Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   płyty GIGABYTE (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyty-gigabyte-19323/)

surff 02.04.2003 17:09

płyty GIGABYTE

Witam,

Ponieważ los zmusił mnie do zakupu nowej płyty głównej pod AthlonaXP zaczełem się za takową rozglądać. Znalazłem ciekawy produkt firmy GigaByte GA-7VAXP VIA KT400 SocketA DDR400 U/133 RAID opis tu:
http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=4442&sid=1
Jednak znam tą firmę tylko z gazet.

Zawsze używałem MSI,a z GIGA nigdy nie miałem nic wspólnego i dlatego pytam czy macie jakieś doświadczenia z tym producentem? A może ktoś z was ma taka płytę ?(GA-7VAXP) Wiem, ze temat płyt był juz wałkowany nie raz , jednak zależy mi na informacjach na temat GigaByte. Za wszelkie informacje i spostrzeżenia będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Druss 02.04.2003 17:23

Plyta jest rewelacyjna, ale jezeli chodzi o podkrecanie to dlatego wlasnie zmienilem na nforce2.

+++LeWaP+++ 02.04.2003 17:35

Gigabyte jest równie dobrą firmą jak MSI i ASUS

ale ja polecam Asus a7v8x :)

andrzejj9 02.04.2003 19:55

Ja mam Gigabyte 7VRXP czyli model poprzedni (KT333) i moge Ci ta firme spokojnie polecic. Jesli zamierzasz flashowac bios to i Dual Bios jest nie do pogardzenia, ale nawet oprocz tego plytki Gigabyte sa teraz naprawde dobre.

Taz40 02.04.2003 20:40

Giga-byte = full wypas:cisza:

bas 02.04.2003 21:00

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Gigabyte jest równie dobrą firmą jak MSI i ASUS

ale ja polecam Asus a7v8x :)

Ja polecam MSI, kiedyś jak płyty msi były drogie to całkiem niezłą alternatywą był ecs, ale teraz to nie ma większgo sensu. Mam 2 msi i jestem zadowolony,poprzednio też miałem msi a jeszcze wcześniej abit'a, ale niestety się zawiodłem na abicie.

+++LeWaP+++ 02.04.2003 21:15

Cytat:

bas napisa***322;(a)
Ja polecam MSI, kiedyś jak płyty msi były drogie to całkiem niezłą alternatywą był ecs, ale teraz to nie ma większgo sensu. Mam 2 msi i jestem zadowolony,poprzednio też miałem msi a jeszcze wcześniej abit'a, ale niestety się zawiodłem na abicie.
bad... jakbyś miał ASUSA to byś zmienił zdanie ;) ^_^

bas 02.04.2003 21:37

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
bad... jakbyś miał ASUSA to byś zmienił zdanie ;) ^_^
Nie mam i nieprzypominam sobie, żebym kiedykolwiek miał, ale z MSI jestem wyjątkowo zadowolony.

Alinoe 02.04.2003 21:49

z czystym sercem polecam Ci Gigabytka - mam jak na razie (1,4 roku) zero awarii, szybka, bezkonfliktowa ... etc

pozdro, Marcin

jasut 02.04.2003 22:43

Re: płyty GIGABYTE

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Witam,

Ponieważ los zmusił mnie do zakupu nowej płyty głównej pod AthlonaXP zaczełem się za takową rozglądać. Znalazłem ciekawy produkt firmy GigaByte GA-7VAXP VIA KT400 SocketA DDR400 U/133 RAID opis tu:
http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=4442&sid=1
Jednak znam tą firmę tylko z gazet.

