![]() |
Działalność gospodarcza - co i jak ?
...witam...
...prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od 3 II, do tej pory nie oplacilem zadnych skladek (wiem przesrane)... ...kto mi wytlumaczy, jak sie liczy, dlaczego, do kiedy placi... ...nie stac mnie jeszce na ksiegowa, a na porade ze strony ZUS I US.... ...nie ma co liczyc... ...help me plissss... ...pozdr... |
płaci sie do 15 kazdego miesiące (nastepnego)
za marzec do 15 kwietnia a co do obliczania to juz bardziej skomplikowane ale jak nikt Ci nie pomorze to postaram sie coś załatwic pzdr |
Cytat:
|
Re: Działalność gospodarcza - co i jak ?
Cytat:
Jaj Ci nie urwą,ale przez pół roku,mimo opłaconych składek /sugeruje do 10-do wpłacić te ok 680zł:'( / nie będziesz oytzymywał ewentualnych świadczeń.:( Wiec nie choruj i omijaj szpitale:idea: |
Cytat:
|
Jak prowadzisz własną działalnośc gospodarczą a do tego jesteś zatrudniony na umowę o pracę i otrzymujesz co najmniej najniższe wynagrodzenia to płacisz tylko zdrowotne. Reszte jest odprowadzane od umowy o pracę ale mozesz płacic dobrowolnie (w co wątpie).
A tak miedzy nami to podjedź do odziału ZUSU moze trafi sie jakaś dobra dusza i Ci odpowie na pytania. Ja tak miałem ale boje sie że to była jedyna osoba która chciała pomagać. Reszta to biurokraci siedzacy na państwowych stołkach i majacy petentów w du****. |
Cytat:
<<< wiesz wlasnie dzisiaj bylem i... >>> <<< pizn*** drzwiami, prosze zapoznac sie z broszurkami !!! >>> <<< napisalem skarge >>> <<< ludzie, ile teraz sie placi zusu >>> <<< help me plissss >>> |
Oki, kwestia skaldek wyprostowana, zaplacone skladki i odstetki, jestem czysty, ufff... Mam teraz w planie przepisac na "firme" swoj wlasny komputer osobisty. Musze sam do siebie napisac podanie/prosbe o wciagniecie na stan owego kompa. Oki, chore ale do zrobienia. Teraz pytanko, firma, naloty wszelkich urzedow kontrolujacych itp itd, kwestia softu. Musze chyba se kupic oryginalny Win i inne progsy graficzne. Jaka jest szansa ze wjada do mnie w celu skontrolowania oryginalnosci owego softu. Qrde drogo jest tak pokupowac wszystko :buu:
|
jest duża szansa ze wjadą i sprawdzą .. ja bym nie ryzykował.
|
Cytat:
A moze orientujesz sie ile co kosztuje ?? WinXP, Photoshop 7, Corel 11 ?? Qrde ale tego jest, juz nie pisze o Macromedii ;( |
Cytat:
Kazdy jakos musi zaczac ale chociaz legalny system operacyjny moglbys sobie zalozyc, to podstawa. Osobiscie jestem zwolennikiem prostej reguly - do uzytku prywatnego (bez grama zyskow) piractwo do woli, do prowadzenia dzialalnosci - tylko legalne oprogramowanie, zwlaszcza system operacyjny. To troche przegiecie miec pieniadze na koszty dzialalnosci (skladki, sprzet komputerowy, itp) a nie miec na oprogramowanie. Inna sprawa ze... moze sie czepiam ale po co Ci az Corel 11? Znam zawodowcow w tej branzy ktorzy do tej pory pracuja na Corelu 3.0... Co do systemu operacyjnego to jesli zamierzasz firmowym komputerem operowac na pirackim systemie to chyba nie jestes powazny a ta Twoja firma to jakis zart. Z innych rzeczy to Photoshop 7 kosztuje kilka tysiecy netto, tlusty zestaw z Macromedii jeszcze wiecej. Zastanow sie czy aby na pewno na poczatek potrzebujesz takich narzedzi, to ze mozesz miec za darmo pelen dysk programow o niczym nie swiadczy bo jak pisalem zarabianie przy uzyciu piratow to swinstwo moim skromnym zdaniem. |
Cytat:
to duza kasa - lepiej szukaj tanszego softu - lub z niektorych zrezygnuj - albo baw sie w szara strefe |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:18. |