![]() |
Esperanza CD-RW (24x) - 700 MB
Wczoraj zakupiłem Esperanzę CD-RW (24x) 700 Mb - niestety ma mojej nagrywarce Yamaha CRW-F1 mogę na niej nagrywać tylko na 10x.
Co prawda w Feurio są aktywne prędkości 16x, 24x ale jak wybieram którąś z nich, to mam komunikat, że niestety nie mogę ustawić żądanej prędkości i ustawia 10x. W Discjugglerze też jest aktywna prędkość 24x, ale również nagrywa na 10x. W Nero 5.5.10.20 oraz WinOnCD 6.01 dostępna jest tylko 10x prędkość. Mam pytanie, czy ktoś ostatnio kupił CD-RW, które Yamaha F1 potrafi nagrać na 24x? Pozdrawiam |
Re: Esperanza CD-RW (24x) - 700 MB
Cytat:
Chyba jedyne płytki CD-RW jakie Yamaha F1 potrafi nagrać x24 to napewno Verbatim 16-24x i CMC Magnetics 24x (bios 1.0f) Ps Od jakiego producenta jest ta płyta ??? |
Re: Re: Esperanza CD-RW (24x) - 700 MB
Cytat:
Czytałem ten post. Tylko zdziwiło mnie, że niektóre programy (Feurio oraz DiscJuggler) rozpoznały prawidłowo, że jest to płyta 24x, a najnowsze Nero nie rozpoznało. Płytę mogę nagrywać i kasować bez problemów, ale jedynie na 10x. Pozdrawiam |
Z jakiej fabryki jest ta płyta ??? Producent ???
|
Nie pamiętam. Teraz jestem w robocie.
Odpowiedź mogę dać dopiero w poniedziałek. Pozdrawiam |
Kupiłem jakiś czas temu Lite-On'a 48246S, i była z nim płytka CD-RW 12x (a nie 24x), produkcji CMC Magnetics, czyli wiadomo, co o tym sądzić.
Pamiętam, że czytałem test 52246S na CD Freaks (http://www.cdfreaks.com/article/99/12) i stwierdzili, że dołączona do nagrywarki płyta CD-RW-US, produkcji Plasmona, jest bardzo niskiej jakości - choć oznaczona jako 24x, nagrana przy takiej prędkości jest nieczytelna. Daje się natomiast nagrywać przy prędkości 16x. Z płytą Verbatim (Mitsubishi) nie było żadnych problemów. Mnie też udało się w końcu kupić Verbatimy US i są bez zarzutu. |
Zakupiłem ostatnio dwie takie płyty - Esperanza CD-RW (24x) - 700 MB - niestety po nagraniu z prędkością x24 nic nie jest w stanie tego odczytać,
x16 już lepiej ale w -LiteOn IT KProbe- i tak porażka, płyty są jako takie tylko na prędkości x8 i x10 ale C1 i tak po wyżej 1000! Poprostu zapłaciłem 6zł za sztukę za badziew! |
@para, zapewne nie trzeba ci mówić, ale może biosik g, jeśli nie masz?
(ja nie mam takich esperanz, nie sprawdzę) |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...a&pagenumber=2 Tylko te Esperanzy są bardzo kiepskie, tzn. po wypaleniu z 24x same żółte kwadraciki w NeroCDSpeed, często nawet Yamaha ma problemy z odczytaniem takiej płyty. Asus 52x radzi sobie trochę lepiej. Jak nagram na 16x to jest znacznie lepiej, ale nadal kiepsko. Pozdrawiam |
To podobnie jak Memorex RW-US 16-24x - do luftu! Czyli nadal pozostaje niepokonany Verbatim! Widać jeszcze nikt poza nimi nie opracował tej technologii w wystarczającym stopniu.
A kto jest producentem tych Esperanz? Bo Memorex'a - Infodisc. |
Kupiłem z ciekawości jedną taką Esperanzę RW-US 16-24x. Informacje ATIP - dokładnie takie same jak w Memorexie:
Manufacturer : Infodisc Code : 97m25s31f Disc Type : UltraSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : n/a Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Rezultat testu Nero CD Speed / Scan Disc oczywiście dokładnie taki sam - większość pól żółtych. |
Mam esperanze, same żółte kwadraciki, ale narazie da się wszystko odczytać
Manufacturer : Infodisc Code : 97m25s31f Disc Type : UltraSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : n/a Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Liteon 48246S: Starting surface scan Good: 46.24 % Damaged: 53.65 % Unreadable: 0.10 % Asus 50x: Starting surface scan Good: 31,84 % Damaged: 68,06 % Unreadable: 0.10 % |
Jak się okazuje - jak dotąd Verbatim rulez. ;)
|
Cytat:
Heh a poza tym za US Verbatima mam 2,5 HS Dysana :) |
2,5 płyty HS? Może, ale wiesz, ta kosmiczna prędkość i magia X-ów...
A na razie nadal będę sie upierał - i nie odkryję tu Ameryki w konserwie - że na rynku RW-US Verbatim Rulez OK! ;) - bo jak dotąd nikt mu nie podskoczył. Płytek US generalnie nie można kupić, a wszystkie poza Verbatimem są do... no wiemy do czego. Ponieważ na razie mało kto opanował produkcję płyt RW-US 24x, czarno widzę - przynajmniej na razie - przyszłość napędów 32x. Po raz kolejny okazuje się, że łatwiej zrobić szybkie nagrywarki niż płyty do nich. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:15. |