![]() |
spadający bufor nagrywarki-Audio Cd
Witam!!
Mam problem a mianowicie przy wypalaniu plyty audio z mp3(z dysku twardego) spada mi bufor i oczywiscie wyskakuje komunikat "WRITE ERROR" czego wczesniej nie mialem w ogole. Plyty nagrywam z predkoscia 12 na Verbatimach. Nagrywam programem NERO 5.5.10.20 gdzie ustawione mam pamiec tymczasowa 150 MB oraz 50 MB dodatkowy bufor. Sterowniki ASPI 4.71 mam zainstalowane!!! Transfer z poszczególny partycji dysku: C= 21 252KB/s, D= 22 867 KB/s E= 19 109 KB/s (sprawdzane w nero) Problem ten występuje tylko przy nagrywaniu płyt Audio-CD z mp3, dane nagrywam z tą samo prędkością 12x i wszystko jest OK!! Oto opis mojego sprzetu: System Windows XP Professional Procesor Pentium III 733 MHz Plyta glowna SOYO SY-SVBA 133 Pamiec 256 MB RAM Dysk Samsung 20 GB Nagrywarka LG 12/8/32 Prosze o pomoc czym to moze byc spowodowane i jak rozwiazac ten problem. Prosze o konkretne odpowiedzi a nie takie typu "szukaj na forum", szukalem i nie znalazlem (mozliwe ze zle szukalem) Z gory dzieki |
Z tego co się orientuję NERO 5.5.10.20 jest dostępne od dwóch dni, moze się mylę, ale jeśli nie - to musiałeś robić wczoraj, przedwczoraj aktualizację, a piszesz, że "wczesniej było ok". Może jest problem z tą wersją, czytaj
|
Cytat:
|
Widzę, że nikt nie potrafi odpowiedzieć i pomóc mi rozwiązać ten problem :(!!
|
No to w końcu problem występuje niezaleznie od wersji Nero, tak? Zawsze tak było?
Być może Twój system nie wyrabia się po prostu z dekompresją mp3 w locie. Pentium III właściwie powinien, ale coś może z windowsem nie tak jest albo i w sprzęcie masz gdzieś wąskie gardło, którego nie widzisz. Spróbuj wypalalać z wav i zobacz czy problem zniknął. Jeśli tak, to wiesz gdzie szukać - przeinstaluj kodeki mp3, sprawdź czy obsługują one twoje mp3 (mp3 nierówne mp3) i tak dalej. Mozesz też zacząć od obniżenia prędkości zapisu i sprawdzenia co wtedy. CDRW oczywiscie będzie niezastąpione. PS Czasami trzeba długo czekać na odpowiedź, po to jest forum aby mozna było zastanowić się nad odpowiedzią. Na szybko to irc polecam. |
Re: spadający bufor nagrywarki-Audio Cd
Mam problem a mianowicie przy wypalaniu plyty audio z mp3(z dysku twardego) spada mi bufor i oczywiscie wyskakuje komunikat "WRITE ERROR" czego wczesniej nie mialem w ogole.
Dokładnie z tym samym problemem borykałem sie przez ostatnie dni...W moim przypadku rozwiązanie było dosyć banalne,otóż spustoszenie i ciągłe nieudane symulacje i komunikaty write error powodował Norton Antyvirus...Tak po prostu,próbowałem wszystkiego,i okazało się,że problem zniknął w momencie wyłączenia antyvira :-)) Oczywiście dobrze jest zwolnić jeszcze kompa z Kazy i tego co muli system.Ciekawym czy i u Ciebie problem w ten sposób będzie dało się rozwiązać?? Pozdrawiam :-)) |
Mysle ze Pali ma racje, po prostu twoj procek jest troche za slaby na nagrywanie 12x audio z mp3 w locie, zmniejsz do 8x i powinno byc OK. Jesli jeszcze zmieniasz mu cos w filtrach to ma jeszcze wiecej do przeliczania. Mozesz tez wczesniej przerobic to na wavy i wtedy wypali ci to bez klopotu nawet na wiekszej predkosci, tyle ze nikomu sie nie chce tego robic - mnie rowniez. Przy oddzielnej dekompresji do wav, chocby w nero, mozesz zaobserwowac szybkosc z jaka to robi i w ten sposob poznasz ile mozesz dac mu predkosc do palenia w locie. Dziwna troche sprawa z tym komunikatem write error, nie powinien wyskakiwac jesli nie wylaczales burnproofa w opcjach nagrywarki i plyta powinna sie dobrze nagrac tyle ze odpowiednio dluzej.
PS Oczywiscie wszystko inne co ma wplyw na obciazenie procka, np antywiry czy inne pracujace w tle rowniez ma wplyw na szybkosc dekompresji mp3 do wav a tym samym na stan bufora podczas wypalania. |
Cytat:
Jeśli chodzi o filtry to nic tam nie zmieniam. Jesli chodzi o "write error" to będzie wyskakiwał bo jak zauważyłeś wyżej mam nagrywarkę LG 12/8/32, która nie posiada funkcji "BURNPROOF`A". Jeśli chodzi o antiwirusy to ta kwestia też odpada bo posiadam go od dawna i wszystko było ok!, oczywiscie Kazaa itp. programy nigdy nie mam wlaczonych podczas nagrywania, ale dzięki za wypowiedź pokombinuje troche!! Pozdrawiam |
Cytat:
Jeśli chodzi o filtry to nic tam nie zmieniam. Jesli chodzi o "write error" to będzie wyskakiwał bo jak zauważyłeś wyżej mam nagrywarkę LG 12/8/32, która nie posiada funkcji "BURNPROOF`A". Jeśli chodzi o antiwirusy to ta kwestia też odpada bo posiadam go od dawna i wszystko było ok!, oczywiscie Kazaa itp. programy nigdy nie mam wlaczonych podczas nagrywania, ale dzięki za wypowiedź pokombinuje troche!! Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40. |