Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CDRW i DVD na jednym kanale??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdrw-dvd-jednym-kanale-19385/)

esem 09.04.2003 18:03

No to fajnie, że sobie poradziłeś.
Moja rola żadna, próbujemy sobie pomagać. Ale jak szukasz pomocy to najpierw pomóż sobie sam.
Pozdrawiam

buddylove 09.04.2003 17:38

Na początku chciałbym podziękować ESEMU-u, który naprowadził mnie na możliwe rozwiązanie tego wrednego problemu.
Jak wcześniej pisałem przy instalacji driverów nForce'a, istnieje możliwość instalacji lub nie sterownika Nvidia NForce IDE controller.
I to on jak się okazuje jest głównym winowajcą. Gdy wywaliłem to gówno i zacząłem używać standardowego domyślnego z Windy sterownika kontrolera IDE (uzyskałem dostęp do poszczególnych kanałów), nagrywanie idzie jak po maśle. Co ciekawe litery przyporządkowane poszczególnym napędom pokrywają już się z tymi co pokazaje Nero Info Tool.
Nie chcę wyciągać już pochopnych wniosków i zaczekam jeszcze parę dni z końcową oceną tego rozwiązania.
Na razie dzięki wszystkim.
Pozdrawiam

Pabloz 09.04.2003 15:56

Cytat:

buddylove napisa***322;(a)
No właśnie tu jest pies pogrzebany. Z powłoki windy patrząc na ten kontroler nie mogę stwierdzić czy jest UMDA on/off. Tylko przez BIOS mogę ustawić dla poszczególnych kanałów ten typ komunikacji.
A nero info tool? Przeciez podaje czy udma jest wlaczona przy kazdym uzadzeniu. Sprawdz...

Pozdrawiam.

memorando 09.04.2003 15:55

Cytat:

No właśnie tu jest pies pogrzebany. Z powłoki windy patrząc na ten kontroler nie mogę stwierdzić czy jest UMDA on/off. Tylko przez BIOS mogę ustawić dla poszczególnych kanałów ten typ komunikacji.
masz xp czy win 2k jak masz jeden z tych wejdź do menedźera urządzeń weź na podstawowym kanale ide wlaściwosci i ustawienia zaawansowane daj dma jeżeli dostępne zresetuj jak wywali ntdll exploit to reset awaryjny daj pio zamiast dma

buddylove 09.04.2003 14:16

esem 09.04.2003 13:26

Cytat:

Z poziomu windy może byłaby i łaska, ale przy kontrolerze NVIDIA nForce IDE Controller nie mam możliwości ustawienia typu transferu dla poszczególych kanałów IDE - mogę tylko aktualizawać, odinstalować sterownik itd.
Co do Aspi to Nero pokazuje, że jest zainstalowany i pracuje poprawnie v.460.
I co Ty na to.

Nie miałem jeszcze okazji pracować z MB na nForce. Ale coś Ci ten kontroler pokazuje: jest UDMA czy nie?
ASPI 4.60 to trochę stare... Z pakietu Force ASPI praktyczne zastosownie (moim zdaniem) ma wyłącznie deinstalator... 8)

buddylove 09.04.2003 13:00

Z poziomu windy może byłaby i łaska, ale przy kontrolerze NVIDIA nForce IDE Controller nie mam możliwości ustawienia typu transferu dla poszczególych kanałów IDE - mogę tylko aktualizawać, odinstalować sterownik itd.
Co do Aspi to Nero pokazuje, że jest zainstalowany i pracuje poprawnie v.460.
I co Ty na to.
Jeszcze jeden szczegół - w nero info mam przyporządkowaną inną literę nagrywarki niż w sytemie.
Pozdrawiam

esem 09.04.2003 12:29

Co to znaczy ustawione DMA z poziomu BIOSu? A z poziomu windy to niełaska?
A co z ASPI? A co Ci mówi (pokazuje) Nero Info? 8)

