Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   spadający bufor nagrywarki-Audio Cd (https://forum.cdrinfo.pl/f2/spadajacy-bufor-nagrywarki-audio-cd-19403/)

sampajo 03.04.2003 19:31

spadający bufor nagrywarki-Audio Cd

Witam!!
Mam problem a mianowicie przy wypalaniu plyty audio z mp3(z dysku twardego) spada mi bufor i oczywiscie wyskakuje komunikat "WRITE ERROR" czego wczesniej nie mialem w ogole. Plyty nagrywam z predkoscia 12 na Verbatimach. Nagrywam programem NERO 5.5.10.20 gdzie ustawione mam pamiec tymczasowa 150 MB oraz 50 MB dodatkowy bufor.
Sterowniki ASPI 4.71 mam zainstalowane!!!
Transfer z poszczególny partycji dysku: C= 21 252KB/s, D= 22 867 KB/s
E= 19 109 KB/s (sprawdzane w nero)
Problem ten występuje tylko przy nagrywaniu płyt Audio-CD z mp3, dane nagrywam z tą samo prędkością 12x i wszystko jest OK!!
Oto opis mojego sprzetu:
System Windows XP Professional
Procesor Pentium III 733 MHz
Plyta glowna SOYO SY-SVBA 133
Pamiec 256 MB RAM
Dysk Samsung 20 GB
Nagrywarka LG 12/8/32
Prosze o pomoc czym to moze byc spowodowane i jak rozwiazac ten problem. Prosze o konkretne odpowiedzi a nie takie typu "szukaj na forum", szukalem i nie znalazlem (mozliwe ze zle szukalem)
Z gory dzieki

pali 03.04.2003 19:57

Z tego co się orientuję NERO 5.5.10.20 jest dostępne od dwóch dni, moze się mylę, ale jeśli nie - to musiałeś robić wczoraj, przedwczoraj aktualizację, a piszesz, że "wczesniej było ok". Może jest problem z tą wersją, czytaj

sampajo 03.04.2003 20:16

Cytat:

pali napisa***322;(a)
Z tego co się orientuję NERO 5.5.10.20 jest dostępne od dwóch dni, moze się mylę, ale jeśli nie - to musiałeś robić wczoraj, przedwczoraj aktualizację, a piszesz, że "wczesniej było ok". Może jest problem z tą wersją, czytaj
Nie wiem czy problem jest z tą wersją(błędy pewnie też ma), ale z wcześniejszymi wersjami było tak samo (5.5.10.15a i wcześniejsze)a napisałem że używam wersji 5.5.10.20 bo ją zainstalowałem dzisiaj myśląc że problem zniknie, niestety dalej jest to samo. :(

sampajo 03.04.2003 22:50

Widzę, że nikt nie potrafi odpowiedzieć i pomóc mi rozwiązać ten problem :(!!

pali 03.04.2003 23:01

No to w końcu problem występuje niezaleznie od wersji Nero, tak? Zawsze tak było?

Być może Twój system nie wyrabia się po prostu z dekompresją mp3 w locie. Pentium III właściwie powinien, ale coś może z windowsem nie tak jest albo i w sprzęcie masz gdzieś wąskie gardło, którego nie widzisz.

Spróbuj wypalalać z wav i zobacz czy problem zniknął. Jeśli tak, to wiesz gdzie szukać - przeinstaluj kodeki mp3, sprawdź czy obsługują one twoje mp3 (mp3 nierówne mp3) i tak dalej.
Mozesz też zacząć od obniżenia prędkości zapisu i sprawdzenia co wtedy.
CDRW oczywiscie będzie niezastąpione.

PS Czasami trzeba długo czekać na odpowiedź, po to jest forum aby mozna było zastanowić się nad odpowiedzią. Na szybko to irc polecam.

BBTS 04.04.2003 01:29

Re: spadający bufor nagrywarki-Audio Cd

Mam problem a mianowicie przy wypalaniu plyty audio z mp3(z dysku twardego) spada mi bufor i oczywiscie wyskakuje komunikat "WRITE ERROR" czego wczesniej nie mialem w ogole.

