Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Działalność gospodarcza - co i jak ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzialalnosc-gospodarcza-co-jak-19534/)

-=KoWaLiK=- 07.04.2003 16:47

Działalność gospodarcza - co i jak ?

...witam...
...prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od 3 II, do tej pory nie oplacilem zadnych skladek (wiem przesrane)...
...kto mi wytlumaczy, jak sie liczy, dlaczego, do kiedy placi...
...nie stac mnie jeszce na ksiegowa, a na porade ze strony ZUS I US....
...nie ma co liczyc...
...help me plissss...

...pozdr...

sayan 07.04.2003 17:02

płaci sie do 15 kazdego miesiące (nastepnego)

za marzec do 15 kwietnia

a co do obliczania to juz bardziej skomplikowane
ale jak nikt Ci nie pomorze to postaram sie coś załatwic pzdr

bas 07.04.2003 20:49

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
płaci sie do 15 kazdego miesiące (nastepnego)

za marzec do 15 kwietnia

Jak nie masz pracowników to płacisz do 10.

brzuszki 07.04.2003 21:12

Re: Działalność gospodarcza - co i jak ?

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
...witam...
...prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od 3 II,...pozdr...

Od 3.II ?_Kowalik-Ty śpiochu^_^

Jaj Ci nie urwą,ale przez pół roku,mimo opłaconych składek /sugeruje do 10-do wpłacić te ok 680zł:'( / nie będziesz oytzymywał ewentualnych świadczeń.:( Wiec nie choruj i omijaj szpitale:idea:

jasut 07.04.2003 21:13

Cytat:

...witam...
...prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od 3 II, do tej pory nie oplacilem zadnych skladek (wiem przesrane)...
...kto mi wytlumaczy, jak sie liczy, dlaczego, do kiedy placi...
...nie stac mnie jeszce na ksiegowa, a na porade ze strony ZUS I US....
...nie ma co liczyc...
...help me plissss...

...pozdr...

Lekturę zacznij od http://firma.onet.pl/

Sorty 08.04.2003 00:38

Jak prowadzisz własną działalnośc gospodarczą a do tego jesteś zatrudniony na umowę o pracę i otrzymujesz co najmniej najniższe wynagrodzenia to płacisz tylko zdrowotne. Reszte jest odprowadzane od umowy o pracę ale mozesz płacic dobrowolnie (w co wątpie).

A tak miedzy nami to podjedź do odziału ZUSU moze trafi sie jakaś dobra dusza i Ci odpowie na pytania.

Ja tak miałem ale boje sie że to była jedyna osoba która chciała pomagać. Reszta to biurokraci siedzacy na państwowych stołkach i majacy petentów w du****.

-=KoWaLiK=- 10.04.2003 13:26

Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
Jak prowadzisz własną działalnośc gospodarczą a do tego jesteś zatrudniony na umowę o pracę i otrzymujesz co najmniej najniższe wynagrodzenia to płacisz tylko zdrowotne. Reszte jest odprowadzane od umowy o pracę ale mozesz płacic dobrowolnie (w co wątpie).

A tak miedzy nami to podjedź do odziału ZUSU moze trafi sie jakaś dobra dusza i Ci odpowie na pytania.

Ja tak miałem ale boje sie że to była jedyna osoba która chciała pomagać. Reszta to biurokraci siedzacy na państwowych stołkach i majacy petentów w du****.

<<< wiesz wlasnie dzisiaj bylem i... >>>
<<< pizn*** drzwiami, prosze zapoznac sie z broszurkami !!! >>>
<<< napisalem skarge >>>
<<< ludzie, ile teraz sie placi zusu >>>
<<< help me plissss >>>

-=KoWaLiK=- 15.04.2003 19:15

Oki, kwestia skaldek wyprostowana, zaplacone skladki i odstetki, jestem czysty, ufff... Mam teraz w planie przepisac na "firme" swoj wlasny komputer osobisty. Musze sam do siebie napisac podanie/prosbe o wciagniecie na stan owego kompa. Oki, chore ale do zrobienia. Teraz pytanko, firma, naloty wszelkich urzedow kontrolujacych itp itd, kwestia softu. Musze chyba se kupic oryginalny Win i inne progsy graficzne. Jaka jest szansa ze wjada do mnie w celu skontrolowania oryginalnosci owego softu. Qrde drogo jest tak pokupowac wszystko :buu:

sayan 15.04.2003 19:19

jest duża szansa ze wjadą i sprawdzą .. ja bym nie ryzykował.

