![]() |
WItam!
Podsumowanie: Nagryware testowalem na innym kompie z WIndowsem 98 i dzialajaca bezproblemowo inna nagrywara(TEAC), dzialala jako slave i master z cd-rom`em na tasmie i sama i nic z tego objawy ciagle te same. Wniosek: No chyba na suwa sie sam ide reklamowac, dzieki za pomoc i sorki za zszarpane nerwy ;) |
Cytat:
Jeśli masz możliwość sprawdż nagrywarkę na innym kompie... Kiedys miałem taki sam problem ...winą były zrypane pamięci DDR. Po zmianie w biosie taktowania pamięci z 333Mhz na 266Mhz problem zniknął ...:) |
Cytat:
|
Hmmm...
A czy zainstalowałeś ten nieszczęsny Intel Application Accelerator? To są sterowniki do chipsetu płyty głównej - bez nich możesz się chyba spodziewać wszelkich problemów. Czy możesz spróbować włożyć nagrywarkę do komputera z "czystym" systemem + potrzebnymi sterownikami i niczym innym poza Nero? A może nawet do innego komputera? Spróbuj drogą eliminacji... Jeśli na innym komputerze z czystym systemem będzie to samo, to na niemal 100% trzeba reklamować nagrywarę. Jeśli nie, to problem tkwi 1) w Twoim komputerze lub 2) oprogramowaniu. 1) Sprawdź, jak podłączona i skonfigurowana jest nagrywarka. Podłącz ją do głównego kontrolera IDE na płycie (nie do kontrolera RAID!, jeśli taki masz) jako samotny Master na drugim kanale. Odłącz inne napędy CD(R)/DVD. 2) Zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej. Odinstaluj wszelkie inne programy do nagrywania. Sprawdź, czy masz zainstalowane sterowniki ASPI. (np. w miarę nowym Nero Info Tool). Ewentualnie zainstaluj sterowniki Nero ASPI (nie instalują się domyślnie - trzeba ściągnąć z Ahead). Użyj dobrych płytek. |
Ilość załączników: 1
Witam!
Kolejny problem, po zainstalowaniu nagrywary na windowsie 98 okazalo sie iz problem sie rowniez pojawia, tzn. po 2% nagrywania zawiesza sie i wyskakuje na nero takie cosik (co o tym uwazacie, czyzby nagrywara zwalona) ?: |
Racja!
Sorry - nie zauważyłem, że Limit trybu transferu to jedyna wartość, jaką można zmienić. Rozumiem jednak, że jest to GÓRNY limit i zmieniając tę wartość można co najwyżej OBNIŻYĆ tryb transferu, gdyby automat źle go dobrał i ustawił zbyt wysoki, ale chyba nie można wymusić trybu DMA, jeśli automat go nie włączy... Tak czy tak, TeD chyba powinien zainstalować sterowniki Intel Application Accelerator - to taka zmyłkowa nazwa, sugerująca, że jest to jakiś tajemniczy program przyspieszający, a tak naprawdę są to po prostu sterowniki do chipsetu płyty głównej. |
Cytat:
|
Niestety, (przynajmniej u mnie) programik Intel Application Accelerator nie pozwala nic zmienić, pełni tylko rolę informacyjną! I czytałem już w paru miejscach, że tak po prostu jest i już. On sam wyczuwa, czy sprzęt obsługuje DMA, czy nie, i nie pozostawia użytkownikowi nic do gadania ani pola do popisu.
TeD, jeśli nie zainstalowałeś jeszcze tego sterownika, to zrób to! Nie wiem, jak XP, ale ME nie ma sterowników do nowych chipsetów Intela i instalacja Intel Application Accelerator jest po prostu koniecznością, bo inaczej wszystko ledwo chodzi. |
Cytat:
heh, osoby, ktore dopiero przychodza na forum nie wiedza, jak niektore pytania podnosza cisnienie obecnym juz od dluzszego czasu ;p |
Po pierwsze nieinstalowany byl zaden programik "okolosterownikowy" ani nic w tym rodzaju jedyne co to oficjalne najnowsze sterowniki przeznaczona dla WIndows`a XP, teraz tak moze jest ot wina NERO(???) tylko ze szukam jakis kluczy do nowej wersji nero zeby pasowaly do nagrywarki mojej i niegdzie nieznajduje, co prawda troche niewieze w to ze jest to wina nero bo nawet oryginalny dolaczony do nagryway niechodzi
|
moze wlasnie w jakims programie "okolosterownikowym" bedzie dostepna opcja wlaczania/wylaczania DMA ???
|
Cytat:
|
Witam!
No jest to dokladnie plytka asusa P4B533 na chipsecie intel`a, ale tego programiku nieinstalowalem, szuakm sterow do tej plytki na asus.com.tw |
TeD,
Czy nie masz przypadkiem płyty głównej z chipsetem Intel i zainstalowanych do niej sterowników Intel Application Accelerator? Jeśli tak, to one (przynajmniej u mnie w ME; nie wiem jak w XP, bo XP nie mam i nie znam) same wyczuwają sprzęt i włączają (lub nie) DMA i nie można tego zmienić (tzn. może i można, ale pewnie tylko przez edycję Rejestru). Jak mówię, nie wiem, jak jest w XP, ale nie byłbym zaskoczony, gdyby też tak było. |
Pozostaje już tylko grzebać w BIOS-ie!!!!sic!!!
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:06. |