Dokładnie z tym samym problemem borykałem sie przez ostatnie dni...W moim przypadku rozwiązanie było dosyć banalne,otóż spustoszenie i ciągłe nieudane symulacje i komunikaty write error powodował Norton Antyvirus...Tak po prostu,próbowałem wszystkiego,i okazało się,że problem zniknął w momencie wyłączenia antyvira :-))
Oczywiście dobrze jest zwolnić jeszcze kompa z Kazy i tego co muli system.Ciekawym czy i u Ciebie problem w ten sposób będzie dało się rozwiązać??
Pozdrawiam :-))

grzeniu 04.04.2003 10:42

Mysle ze Pali ma racje, po prostu twoj procek jest troche za slaby na nagrywanie 12x audio z mp3 w locie, zmniejsz do 8x i powinno byc OK. Jesli jeszcze zmieniasz mu cos w filtrach to ma jeszcze wiecej do przeliczania. Mozesz tez wczesniej przerobic to na wavy i wtedy wypali ci to bez klopotu nawet na wiekszej predkosci, tyle ze nikomu sie nie chce tego robic - mnie rowniez. Przy oddzielnej dekompresji do wav, chocby w nero, mozesz zaobserwowac szybkosc z jaka to robi i w ten sposob poznasz ile mozesz dac mu predkosc do palenia w locie. Dziwna troche sprawa z tym komunikatem write error, nie powinien wyskakiwac jesli nie wylaczales burnproofa w opcjach nagrywarki i plyta powinna sie dobrze nagrac tyle ze odpowiednio dluzej.
PS Oczywiscie wszystko inne co ma wplyw na obciazenie procka, np antywiry czy inne pracujace w tle rowniez ma wplyw na szybkosc dekompresji mp3 do wav a tym samym na stan bufora podczas wypalania.

sampajo 04.04.2003 16:23

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Mysle ze Pali ma racje, po prostu twoj procek jest troche za slaby na nagrywanie 12x audio z mp3 w locie, zmniejsz do 8x i powinno byc OK. Jesli jeszcze zmieniasz mu cos w filtrach to ma jeszcze wiecej do przeliczania. Mozesz tez wczesniej przerobic to na wavy i wtedy wypali ci to bez klopotu nawet na wiekszej predkosci, tyle ze nikomu sie nie chce tego robic - mnie rowniez. Przy oddzielnej dekompresji do wav, chocby w nero, mozesz zaobserwowac szybkosc z jaka to robi i w ten sposob poznasz ile mozesz dac mu predkosc do palenia w locie. Dziwna troche sprawa z tym komunikatem write error, nie powinien wyskakiwac jesli nie wylaczales burnproofa w opcjach nagrywarki i plyta powinna sie dobrze nagrac tyle ze odpowiednio dluzej.
PS Oczywiscie wszystko inne co ma wplyw na obciazenie procka, np antywiry czy inne pracujace w tle rowniez ma wplyw na szybkosc dekompresji mp3 do wav a tym samym na stan bufora podczas wypalania.

Po pierwszę nie wydaje mi się żebym miał za słaby procek do nagrywania 12X Audio w locie (nagrywałem wcześniej bez problemu na win 98 oraz również na XP-problem wystąpił niedawno!!).
Jeśli chodzi o filtry to nic tam nie zmieniam. Jesli chodzi o "write error" to będzie wyskakiwał bo jak zauważyłeś wyżej mam nagrywarkę LG 12/8/32, która nie posiada funkcji "BURNPROOF`A".
Jeśli chodzi o antiwirusy to ta kwestia też odpada bo posiadam go od dawna i wszystko było ok!, oczywiscie Kazaa itp. programy nigdy nie mam wlaczonych podczas nagrywania, ale dzięki za wypowiedź pokombinuje troche!!
Pozdrawiam

sampajo 04.04.2003 16:31

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)

Po pierwszę nie wydaje mi się żebym miał za słaby procek do nagrywania 12X Audio w locie (nagrywałem wcześniej bez problemu na win 98 oraz również na XP-problem wystąpił niedawno!!).
Jeśli chodzi o filtry to nic tam nie zmieniam. Jesli chodzi o "write error" to będzie wyskakiwał bo jak zauważyłeś wyżej mam nagrywarkę LG 12/8/32, która nie posiada funkcji "BURNPROOF`A".
Jeśli chodzi o antiwirusy to ta kwestia też odpada bo posiadam go od dawna i wszystko było ok!, oczywiscie Kazaa itp. programy nigdy nie mam wlaczonych podczas nagrywania, ale dzięki za wypowiedź pokombinuje troche!!
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40.