-=KoWaLiK=- 15.04.2003 19:24

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
jest duża szansa ze wjadą i sprawdzą .. ja bym nie ryzykował.

A moze orientujesz sie ile co kosztuje ?? WinXP, Photoshop 7, Corel 11 ?? Qrde ale tego jest, juz nie pisze o Macromedii ;(

Salvad0r 15.04.2003 19:30

Cytat:

prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od 3 II

A moze orientujesz sie ile co kosztuje ?? WinXP, Photoshop 7, Corel 11 ?? Qrde ale tego jest, juz nie pisze o Macromedii ;(

Wniosek z tego co do tej pory napisales taki, ze nie zdajesz sobie sprawy jak mocno i szybko mozesz wdepnac. Otwarta dzialalnosc jednoosobowa na wlasne nazwisko (bo w takiej formie zapewne masz te "firme") to nie zabawa. Nie przeginaj z oplacaniem naleznosci jak rowniez innymi formalnosciami. Nie majac zadnego doswiadczenia w tej kwestii a tym bardziej ksiegowej doprawdy nie podskoczysz wierz mi, ze system kontroli podmiotow rozwinal sie calkiem niezle w ostatnich latach. Watpie czy chcialbys przejsc przez to, co ja przeszedlem w zyciu do tej pory wiec uprzedzam: nie kombinuj jak nie umiesz ani ze skladkami/zaliczkami/pitami ani z fakturami. Urzedy nierychliwe ale jak Cie dopadna (chocby przez przypadek czy nadgorliwosc jakiegos urzedasa ew. przychylna konkurencje) to nie wyplacisz sie z kar do konca zycia. Za byle drobiazg typu brak podpisu na fakturze mozesz zarobic pieciokrotnosc kwoty VAT'u na niej, za proby manipulacji srodkami trwalymi (np. zakupy "na firme" podczas gdy czegos uzywasz w domu albo nie masz na stanie w ogole bo sprzedales a VAT schowales do kieszeni) zaplacisz od 10 tys. w gore. I zbieraj na ksiegowa, pare stow miesiecznie to doprawdy nic w porownaniu z tym ile mozesz zarobic (!) dzieki dobrej ksiegowej (liczne odliczenia i inne tricki o ktorych nie masz pojecia w tej chwili). Daj jakiejs kobiecie zarobic a nie stracisz, jak masz maly obrot to i za 150zl miesiecznie znajdziesz jakies biuro ktore Ci poprowadzi papiery i przypilnuje terminow. Warto, uwierz na slowo jesli inaczej nie da rady :-)

Kazdy jakos musi zaczac ale chociaz legalny system operacyjny moglbys sobie zalozyc, to podstawa. Osobiscie jestem zwolennikiem prostej reguly - do uzytku prywatnego (bez grama zyskow) piractwo do woli, do prowadzenia dzialalnosci - tylko legalne oprogramowanie, zwlaszcza system operacyjny. To troche przegiecie miec pieniadze na koszty dzialalnosci (skladki, sprzet komputerowy, itp) a nie miec na oprogramowanie. Inna sprawa ze... moze sie czepiam ale po co Ci az Corel 11? Znam zawodowcow w tej branzy ktorzy do tej pory pracuja na Corelu 3.0... Co do systemu operacyjnego to jesli zamierzasz firmowym komputerem operowac na pirackim systemie to chyba nie jestes powazny a ta Twoja firma to jakis zart. Z innych rzeczy to Photoshop 7 kosztuje kilka tysiecy netto, tlusty zestaw z Macromedii jeszcze wiecej. Zastanow sie czy aby na pewno na poczatek potrzebujesz takich narzedzi, to ze mozesz miec za darmo pelen dysk programow o niczym nie swiadczy bo jak pisalem zarabianie przy uzyciu piratow to swinstwo moim skromnym zdaniem.

-Sid-The-Rat=> 15.04.2003 19:39

Cytat:

licz 1700 + 4000 + 4000... plus ilestam za kazdy skladnik macromedii...

to duza kasa - lepiej szukaj tanszego softu - lub z niektorych zrezygnuj - albo baw sie w szara strefe

jasut 16.04.2003 08:05

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
licz 1700 + 4000 + 4000... plus ilestam za kazdy skladnik macromedii...

to duza kasa - lepiej szukaj tanszego softu - lub z niektorych zrezygnuj - albo baw sie w szara strefe

9700 to dużo, ale wjazd kontrolujących to zdecydowanie większe koszty. Ogranicz soft do minimun, a to co jest niezbędne kup legal, bo jak nie to padniesz jak pies Pluto.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:18.