetu", to kompletna bzdura. Jedyne co mozna zmierzyc to chwilowa przeplywnosc lacza (a i tak mowie ogolnie w tej chwili). Mozna takze zmierzyc throughput pomiedzy klientem a ISP i to w sumie na tyle. To, ze "badanie" wykazalo ze dziala Wam w danym momencie troche slabiej o niczym nie swiadczy, zostawcie swoich adminow w spokoju 8) Jedyne co sprawdziliscie w ten sposob to przeplywnosc do z gory okreslonych hostow. Biorac pod uwage roznorodnosc tras jakimi pakiety podrozuja tak po kraju jak i poza granice, limity na routerach, bledy w konfiguracji tychze itp itd szybkosc transmisji to sprawa zlozona. Nie radze "oskarzac" swojego ISP o niedotrzymywanie warunkow na podstawie tak smiesznego testu. A jak poczytacie dokladnie umowe to sie okaze ze ISP gwarantuje predkosc podana na umowie do swojego routera brzegowego i nigdzie dalej. I slusznie. Trudno brac na siebie odpowiedzialnosc za np. zapchane lacza satelitarne, padniete routery gdzies 20 hopow od Was itp.

Bo pewnie ktoś kto płaci 90zł za 128kbps chciałby mieć CIR=128kbps, ale tu niespodzianka za te pieniądze można kupić taki MIR a nie CIR(definicja znajduje się w moich postach gdzieś na forum).
Cytat:

I jeszcze cos.. Te wszystkie P2P, Wasz ukochane emule, kazaa'y i inne smieci. Niech do Was dotrze ze po pierwsze uruchamiajac takiego klienta wystawiacie swojego kompa i jestescie totalnie szpiegowani (np. w emule latwo znalezc w plikach w /temp dane takie jak np. historia waszej przegladarki, listingi katalogow na dysku itd mimo ze nigdy nie prosiliscie nikogo zeby to zrobil... - nie zartuje, radze sprawdzic) a poza tym P2P to klasyczny przyklad "distributed networking" i najwiekszy interes na P2P robia autorzy tych smiesznych sieci a nie uzytkownicy. Nie dziwcie sie wiec ze tak zle Wam to wszystko dziala jesli uzywacie P2P.
Pierwsza podstawowa sprawa: p2p generują ciągły ruch a jak pewnie się domyślacie płacąc 90zł/miesiąc gdzieś musi być zysk, zysk bierze się stąd, że na 2Mbps można posadzić 200-300osób(100-150komfortowo), które oglądają stronki, odbierają pocztę, gg, chat i pare innych. Natomiast jak ktoś generuje stały ruch to zapycha łącze i drastycznie spada komfort pracy dla innych. Powiecie: to niech dokupią łącza, odpowiem: to dajcie na to pieniądze. Dobrej jakości 2Mbps(CIR=512) kosztują 2600netto i tyle. Jak się niepodoba to rozwiązać umowę i miłej zabawy na modemie.

My(dostawcy) internetu staramy się zapewnić jak najlepszą jakość świadczonych usług dlatego czasmi ogranicza się programy p2p i robi się inne dziwne rzeczy tak, zeby pingi były niskie, żebyście Urzyszkodnicy mogli komfortowo grać, oglądać stronki, stawiamy wam serwery ftp w lanie itd.

-=KoWaLiK=- 31.03.2003 18:54

...przy wlaczonym mulku...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:49.