Zawsze używałem MSI,a z GIGA nigdy nie miałem nic wspólnego i dlatego pytam czy macie jakieś doświadczenia z tym producentem? A może ktoś z was ma taka płytę ?(GA-7VAXP) Wiem, ze temat płyt był juz wałkowany nie raz , jednak zależy mi na informacjach na temat GigaByte. Za wszelkie informacje i spostrzeżenia będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Mam GA7VA-C. W specyfikacji podane jest, że jest to KT-333, a we wszystkich testach i w biosie pokazuje KT-400. Jest to trochę okrojona wersja GA7VA (tańsza). Mam ją od miesiąca i chodzi spoko. Jedyny mankament to brak regulacji mnożnika w biosie (ale ta którą chcesz kupić już to ma). Czytałem na forum Tweeck.pl, że wyszła partia GA7VAXP z zablokowaną możliwością zmiany napięcia przełącznikami na płycie. Moja ma 2 przełączniki pozwalające na ustawianie magistrali z poziomu płyty na 100/133/166, a bywają XP które mają ustawienia 100/133/AUTO, czyli BARTONA puści ci na 166, ale ATHLONA XP pozwoli tylko na 133. Chłopaki tam na forum opisywali, że można wlutować dodatkowy przełącznik, ale nie interesował mnie ten temat, więc nie przykłada łem do niego wagi. Poza tym GA7VAXP obsługuje AGP x8, na razie tego nie wykorzystasz, ale w przyszłości ... . Reasumując, polecam Ci firmę, gdyż robi dobry sprzęt, a wszystkie płytki z serii GA7VA to modele udane. No i bios AWARDA (taka mała dygresja ale nie znoszę AMI, ale jest to tylko moja subiektywna ocena)
Pozdrawiam.

BD 02.04.2003 22:52

Hej

ja mam Gigabyta GA-8INXP - to model pod P4, ale produkt jest doskonaly w kazdym celu i dopracowany
szczerze polecam

PS
przedtem uzywalem tylko ASUSOW
ale nie zaluje zmainy na Gigabyta

surff 02.04.2003 22:56

Co do blokady monożnika rozmawiałem z kolesiem z Siriusa i powiedział mi że jest ukryte menu w biosie. Odpowiednia kombinacja pozwala włączyć menu w którym można już zmieniać mnożnik procka co było by wielce przydatne w przypadku AthlonaXP1700+ ze słynnym steppingiem B0.
Muszę jednak tą informację zweryfikować.BTW wyczytałem dzisiaj, że padł nowy rekrd w kręceniu AthlonaXP1700 i wynosi 2749.28MHz.
Coś niebywałego jeśli wziąć pod uwage iż wcześniejsze XP nie były uciechą dla overclockerów.
Dzięki za informację!

Pozdro

ZbigNieff 02.04.2003 23:03

Plyta o ktora pytal surff jest BDB dobra i moge ci ja polecic!
Sam narazie jade na MSI, mowie narazie poniewaz juz nie dlugo przesiadam
sie na EPOX na nForce2 :) - W/G MNIE TO JEST WYPAS!! || 8)

GOLOMB 02.04.2003 23:05

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Co do blokady monożnika rozmawiałem z kolesiem z Siriusa i powiedział mi że jest ukryte menu w biosie. Odpowiednia kombinacja pozwala włączyć menu w którym można już zmieniać mnożnik procka co było by wielce przydatne w przypadku AthlonaXP1700+ ze słynnym steppingiem B0.
Muszę jednak tą informację zweryfikować.BTW wyczytałem dzisiaj, że padł nowy rekrd w kręceniu AthlonaXP1700 i wynosi 2749.28MHz.
Coś niebywałego jeśli wziąć pod uwage iż wcześniejsze XP nie były uciechą dla overclockerów.
Dzięki za informację!

Pozdro

Mnożniki kolego TYLKO za pomocą Switchy zmienisz. i Jest to możliwe TYLKO za pomocą płyt GA-7VAX lub GA-7VAXP ..Ga 7VA i GA7VAC to juz zupełnie inne PSB.. A ta oppcja którą mówiśz (przy okazjii CTRL-F1) służy do zaawansowanych timingów pamięcie.. USATWIENIA ACPI oraz Smart'a Dla dysków . wiem bomiałem tą płytkę.

GOLOMB 02.04.2003 23:06

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Plyta o ktora pytal surff jest BDB dobra i moge ci ja polecic!
Sam narazie jade na MSI, mowie narazie poniewaz juz nie dlugo przesiadam
sie na EPOX na nForce2 :) - W/G MNIE TO JEST WYPAS!! || 8)

Doprawdy. Sam mam EPOXA 8RDA+ i taką ci poleca,mm FULL STABLE AND BEST OVERCLOCKING CAPABILITIES YOU ERVER SEEN !

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:43.