![]() |
CD-R - tak, CD-RW - nie
Witam,
... i znowu mam problem ze swoja nagrywarką (NEC 7900A) Do rzeczy: Płytki CD-R nagrywa mi bezproblemowo, ale przy CD-RW zaczynają się dziać cuda ??? W przypadku płytek CD-RW (mam ich kilka rodzaji) albo nie da sie ich wogóle wykasować, albo jeśli już sie wykasują, to później po wypaleniu w 50% (pi razy oko) są nagrane błędnie. Podczas wypalania nie ma żadnych problemów, wszystko jest okej, ale już w czasie kopiowania zawartości płyty na dysk twardy pojawia się napis "nie mogę czytać z napędu ..." tzn. płytka się kopiuje, ale tylko do pewnego momentu :( Czy to już koniec mojej nagrywareczki (sporo już na niej wypaliłem) ??? a jeśli tak to dlaczego zwykłe płyty cd-r nagrywa mi dobrze ? Czy podczas wypalania płyt cd-rw laser działa w jakiś inny sposób ??? (system win98+duron+192mb, "format c:" i ponowne instalowanie systemu nic nie pomagają - te dane podaje tak na wszelki wypadek, może sie przydadzą ;) ) z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam |
Re: CD-R - tak, CD-RW - nie
Cytat:
Rozwiązaniem problemu może być "podkręcenie" lasera. Niektóre cd/cdrw mają wewnątrz specjalny potencjometr (zwykle obok diody lasera, na tej samej płytce). Czy twój model ma taki - nie wiem. Mi kiedyś udała się taka operacja, na czytniku cd-rom. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:22. |