Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Płytki 800MB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plytki-800mb-19122/)

nimal 29.03.2003 06:31

Płytki 800MB

Płytek to już sie w życiu nawypalałem, ale ostatnio prubowałem przpalić płytke 800 MB na moim Teacu W58E z filmem i autorunem do niego. Nagrywanie zakończone sukcesem, wkładam płytke do napędu, autorun startuje i jak ma wczytac film do programu odtwarzacza to sie zawiesza - potrzebny twardy reset. Z płyty nie moge odczytać plików, a przecież autorun startuje??? Próbowalem na różnych ustawieniach iso ale po trzech płytkach dalem spokój. Nagrywalem akurat w Neronie 5.5.10.15 wymuszając overburning, bo nie rozpoznał wielkości płyty. Opisane zachowanie napędu dotyczy zarówno mojej nagrywarki jak i dvd Toshiba M1612. One nie mogą czytać dużych płyt? Jakieś specjalne ustawinia muszą być do płyt 800 MB? Jakieś konkretne markowe płyty? Pomoc techniczna Teaca mi nie pomogła - napisali że płytki powinny się dać odczytać i podali adres niemieckiej strony FAQ Feurio - a tego języka nie znam (pisałem z nimi po angielsku).

-Sid-The-Rat=> 29.03.2003 07:15

plytki faktycznie powinny dac sie czytac - sprawdz czy mozesz zawartosc plyty przegrac na dysk (a jeszcze wczescenij zrob test 'surface scan' tej plyty w cdspeedzie) - bo moze ci sie cos poprostu zwalilo przy nagraniu a neron tego nie wylapal

plyta absolutnie powinna dac sie czytac

nimal 29.03.2003 08:54

Część plików da się kopiować. Ale kilka, w tym taki zajmujący 780MB, nie. Chciałem sprwadzić płytke CheckCD z pakietu WinOnCD, ale po przeczytaniu kawałka zawiesił się. Menegery plików (eksplorator windows, total commander) zawieszają się przy próbie odczytu menu kontekstowego płyty, chociaż plik autorun.inf da się odczytać na płycie. Problem dotyczy trzech płyt nagranych w różnych ustawieniach iso (mode 1, xa2...) w trybie dao. To wyklucza błąd przypadkowy. Nigdy wcześniej nie nagrywałem płyty o wielkości powyżej 700 pare MB. Ale wg opisu mojej nagrywarki (na cdrinfo :-) ponoć się da. JAK?

-Sid-The-Rat=> 29.03.2003 09:11

nagrywasz tak jak normalne overburningowane nagranie - jedyna roznica jest to ze powinienes robic to wolniej - plyty 800/870 mb sa gesceij upakowane i duza predkosc moze powodowac bledy przy zapisie [wg mnie wlasnie z tym przyadkiem mamy doczynienia u ciebie]

wez druga plyte i nagraj ja z predkoscia 16x albo 12x - na moim starenkim tdk12x da sie to nagrac i odczytac - wiec czemu nie na nowym teac'u?

nimal 29.03.2003 09:29

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wez druga plyte i nagraj ja z predkoscia 16x albo 12x - na moim starenkim tdk12x da sie to nagrac i odczytac - wiec czemu nie na nowym teac'u? [/B]
Yo! człowieku, ja mam Teac'a W58E (pisałem na początku), ta nagrywara ma dwa lata! A jej max prędkość to 8x. Ale ponoć obsługuje płyty 800MB. Może firmware? Ale jeśli tak, to skąd go wziaść, bo na stronie producenta piszą, że nie ma żadnych update'ów. Na jakiś stronach z nieoficjalnymi firmware'ami też nic nie znalazłem. Mam nagrywarkew której nie znaleziono błędów?^_^ ^_^

-Sid-The-Rat=> 29.03.2003 09:41

aaaaaaaaa! ja myslalem ze to teac 52x...

sorry - malo sypiam - przepraszam

to teraz jest problem - faktycznie wez druga plyte i nagraj ja 2x lub 1x jesli masz tyle cierpliwosci - jesli sie nie nagra to informacje o tym ze ona to umie sa bledne...
nic wiecej w tym temacie nie moge ci pomoc - te plyty 800/870 to jakis wyglup jest - sam nagralem tylko 5 bo tyle dostalem od kogos i wiecej po nie nie siegnalem

nimal 29.03.2003 09:58

też mało sypiam:) w końcu pisze całą noc na tym forum dzis
faktycznie nie mam tyle cierpliwości - przekonwertowałem film żeby się mieścił na 700

dzięki za pomoc!

jednak jakby ktoś znał przyczyne i/lub możliwość poprawy istniejącego stanu żeczy, prosze o kontakt

puch 29.03.2003 18:58

Hej,

Przede wszystkim musisz gdzieś sprawdzić, czy ta nagrywara pozwala na overburning - nie jest to wcale funkcja tak powszechna, zwłaszcza w starszym sprzęcie.

Sid ma rację: płytki nadnormatywnej pojemności trzeba nagrywać z mniejszą prędkością.
Nagrywałem płytki Esperanza 90 i 99 min., obie oznaczone jako 16x. Napęd combo LG 4480 dla płyty 90 min. dopuścił maksymalną prędkość nagrania 40x, a dla 99 min. - 32x. Przy teście overburningu w Nero CD Speed przy tych prędkościach, wyższych niż nominalne dla płytek, próba nagrania kończyła się przed osiągnięciem końca płyty, i podobnie było przy symulacji nagrania w Nero - otrzymywałem komunikat, że symulacja zakończyła się błędem. Dopiero po zmniejszeniu prędkości do nominalnych 16x obie płyty dały się nagrać (i co ważne - potem odczytać bezbłędnie!) do pełnej pojemności.

Ackbar 31.03.2003 12:32

Zakladam ze przed nagraniem przeprowadziles test nadpalenia na plytce na ktorej nagrywales,zeby zobaczyc ile sie da upchnac na plyte

grzeniu 31.03.2003 12:49

Ja wcale nie jestem pewien czy ta nagrywarka potrafi odczytywac plyty 800MB, jest bardzo prawdopodobne ze potrafi je zapisac ale juz nie odczytywac, to cecha wielu nie az tak bardzo starych napedow.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:28.