Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jakiego masz proca ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jakiego-masz-proca-19250/)

lipek16 03.04.2003 09:27

A ja tam se jade na celeronie 366;)

cana 03.04.2003 09:26

i tak doszliśmy do jadra problemu, podstawa to chłodzenie i to nie tylko proca ale i przeciąg w obudowie bo bez tego na nic się zdadzą najwymyślniejsze zestawy chłodzenia powietrznego / wodne odpada bo brak mi zaufania do oferowanych układów choć jak już zaqpię athlona64 to pewnikiem będzie jechał na wc bo w budzie miejsce na kompletny układ się znajdzie łączne z pasywnym wymiennkiem ciepła /ze względu na ciszę / zamontowanym poza obudową na bocznej powierzchni a'la lodówka :)/
BTw mój też by był cichy gdyby nie takie małe badziewie 40mm z mostka na płycie / zachciało mi się kombinowac bo stary wydawał sie głośny a ten jest jeszcze gorszy wieć chyba poszukam jakiegoś starego radiatora z pentium i sprawie sobie chłodzenie pasywne na mosteczku , choć jak mi ciut luźnej gotówki wpadnie to wymienię wywiewowego wenta 120mm / fajny cichy i kojący szum powietrza / na jakiegoś cichutkiego a wydajnego papsta, bo to w sumie ostatnie źródło szumu w kompie / ale i podstawa chłodzenia przy CFM na poziomie 112 :)/
a co do wąskiego zakresu poprawnej temp pracy cpu to jak się dobrze zamontuje wenta na procu/ a wczesniej poprawi gładź na radiatorze papierem wodnym i użyje dobrej pasty/ to tego problemu nie ma, oczywiście przy dobrej wentylacji
pozdro

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 09:00

w sumie masz racje - ten temat poruszalismy juz - ale malo co mnie cieszy tak jak ladna i merytoryczna dyskusja wiec z radoscia do niej powrocilem

na zakonczenie dodam ze moj kompik mimo ze podkrecony - ejst cichy! i nie mam WC (uwazam ze to ekstrema - poza tym tu stoja 3 kompy - gdzie ja schowam te pompki?)

ps. zapas jaki da producent mozna zniwelowac zle zakladajac radiator (lub zly radiator) przgrzewajac wnetrze obudowy czy przesadzajac z zasialniem - przedzial stabilnej i bezpiecznej pracy proca jest w sumie dosc waski - wiec czasem taki shutdown jest przydatny (p4 potrafi wstac po takim wylaczeniu - nawet bez zwiechy windowsa - bylem oczarowany ta mozliwoscia)

cana 03.04.2003 08:49

sam już w sumie odpowiedziełeś :)
BTW ostatnio nagminnie pojawiają sie grafiki z artefaktami bo nie dosc zę za wysoko były oc to jeszcze nie zadbano o elementarne rzeczy typu wentylacja obudowy , chłodzenie pamięci i nikt nawet nie próbował zastanowić sie ze np. takie pamieci aż tyle nie wytrzymają .. itp.

jak się za kręcenie / bo opisali w gazecie/ biorą ludzie bez odrobiny doswiadczenia, wiadomości i zdrowego rozsądku / ze wskazaniem na te dwa ostatnie/ to nie jst ważne jaki proc bo efekty bedą takie same /choć przyznam ze w p4 jest na to dużo mniejsza szansa /

co do przegrzewania się, to wiem ile wytrzymuje struktura krzemowa i jakich temp nie przekraczać a producent cpu zawsze podchodzi do tego zagadnienia z duuzym zapasem i ogranicza przez to MOJE pole manewru /wiadomo zę skrócę takim działaniem mojemu prockowi życie ale to nie gra roli bo zanim on odejdzie do krainy wiecznych cpu to ja już pewnikiem bede miał inny nowy model / zreszta wyścig do tego jaką max temp wytrzyma proc to nie jest dla mnie , dla mnie ma być wydajnie i w dolnym zakresie temp przewidzianych dla tego układu bo lubię miec cichy komp a nie kosiarkę do trawy :)/
pozdro
ps
już ten temat i te argumenty chyba kiedyś przrabialiśmy :)
hostoria lubi się powtarzać 8)

