![]() |
Teac CDW552E i problemy z nagrywaniem p³yt CD-R
Moja nagrywarka ma problem z nagrywaniem p³yt powyzej predko¶ci 12x, a nawet przy tej prêdko¶ci czêsto nie chce zamkn±æ sesji i oczywi¶cie nisczy p³ytê. Kolega ma identyczn± z tym samym problemem. U¿ywam Ner0 5.5.10.20, inne programy których próbowa³em nie widz± tej nagrywarki w pe³ni. Czy ten problem mo¿na jako¶ rozwi±zaæ? Ewidentnie spada wype³nmienie bufora nagrywarki nawet do 3%, p³yta jest nagrywana z prêdko¶ci± 32x i trwa to niekiedy 14 minut! Uzywam WINXP, kolego Win2K. Pod millenium by³ea ta sama sytuacja. Mam D1200, 256DDR chpiset AMD, pu³udniowy VIA. U kolegi Athlon 1,7, chpiset nVidia 512DDR.
|
Taki spafek bufora, a takze mozliwosc nagrywania plytek do predkosci 12x najprawdopodobniej powodowane jest nie aktywowanym tybem DMA w systemie. Wlacz go i sprawdz reakcje :)
PS. ASPI zainstalowane??? |
DMA jest i by³o aktywne. Ale coi to jest ASPI???:o
|
(ang. Advanced SCSI Programmer's Interface) Zaawansowany interfejs SCSI definiuj±cy zestaw podstawowych programowych poleceñ i bazê dla komunikacji programów z adapterami SCSI. Jest niezale¿ny od sprzêtu i stanowi jedynie "pomost" pomiêdzy programem a urz±dzeniem. WindowsNT/Windows2000/WindowsXP nie zawieraj± ¿adnych sterowników ASPI.
|
Cytat:
|
Zainstalowa³em ASPI, i nie da³o to ¿adnego efektu, niestety... :( Co tu jeszcze mo¿na zrobiæ??
|
Cytat:
Pisz dalej, znajdziemy rozwi±zanie. A jaka to wogóle p³yta (MB)? 8) |
MB: Gigabyte 7DXE, Windiws twierdzi ¿e nie ma Chipsetu AMD. Nie wiem dlaczego, powalczê z tym, nie mniej u kolegi wszystko by³o zainstalowane prawid³owo(chipset nVidia) i mia³ ten sam problem.
|
Cytat:
Mia³em racjê jest to mix AMD z VIA. ¦ci±gnij najnowsze drivery ew. BIOS, zainstaluj i pochwal siê co Ci z Tego wysz³o. Jak za³o¿y³e¶ VIA 4in1 to siê go pozb±d¼ - ale nie wiem jak(?) 8) |
Dziêki. Nie instalowa³em tego czym mnie straszysz. :)
|
Cytat:
Pisz, czy pomog³o. 8) |
No có¿, ¶ci±gnê³em te driverki, zapis p³yt rzeczywi¶cie przebiega³. Niestety, te sterowniki nie s± pod XP(producdent p³yty da³ dupy na ca³ej linii). Zignorowa³em to i po paru uruchomieniach system pad³... Ju¿ 3 razy instalowa³em system i znowu to samo. Pod millenium Nero nie chce obs³ugiwaæ tej nagrywarki, pojawia siê komunikat typu: "a wersja nero obs³uguje tylko nagrywarki firmy "x"" Piszê typu, bo przeinstalowaniu nero znowu mozna raz uzyæ(te¿ z tym skacz±cym buforerm), po czym znowy jest powy¿szy komunikat, tylko wy¶iwtla siê inna firma producentów nagrywarek. ?????? Dziwnie zjawisko, zaznaczam ¿e czêsto formatowa³em dysk wiêc raczej nie mam mowy o b³edach w systemie. Polskie pliki jêzykowe "ponoæ" s± zara¿one wirusem, piszê ponoæ, bo nie wiem czy mój program antywirusowy po po prostu nie "g³upieje". Sk±d mo¿na ¶ci±gn±æ drivery na ten chpiset pod XP?? Bêdê szuka³, ale jakby¶ wiedzia³ to podaj linka.
|
Jesli chodzi o nero ze nie widzi twojej nagrywary tylko wywala komunikat o obsludze okreslonej firmy, to jest to kwestia zmiany seriala na taki typu normal czy oem. Prawdopodobnie twoje jero zarejestrowales serialem od kogos kto dostal razem z nowa nagrywarka i jest to nagrywarka innej firmy niz twoja.
|
No có¿, po Gigabayte mo¿na by³o siê spodziewaæ wiêcej.
Drivery do audio (je¿eli u¿ywasz zintegrowane z p³yt±) ¶ci±gnij ze strony www.viaarena.com Drivery do mostka pó³nocnego mo¿e s± na stronie AMD (chyba: www.amd.com ). Jak nie to zostaj± Ci oryginalne stery z XP. Za³ó¿ ASPI i próbuj. 8) |
Próby pod XP zakonczy³y sie pora¿k±. Pracujê teraz na Me i XP, pod Me jest wszystko ok. Dziêki
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14. |