![]() |
52x?40x?
Dlaczego jak nagrywam plytki 52x albo 40xpredkosc jest dopiero na koncu (99%) a nie podczas nagrywania. Ja wiem ze musi sie rozkrecic. Ale nie za pozno?
|
Hm moze bufor sie oproznia zbyt szybko i nie zdarza sie naladowac, wiec proof/smart (czy co tam nagrywarka posiada) obniza sam predkosc - np. niektore monitory antywirusowe strasznie spowalniaja system, wiec moze dlatego . . . ale to tylko jedna z hipotez ??? Moze masz za bardzo sys trey zawalony ???
BTW Panda antivir SUX - strasznie wszystko spowalnia i wogole jest wnerwiajace (( |
Twoja nagrywarka zapisuje metodą CAV, więc liniowo od np.22x na początku płyty do max. (np.40 jeśli tyle ustawiłeś) pod sam koniec...
Taki objaw jak piszesz jest więc normalny. |
Cytat:
Link to recenzji mojej nagrywarki Cytat:
|
Cytat:
|
Przeczytaj recenzję Lite-On'a 52x na www.cdfreaks.com - na trzeciej stronie są zebrane dane techniczne, w tym faktyczne zakresy prędkości dla danej ustawionej prędkości nominalnej przy zapisie w trybie CAV lub P-CAV. Zależnie od wybranej prędkości, napędy Lite-On startują od innej prędkości początkowej: dla 52x jest to 23x (CAV), dla 48x - 22x (CAV), dla prędkości 40, 32 i 24x - jest to 19x (P-CAV).
Zdaje się, że jest to celowe: jeśli np. układ SmartBurn wykryje niższej jakości płytkę i wybierze dla niej prędkość maksymalną np. 40x, to wówczas zapobiega to osiągnięciu przez płytę maksymalnej prędkości obrotowej - pamiętaj, że 23x na początku płyty to ponad 11000 obr./min., a 19x - to już "tylko" ok. 9000, i ta wyjściowa prędkość obrotowa nie jest już podwyższana - może tylko zostać utrzymana w trybie CAV, lub utrzymana przez pewien czas i potem stopniowo obniżana w trybie P-CAV. |
Cytat:
Juz wszystko wiem to przez slabej jakosci plyty |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:46. |