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 08:27

na ostanie pytanie odpowiedzia moze byc to ze AMD kupuja domorosli maniacy podkrecania - i kombinuja jak kon pod gore z wiatrakami, zasilaczami, pastowaniem, szlifowaniem, czyszczeniem wyjmowaniem i wkladaniem - to moze dlatego ktorys artysta co jakis czas go psuje?

p3 i celki sa/byly i beda drozsze - wiec podchodzi sie do nich z wieksza rozwaga - ale i tak sie czasem cos ukruszy - widzialem ukruszonego p3 - dzialal dalej

co do palenia - athloniki sie pieknie pala kiedy zatrze sie wiatrak czy stanie chlodzenie wodne (zwlaszcza podkrecone athloniki - choc duron tez splonie) - w ciagu ostatniego miesiaca diagnozowalem 2 takie przypadki - bylo to zwiazane z ta wlasnie milsocia do podkrecania - kiedy biora sie za to ludzie pozbawieni wiedzy

co do wylaczania proca kiedy masz na to ochote - wszystko pieknie tylko ze krzem staje sie amorficzny w temp 120'C - i jesli ktorykolwiek jego kawalek przekroczy te temp (w SRODKU a nie na obudowie) to z proca masz breloczek - wiec zylowanie prockow jest glupota - i czasem warto zaufac producentowi takiego ukladu zabezpieczajacego - ze jednak wie co robi (a do zniszczenia proca wystarczy kiedy defekty sieci krystalicznej zaczna sie kumulowac - a robia to wraz ze wzrostem temp - bledy krystalizacji przemieszczaja sie do jednego/kilku punktow - kiedy ejst ich zbyt duzo plytka peka)

BD 03.04.2003 08:23

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
a moze zrobimy wyliczanke kto ile mial prockow w zyciu ???

1. 286 12 MHz
2. 486 DX2 80 MHz
3. Pentium 90 MHz
4. Cyrix 120
5. Pentium 200 MHz
6. Pentium 200 MHz MMX
7. AMD K6 300 MHz
8. Celeron 466 MHz
9. Celeron 700 MHz
10. Pentium IV 2,4 GHz

:) uzbieralo sie tego za kilka ostatnich lat ...

cana 03.04.2003 08:17

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
wlasnie w tym rzecz - ze p3 tego nie mialo - ale ewolucyjnie doszli do wniosku ze da sei zrobic inaczej i zrobili - wg. mnie lepiej - i p4 jest juz bezpiecznie zatopione w ceramice, ma na dodatek oslonke ktora swietnie przylega do radiatora i dobrze chroni to dosc delikatne cudo jakim jest procek

a dioda? tylko kurcze czemu athlony nadal sie pala? chodzi mi o to co zrobili w p4 - automatyczne (sterowane z proca!) spowolnienie/wylaczenie procesora po przekoczeniu jakiejs tam temperatury - rozwiazanie genialne i wg. mnie dosc latwe do powtorzenia, nie niszczace an dodatek istniejacej struktury proca - sporo mnie juz nauczono o projektowaniu takich vlsi - choc to wciaz za duza skala zebym byla absolutnie pewien tego co gadam

no własnie Sid, a kiedy powsał pierwszy socketowy athlon? jakaś zbierzność dat jak sie popatrzy na socketowe p3
co do palenia się amd to jeszcze ŻADNEGO SPALONEGO nie widziałem a p3 i celki to niestety tak / ale nie z powodu temp tylko walnietych zasilaczy i uszkdzeń lini energetycznych (zerowa skutecznośc listew zabazpieczających na krótkotrwałe skoki napięcia/ / choc ukruszone amd się zdarzały /ale działały dalej/
co do braku zabezpieczenia jak w p4 to wcale mi go nie brakuje i wolę sam decydować w jakich temp ma się komp wyłączyć lub zmieniać częstotliwośc pracy /utawiając to na płycie choc nie jest to doskonale/ bo w normalnych sytuacjach takie coś to tylko zawalidroga a nie pomocnik/ zakładam że w czasie pracy nie spadnie mi radiator z proca bo wtedy to sie przydaje gdyż jak podnoszę napięcie dla poprawienia stabilności pokreconego proca to przez pewien czas pilnuję kompa i patrzę w logi dotyczące temp choc ja tam wolę obniżac napięcie i podnosić fsb :) /