buddylove 09.04.2003 12:08

Przepraszam za mój przedwczesny optymizm.
PROBLEM POWRÓCIŁ!!!!!!
Ponownie nagrywarka (LiteON 24/10/40) nie nagrywa. Wygląda na to, że nie lubi ona towarzystwa innych napędów lub nie wyrabia kontroler na płycie.
Racje ma cdwriter21 na płycie EpoX 8RDA+ nie idzie zmusić do pracy na jednym kanale IDE DVD i CDRW. Mimo, że nagrywarka wszystko odczytuje potrafi czyścić płyty, to z nagrywaniem już się wszystko kasztani.
Objaw: W Nero dochodzi do 6-8% i staje wydając komunikat IDE/SCSI Command Aborted i lipa.
Kable zostały sprawdzone (40 żyłowe) ustawienie DMA (tylko z poziomu BIOS-u) wszystkie możliwe kombinacje, zworki itd. i nadal nic.
Przełączenie DVD na kanał z HDD lub odłączenie DVD z kanału z nagrywarką rozwiązuje problem na 100%
Ludzie jak macie jakieś inne pomysły to dajcie znać - szczególnie posiadacze tego rodzaju płyty, ale i nie tylko.
Pozdrawiam

buddylove 04.04.2003 01:34

Dzieki ludzie za wszelką pomoc. Tu naprawdę można dowiedzieć się ciekawych rzeczy - hmm czapki z głów.
A rozwiązanie jest takie (przynajmniej u mnie): W biosie należy ustawić Secondary Master UDMA - disabled, Secondary Master PIO - Auto.
Wynik jest taki, że teraz można już recordować. To na razie jedna z możliwości. Nasuwa się pytanie, czy konfig SM UDMA - Auto, SM PIO - disabled też pozwoli nagrywać poprawnie. A może nalezy przekonfigurować w biosie Secondary Slave????
Ciekawi mnie teraz opinia tutejszych wyjadaczy co do wydajności takiego stanu rzeczy.
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam 8-)

cdwriter21 04.04.2003 00:53

Miałem ten sam problem !!!
Sprzęt: Epox 8RDA nforce2
Primary Master: Caviar 80GB
Primary Slave: kieszeń
Secondary Master: LiteOn CDRW 48x
Secondary Slave: DVD Panasonic 16x48x

identycznie jak u Ciebie po 6 sekundach po zaladowaniu bufora nagrywanie zostało przerwane i plyta wyjezdzala. Zmiana napędów kolejnością na taśmie nie pomogła.

Jedyna rada wpiołem DVD na taśmie z HDD :-( na razie do czasu kupienia dodatkowego kontrolera RAID tak pozostanie

Chyba ze ktos wie jak zmusic te urzadzonka do pracy na 1 tasmie tak zeby pracowaly poprawnie.

esem 03.04.2003 17:48

To powinno chodzić.
Musisz trochę posprawdzać: zworki, ASPI, DMA itp.
Jak masz kabel 80 żył to może być uszkodzony: jest to cholernie delikatne. I to jest mój tip.
Poczytaj trochę lektury. Zacznij od postu: Podstawy podpinania napędów...
Jak coś Ci będzie niewychodzić: pisz. 8)

buddylove 03.04.2003 17:41

Dzieki za zainteresowanie się wątkiem.
Zawsze nagrywam z HDD. To jest jakiś koszmar, ponieważ jeśli odłączę (fizycznie) DVD z kanału na którym jest CDRW(Master) to wtedy wszystko idzie bez problemu. Kompletna wtopa.
Bardzo mi zależy, aby HDD był na osobnym kanale z niczym nie spięty.
Pozdrawiam.

Maciej 03.04.2003 15:46

a nagrywasz w "locie" czy z dysku HDD ...???

buddylove 03.04.2003 13:58

CDRW i DVD na jednym kanale???

Cześć!!!!!!!
Czy istnieje sposób, aby podłączyć napęd DVD i CDRW na jednym kanale IDE, aby oba te urzadzenia funkcjonowały poprawnie. Ustawiłem nagrywarkę jako Master a DVD jako Slave i okazało sie, że CDRW funkcjonuje PRAWIE całkowicie, poza tym, że nie nagrywa (postęp 6% i mission aborted).
Dopiero zmiana na osobne kanały rozwiazała sytuacje. lecz nie oto mi chodziło.
DVD,CDRW - LiteON
Płyta gł. - EpoX 8RDA+
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18.