![]() |
Temperatura
Witam, mam dziwny problem, a dotyczy on temperatury na procku. Otóż w biosie mam temp procka np.40C, płyty 30C, a Sandra i Motherboard Monitor pokazują temp płyty np.30C co się zgadza i procka 18C, które źródło jest wiarygodne, wiem, że w biosie też występują przekłamania:cisza:
|
To już było. Dokładność pomiaru jest +- 50% - czyli żadna. Jedyna istotna (i prawdziwa) dla Ciebie informacja to różnica temperatur - jeżeli będziesz modyfikował układ chłodzenia lub stosował programowe chłodzenie. 8)
|
...ja uzywam sofciku SPEEDFAN...
...pokazuje mi obroty coolerow i temperature podzespolow... ...jako ze pracuje na AMD a temperatura wacha sie w granicach 45-50... ...to wydaje mi sie ze soft jest wiarygodny... ...pozdr... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
a jednak czyms sie roznia - gdyby byly identyczne to wyniki tez bylyby identyczne - bo zakladam ze temp procka miezysz jedna dioda a chipsetu - druga -> wiec we wszystkich progsach oba wskazania powinny byc w miare zgodne niezaleznie od tego czym je miezysz (bo przeklamania w pomiarze wynikajace z tego ze dioda jest np. za daleko od procesora wszystki eprogramy powinny widzec tak samo)
jesli chcesz sie upewnic - na czesci plyt jest dodatkowe miejsce do przyczepienie zewnetrznej diody - wyglada jak zworka (a w dokumentacji plyty znajdziesz potrzebne info) - kupujesz termometr (diode termiczna), umieszczesz tam gdzie chcesz i pobierasz temperature z tego 'zewnetrznego' zrodla |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:44. |