![]() |
Dysk muli :(
Heja, od okolo 2 dni zauwazylem dziwna przypadlosc w moim kompie, mianowicie
: gdy przekopiuje na dysk z Cdromu jakis duzy plik, twardziel zaczyna sie dziwnie zachowywac, czesto "mieli", kontrolka zaczyna czesciej swiecic, programy i gry zaczynają chodzić wolniej, dluzej trwa uruchamianie IE, OE itp, ogolnie wszystko zaczyna zwalniac :( to samo nastepuje po nagraniu plyty w nero, pomaga dopiero ponowne uruchomienie, nie mam pojecia co to moze byc, jeszcze 2 dni temu bylo wszystko OK a teraz nagle sie spierniczyło, z gory dzieki za wszelkie sugestie PS.nagrywarka liteon 24x cdrom Nec 52 system Xp |
Moge sie zalozyc ze w innym systemie tego nie miales...
Ja tez mialem/mam takie cos i dlatego nie jestes zwolennikiem nagrywania i kopiowania pod XP, u mnie troche sie poprawilo po zaaktualizowaniu BIOS`u w plycie glownej... ale poza tym nic nie da sie zrobic... Pozdrawiam |
Coż nie moge powiedziec jak jest na innych systemach bo nagryware kupiłem niedawno i wtedy juz miałem zainstalowanego XP, dziwi mnie tylko to dlaczego to sie stało tak nagle z dnia na dzien, kilka miechow wszystko hulało jak tralala i sie nagle wszystko ******* :'(
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze tylko przeinstalowanie systemu cos da... |
Cytat:
|
a moze po prostu defragmentacja dysku ????
|
a ja ze tak powiem zbiore do kupy to co juz zostalo powiedziane zrobil bym tak: wpier defragmentacaj jesli to nic nie da to bios do plyty dalej jesli to tez nic nie da to wtedy format i powinno hulac a i jak by co to jeszcze moze jakies nowe stery do plyty glownej tzn do kontrolerow dysku...;)
|
Ja proponuje najpierw dokladne sprawdzenie systemu za pomoca Norton System Works (np. 2003), pozniej defragmentacje, ale juz za pomoca aplikacji systemowej (u mnie speed disk sprawia, ze system chodzi nieco wolniej - XP - dziwne, ale tak jest). Przeinstaluj moze jeszcze stery do plyty glownej i sprawdz, czy nie wylaczylo sie DMA w napedzie (pod XP czasem tak sie zdarza). Moim zdaniem format to ostateczosc, no chyba, ze ktos lubi :D .
Pozdrawiam |
Cytat:
THX !!! :jupi: |
na mulenie pomaga też wyłączenie indeksacji dysku
a tak zapytam czy czasem nie wgrywałeś sp1 bo jeśli tak to wgraj jeszcze poprawkę ;) do sp1 bo sp1 muli kompa a sprawdzałeś ile masz fizycznej pamięci wolnej? bo to wskazuje ze może winda nie zwalnie pamięci po zasobożernych programach i komp się muli z tego powodu jaęlsi to to to programó do usunięcia tego problem,u jest do wyboru do koloru /choć moze po prostu korzystając z http://www.winxp.com.pl skonfigurowac i system i usługi / pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:58. |