![]() |
Czy mozna zepusc CD-RW
Witam Wszyskich Grupowiczow
Jestem sierzy w tym tamacie, wiec wybaczcie pewne niescislosci :-) Mam nagrywarke LG GCE-8481B (48x 24x 48x). Uzywam Nero 5.5.10.20 Pynaka: 1. Dlaczego na plytkach CD-RW (Dysan, Platinium i inne) mimo, ze na nich jest napisane 1x-12x, nagrywac moge tylko z predkoscia 4x i 10x? 2. Mam plytke CD-RW Dysan 1-12x, po kilku nagraniach i kasowaniach moge nagrywac ja tylko 4x!!! Nie pozwala nagarc 10x (a bylo wczenisej mozna) Czekam na wszelkie sugestie Pozdrawiam EB70 |
1) to kwestia ustawien w biosie nagrywarki - przyjmij ze dopoki nie wyjdzie jakis nowy bios - to tak po prostu jest i tyle
2) mozna 'teoretycznie' zepsuc nosnik cdrw - niektorzy nawet w tym do sporej wprawy dochodza - efektem takeigo popsucia (nastepujacego zupelnie losowo i bez wyraznych przyczyn) jest min problem z predkosciami - u mnie pomaga calkowite jej wyczyszczenie - troche to trwa - ale sprobowac mozna |
1) Nowe napędy LG (od modelu 8400 - 40x) nie pozwalają na nagrywanie płyt CD-RW z prędkością mniejszą niż 4x; prędkość 12x często jest niedostępna, bo nagrywarka uznaje, że takiej płyty nie można nagrać z taką prędkością. Czasem nowa wersja BIOS-u pomaga, ale nie zawsze - lepiej poszukać innych (lepszych) płyt
2) Zgadzam się z Sidem - mnie też się tak parę razy zdarzyło, a pomogło całkowite, pełne (a nie tzw. szybkie) wykasowanie całej płyty. Poza tym, płyty CD-RW mają jakiś określony limit żywotności - chyba 1000 cykli zapis-kasowanie (naprawdę nie pamiętam) - w każdym razie nie są wieczne. Podejrzewam, że wyroby niższej jakości mogą mieć znacznie niższą żywotność niż nominalna... |
1) ja mam podobna sytuacje, moja nagrywara ma mozliwosc nagrywania CD-RW x10, ale tylko na CD-RW Verbatima moge osiagnac taka predkosc, reszta to x4 i x8 :(
moze jak znajdziesz CD-RW Verbatima x12 to uda ci sie taka tez pred. osiagnac ??? czyzby to byla kwestia jakosci krazka rw ??? 2) jak juz Sid i Puch wspomnieli, calkowite kasowanie krazka powinno pomoc, ja osobiscie po wczesniejszych 2-och kasowaniach "na szybko" robie juz calkowite i tak w kolko - 2 szybkie, calkowite, 2 szybkie, calkowite... :D ^_^ Pozdrawiam. |
Niestety, jedyne "markowe" płyty CD-RW-HS jakie mam to Verbatim i Emtec, oba oznaczone jako tylko 10x. Jako 12x bywają oznaczone płyty mniej markowe (Dysan, Xidex) i zupełnie mało markowe (Media Store). Co ciekawe, płyta Media Store oznaczona jest na opakowaniu i na samej płycie jako 12x, a sprawdzenie informacji ATIP daje nam producenta: Ricoh; prędkość: 10x. Hmmm... Nagrywarka Lite-On łyka ją jako 12x, ale Lite-On'om mało co przeszkadza...
|
A ja mam CDRW TDK 4-10 i wypalam je bez problemu 12x (LG 48/16/48):jupi:
|
Mam taką samą wypalarkę, i nagrywam Platinumki 12x. Wystrzegaj się cdrw Datex, mimo że x12 nagrywają się 10x i to z bólem. Oglnie Datexy są nieudane. Skusiłem się ceną, i mam teraz za swoje. Nagrałem płyte 2-3 razy i są jakieś błędy. Nagrywa bez kłopotu, ale z odczytem jest spory problem.
|
A to ciekawe :-)U mnie włśnie Platinum 12x,przy nagrywaniu 12x nie dawał się odczytać po 2-3 nagraniach, ale 10x leci bez problemu.
|
siemnko
ja mam lg 52x24x52 nie narzekam ale tez mam problem z cdrw 12 ... tez tylko 4 i 10 ... kasowalem noscik calkowiecie i nic nie pomaga ... a nosniki firmowe |
Cytat:
Nagrywam na CDRW, CDR Audio, CDR Universal, CDR black (all Dysan) - i bije on na głowę produkty Emteca (a szczególnie ten sh!t "Extra" :D). Poza tym Emtec raczej zaczyna zchodzic z rynku z powodu zupelnie nieuzasadnionego stosunku cena/jakosc ktory IMHO jest/byl znacznie za wysoki (albo cena zbyt wygorowana albo jakosc takich np. "Extra" kijowa)!!! A Dysan - bedzie sie jeszcze bardzo dlugo trzymal (tylko zeby jeszcze troche cene obnizyli :buu: ). Takie jest oczywiscie moje zdanie :fiu: |
Witam. Powiem tak mam parę płytek CDRW typu Akoss x 10, Platinum x12, TDK x10 i wszystkie te płytki chodzą na moim litku 48125W z prędkością x 12 bez żadnych błedów zapisu lub odczytu, natomiast posiadam również jedną CDRW Memorex 8-12x, którą jak nagrywam x 12 to posiada masę błędów, a na nagrywarce LG nie działa, nawet gdy była nowa, więc z tą jakością jest różnie i nie zawsze jest to uzależnione od producenta. Pozdrawiam
|
Cytat:
|
Cytat:
Pamiętaj, że "marka" to lęk przed wypuszczeniem bubla, reklamacjami, i ryzykiem utraty tejże "marki". A co do "markowości" EMTEC-a i Dysana - no cóż, EMTEC to BASF, czyli dobrze ponad 100 lat tradycji w przemyśle chemicznym, i idąca za tym "marka". |
Cytat:
|
Ale ja cały czas mówię o marce, a nie o jakości. Dobra jakość powoduje, że firma zyskuje markę, a marna jakość oczywiście szkodzi uznanej marce, ale nie należy utożsamiać jednego z drugim. Co do jakości EMTEC-ów to akurat jestem skłonny się zgodzić, choć jakości płyt BASF/EMTEC Ceram Guard trudno coś zarzucić. (Generalnie mam w ogóle dość mieszany stosunek do firmy BASF - kiedyś bardzo zawiodłem się na ich kasetach audio i na dyskietkach, zarówno 5,25 jak i 3,5 cala).
Chodziło mi jednak o to, że tzw. firma z marką unika niektórych posunięć, które mogą tej marce zaszkodzić, np. podawania zawyżonych parametrów, a firmie bez ustalonej marki i nawet nie zabiegającej o jej uzyskanie jest wszystko jedno: byle sprzedać teraz jak najwięcej, zebrać co swoje i do domu! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:52. |