zastanawia mnie tylko jedna rzecz, dlaczego praktycznie nikt nie podnosił problemu że mu się p3 lub cel2 ukruszył , czyżby to się nie zdarzało mimo takiej samej "obudowy" cpu jak w athlonach

pozdro

-Sid-The-Rat=> 03.04.2003 07:15

Cytat:

cana napisa***322;(a)
z tą ceramika na werzchu to sorki ale że tak zapytam jak wygląda p3? 8) /prościej było ukruszyć p3 niz athlona bo ten przynajniej te 4 gumki ma
a co do zabezpieczenia to jest dioda która monitoruje temp w rdzeniu ale oczywiście do dziś częśc producentów płyt nadal bazuje na odczycie z socketa / diody nie było w tb ale juz w xp i t-bredach jest i działa o ile płyta potafi z niej odczytać temp/

wlasnie w tym rzecz - ze p3 tego nie mialo - ale ewolucyjnie doszli do wniosku ze da sei zrobic inaczej i zrobili - wg. mnie lepiej - i p4 jest juz bezpiecznie zatopione w ceramice, ma na dodatek oslonke ktora swietnie przylega do radiatora i dobrze chroni to dosc delikatne cudo jakim jest procek

a dioda? tylko kurcze czemu athlony nadal sie pala? chodzi mi o to co zrobili w p4 - automatyczne (sterowane z proca!) spowolnienie/wylaczenie procesora po przekoczeniu jakiejs tam temperatury - rozwiazanie genialne i wg. mnie dosc latwe do powtorzenia, nie niszczace an dodatek istniejacej struktury proca - sporo mnie juz nauczono o projektowaniu takich vlsi - choc to wciaz za duza skala zebym byla absolutnie pewien tego co gadam

Martin_TP 03.04.2003 00:04

Pentium III 450 @ 600 MHz :) Wszystko chodzi swietnie (odrazu mowie ze w gry nie gram) :)

shyja 02.04.2003 23:19

celeron 1700 i nie narzekam :)

GOLOMB 02.04.2003 22:59

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
No wlasnie, sam sie zastanawiam... Osobiscie, po kilku podejsciach w minionych latach mam serdecznie dosc AMD a zwlaszcza "rewelacyjnych" wyrobow firmy VIA - tak beznadziejnych chipsetow Intel nie osmielil sie wygenerowac na szczescie :-) A chipset jest dla mnie jeszcze wazniejszy niz procesor.

Slusznie zauwazyles ze AMD grzeje sie na potege, w efekcie jesli padnie wentylator to procesor tez :-) Kazdy inzynier powie Ci ze intensywne nagrzewanie sie ukladu to dowod na jego slaba konstrukcje. Byc moze to dlatego wlasnie tak duzo AMD trafia na reklamacje.

Nie pisze wiecej bo zaraz rozpeta sie burza i dowiem sie od posiadaczy AMD jaki jestem wstretny, snob i dziad bo popieram i uzywam wylacznie Intela :-) Ja jednak uwazam po prostu ze majac na wzgledzie wieksze i mniejsze trudnosci tak z samym procesorem jak i chipsetem VIA zwyczajnie nie warto oszczedzac tych paru groszy i ladowac sie w AMD. Tym bardziej ze pozornie nizsza cena odbija sie pozniej na wydajnosci, a high-endowy system bazujacy na AMD, ktory jakos tam nawet dziala wcale nie wychodzi taniej niz analogiczny wykorzystujacy chipset i procesor Intel'a. No i doprawdy, wiatraki wydajace odglosy srednio naoliwionego czolgu to nie to, co tygrysy lubia najbardziej (moj Tualatin 2 @1.6Ghz pracuje BEZ wentylatora...)

