Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie katalogow z +s (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-katalogow-s-19336/)

popierdoolka 02.04.2003 20:05

Nagrywanie katalogow z +s

Witam

Mozna nagrac plytke, aby katalogi na niej mialy atrybut +s? Chodzi mi o to, zeby te katalogi nie byly widoczne dla srednio-slabo zaawansowanego uzytkownika komputera. Jesli istnieje inna mozliwosc, aby ukryc katalogi przez mniej doswiadczonymi uzytkownikami bede bardzo wdzieczny.

Z gory wielkie dzieki

Pozdrawiam

May^Be 03.04.2003 18:36

Interesting...

Witam

Da się w ogóle w ten sposób nagrać płytki, tzn. żeby dowolne katalogi/pliki miały atrybut +s?

Pozdrawiam

pali 03.04.2003 19:24

Nie wiem czy ISO9660 ma atrybut "systemowy", w końcu specyficzny dla FAT i NTFS. Ma jednak atrybut H (hide), który można bez problemu ustawić (w nero prawym klawiszem myszy) i który winda traktuje jako plik "ukryty".

Użytkownicy, którzy potrafią przestawić widok na pliki ukryte, przestawią takze na pliki systemowe - więc daj H i po problemie.

Pomyśl też może o zaszyfrowaniu plików i podaniu hasła w README.txt - pewniejsza metodai i tylko advanced sobie poradzą. Albo o jakimś własnym interfejsie - bo chodzi Ci chyba o czytelność zestawu, w końcu nikt niczego z CD przez niewiedzę nie skasuje :)

May^Be 04.04.2003 15:39

Witam
Cytat:

pali napisa***322;(a)
Pomyśl też może o zaszyfrowaniu plików
Czym proponujesz to zrobic?

Pozdrawiam

pali 04.04.2003 19:43

Osobiście używam frontendu openssl na linuxie. Jak masz dostęp do unixa, to szczerze polecam, po co walczyć z problemami. Tylko trochę trudny w obsłudze, ale są nakładki graficzne.

Jeśli potrzebujesz progsa i bibliotek na winde, to koniecznie wybierz jakiś otwarty standard, żebyś nie był związany z jednym softem, i tak dalej. Od groma softu jest w każdym download. Konkretnej biblioteki nie polecę Ci, bo nie jestem na bieżąco w tym temacie i nie chcę wprowadzać w błąd (czasami są różne licencje na rózne podwersje bibliotek).

Z programów do nagrywania WinOnCD 6 ma obsługę jakiegoś DES, podobniez dobrze działa, nie wiem, nie próbowałem. Kiedyś też widziałem coś co się chyba nazywało SecureCD i obsługiwało jakieś biblioteki crypto - poszukaj.

Moze ktoś inny poda praktyczną receptę.

May^Be 08.04.2003 15:38

Witam

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Moze ktoś inny poda praktyczną receptę.
Bede bardzo wdzieczny...

Pozdrawiam

pali 08.04.2003 18:34

Widzę, że nikt nie odpowiada, to może jeszcze ja.

Szyfrowanie plików na CD-R niczym się nie różni od szyfrowania plków na hd, bo filesystem jest przezroczysty dla tej operacji (pominąwszy specyficzne operacje w2k/xp na ntfs,itp).

Więc możesz użyć dowolnego narzędzia. Setki ich znajdziesz w download każdego dużego serwisu.

Jeśli chcesz rozpowszechniać jakkolwiek zaszyfrowane CD-R, dobrze byłoby aby aplikacja szyfrująca potrafiła dołaczyć do szyfrowanego pliku "samą siebie" Analogia: samorozpakowujące się zipy.

Przykład takiej aplikacji to ABI Coder (shareware), tyle że w ten sposób uzależniasz odczyt od win.

May^Be 08.04.2003 20:36

Witam

A da rade zrobic, zeby powiedzmy trzy z pieciu katalogow na plycie byly niewidoczne? Nawet sobie nie wyobrazam jak to mozna zrobic, ale moze sie da... ;) Chodzi o zabezpieczenie, ktore nie byloby podejrzliwe, tzn. najlepiej bez hasla... Wystarczy ze bedzie to dzialalo pod win.

Pozdrawiam

pali 08.04.2003 21:09

No jak niewidoczne to atrybut H.

Co rozumiesz przez "podejrzliwe"? "Podejrzane" czy "do podglądnięcia" Może zamiast ja mam zgadywać, ty rozwiń swoją wypowiedź.

May^Be 08.04.2003 22:05

Chodzi o to, ze to ma nie byc widac, ze cos jest przed kims ukryte. Tylko ktos, kto dostanie odpowiednie wskazowki ma potrafic odczytac ukryte pliki/katalogi. Dodam, ze samo +h nie wystarczy, jednak plytka bedzie przeznaczona raczej dla sredniozaawansowanych userow. Moze tez byc takie zabezpieczenie, ze przy probie otworzenia katalogu bedzie wyskakiwal jakis blad, czy cus... Cokolwiek, aby to nie wygladalo na ewidentne zabezpieczenie.

-Sid-The-Rat=> 08.04.2003 22:08

dziwne masz wymagania - cokolwiek bys nie zrobil i tak bedzie to widac z poziomu nero czy windows (total) commandera

juz latweiej zrobic jakiegos rar'a, nazwac go jakos malo podejzanie i zmienic wpis w TOC zeby mial jakis taki malorzucajacy sie w oczy rozmiar - np. 3kb...

jest tylko taki feler ze i tak to sie sypnie kiedy przegrazs zbiory na dysk - ps. nie pytaj jak to zrobic - wiem ze CDRWin pozwalal na takie zabawy - ale nigdy nie przeszedlem do praktyki

pali 09.04.2003 03:01

Cytat:

May^Be napisa***322;(a)
Chodzi o to, ze to ma nie byc widac, ze cos jest przed kims ukryte. Tylko ktos, kto dostanie odpowiednie wskazowki ma potrafic odczytac ukryte pliki/katalogi. [...] Moze tez byc takie zabezpieczenie, ze przy probie otworzenia katalogu bedzie wyskakiwal jakis blad, czy cus... Cokolwiek, aby to nie wygladalo na ewidentne zabezpieczenie.
Z katalogami to nie wiem, ale jeśli chodzi o pliki to tak jak mówiłem - szyfrujesz obojętnie czym, ale nikt ci nie każe zmieniać rozszerzenia pliku ani nazwy. Początkujący user klika sobie np. na doc-a, Word się otwiera i mówi, że plik jest uszkodzony, tak jak chciałeś. "Wskazówki": o których mówisz to wtedy odpowiedni program dekodujący + klucz, hasło. Np. klucze mozesz umieścic w ukrytym katalogu albo dać osobno, tym zaufanym.

Wszystkie inne tricki zawsze bedą widoczne w total commanderze, tak jak Sid mówi. Z doświadczenia wiem, że najlepszym trickiem dla niewtajemniczonych jest archiwum tar, no ale ostatnio total commander ładnie je obsługuje. O!, ale nieobsługuje TC archiwum bzip2, więc to byłby dobry pomysł -
tutaj masz linka. Nikt Ci tego nie otworzy, zwłaszcza jak zmienisz rozszerzenie.

Po co Ty to chcesz tak zrobić, z ciekawości pytam?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:52.