Dorzuce jeszcze ze porownywalem jakis czas temu czas kompresji np. plyty audio do mp3 przy uzyciu kodekow FH i... super-duper komputer bazujacy na Athlonie XP 1900 przegral z moim Celeronem 2 1600 i to bardzo mocno... to tyle, dla mnie licza sie TAKIE praktyczne testy a nie sucha teoria i magiczne liczby.

I jeszcze dopisze, ze system nazewnictwa procesorow AMD to zwykle oszustwo - te wszystkie piekne czterocyfrowe oznaczenia nijak sie maja do rzeczywistej predkosci pracy procesora. Bylo o tym glosno w Sieci (link na zyczenie jak sie dokopie) wiec to nie moj wymysl.

Sam posiadam EPOXA 8RDA+ ze zintegrwanym Cghrome orbem i ZASILACZEM ( Chipset NFORCE 2 ) I osioobiście sądze ze to bardzo stabilna i wydajna platforma dodatkow Zasilacz Z płta :D8) A co do pocków to poczytaj jakiekolwiek forum o podkręcaniu i dowiesz sie ze nowe AXP 1700+ Thoroughbreed B0 (260zł) mmożna OBNIŻYC Voltage zmniejszyć zegar wypiać wiatrak i spokojnie na 1,2Ghz i voltażu 1,3V jeździć :chytry: i niedość ze cicho to o WIELE szybciej niż twój Tualatinek (200zł bodajże). A że juz o podkręcaniu nie wspomne ..zreszta poczytaj moje topici to dowiesz sie ile wyciągłm||

Y@nkee_PL 02.04.2003 22:56

a moze zrobimy wyliczanke kto ile mial prockow w zyciu ???
moj dorobek biedny, ale zawsze cos... ;)

ja zaczalem od Pentium 166MMX :P - nie licze Commodore 64 :D
potem byl AMD K6-2 400Mhz, AMD Duron 800MHz, a teraz AMD Duron 1,2GHz

jesli AMD bedzie se radzic jak teraz sobie radzi to jestem z nimi 4EVER :cisza:

BD 02.04.2003 22:48

kurcze jakas mafia AMD grasuje na tym forum ;(

cana 02.04.2003 22:21

z tą ceramika na werzchu to sorki ale że tak zapytam jak wygląda p3? 8) /prościej było ukruszyć p3 niz athlona bo ten przynajniej te 4 gumki ma
a co do zabezpieczenia to jest dioda która monitoruje temp w rdzeniu ale oczywiście do dziś częśc producentów płyt nadal bazuje na odczycie z socketa / diody nie było w tb ale juz w xp i t-bredach jest i działa o ile płyta potafi z niej odczytać temp/
pozdro
ps Salvat0r ma pełną racje co do tego że goły proc to nie wszystko , na moc kompa liczy się wszystko , mocny proc a nawet mocny i optymalnie dobrany zestaw to jeszcze nie wszystko bo trzeba to jeszcze optymalnie poustawiać i systemem oraz softem sie zająć bo inaczej mocny proc bedzie zajmował się pierdołami zamiast robic to co powinien :)
ale ciut myli się co do wydajności chipsetów intela, że wspomnę niesławną pierwszą i815

-Sid-The-Rat=> 02.04.2003 22:03

ja robilem dziwne rzeczy z napieceim na procu - i przezyl :) nawet wiecej - ma sie doskonale

co mnie w AMD zawsze dziwilo to to ze nie wbudowanao w nie zabezpieczenia przed przegrzaniem - a o tym ze to powazny problem swiadczy to ze AMD ma rdzen na wierzchu a Intel w srodku - intel ma nizsza temp pracy i jest mnij podatny na zniszczenie - AMD musial zdjac ceramike zeby ulatwic odprowadzanie ciepla... dziwi mnie to bardzo - poniwaz nie jest to problem programistyczny - a za taki nalezy uznac projektowanie bibliotek rozkazowych, schematow cykli czy mikrokodu (a to to glownie decyduje o szybkosci pracy) tylko technologiczny - duzy pobor pradu, potrzeba silnej stabilizacji termicznej ukladu, klopoty z rozpraszaniem itp - dziwi mnie to ze skoro intelowi sie udalo to amd jakos polozyl na tym zur
dziwi bardzo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02.