Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Klopotliwe obrazki ;) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/klopotliwe-obrazki-19807/)

Sayuri 12.04.2003 20:37

Klopotliwe obrazki ;)

:jupi:

Przed chwilka wpadla mi w raczki stara plytka z klipartami.
To jakis archaiczny prezent od znajomego, ponad 10000 czarnobialych i kolorowych obrazkow w formacie .pcx i .cdr.

Problemik moj tkwi w tym, ze najprawdopodobniej nie dysponuje zadnym odpowiednim programem, bo za Chiny nie moge odtworzyc obrazkow... :(

Bylabym stokrotnie wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki!!!

Pozdrowionka!!!
Sayuri

kraluk 12.04.2003 20:39

Re: Klopotliwe obrazki ;)

Przyłączam się do proźby...
Jest jakiś soft, żeby te pliki otworzyć???

-=KoWaLiK=- 12.04.2003 20:42

Re: Re: Klopotliwe obrazki ;)

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)
Przyłączam się do proźby...
Jest jakiś soft, żeby te pliki otworzyć???

Powiniennes jeszcze podac swoj email, po co ten spam ??
Po co powatarzac zadane juz pytania??
Poczekaj az kots odpowie i bedziesz wiedzial.

esem 12.04.2003 20:48

*.cdr = CorelDraw,
*.pcx = już chyba nie używany (wymagał tzw. skalowania), zapis typu *.bmp
Corel jest tu lekiem z wyboru, być może starsza wersja (dla *.pcx).
*.pcx = kiedyś otwierały to wszyskie programy, w tym nawet TAG (czy ktoś go jeszcze pamięta?)
Word też to powinien otwierać, być może trzeba ściągnąć tzw. konwerter do plików graficznych. 8)

bgn 12.04.2003 20:51

albo wlozyc plytke instalacyjna Office i w konwerterach graficznych dodac oba te formaty ( i pare innych tez nie zawadzi) bo przy instalacji typowej po prostu sie nie instaluja.
Tak samo trzeba zaznaczyc w typach odwieranych plikow dla przegladarek grafiki (np.darmowy XnView i praktycznie kazda)

esem 12.04.2003 20:56

*.pcx działał pod DOSem (Ś.P.) i stąd jego ówczesna popularność. Ale to skalowanie, jeszcze na drukarkach igłowych - to były problemy! 8)

Sayuri 12.04.2003 21:12

Cytat:

esem napisa***322;(a)
*.cdr = CorelDraw,
*.pcx = już chyba nie używany (wymagał tzw. skalowania), zapis typu *.bmp
Corel jest tu lekiem z wyboru, być może starsza wersja (dla *.pcx).
*.pcx = kiedyś otwierały to wszyskie programy, w tym nawet TAG (czy ktoś go jeszcze pamięta?)
Word też to powinien otwierać, być może trzeba ściągnąć tzw. konwerter do plików graficznych. 8)

Hmmm, dzieki za zwiezla i konkretna czesc teoretyczna.
Jako osobie dopiero raczkujacej w tematach komputerowych ten mini wykladzik bardzo sie przydal ;)

Niestety gorzej bedzie z czescia praktyczna czyli z zainstalowaniem sobie programu otwierajacego te moje cudenka.
Nie mam pojecia skad go najlepiej sciagnac, jaki program w koncu wybrac i co z nim dalej zrobic...

Czy znajdzie sie ktos, kto posiada wybitna cierpliwosc do kobiet ;) i przetlumaczy mi jezyk informatyczny na polski...? ;)

cana 12.04.2003 21:18

to powinno wystarczyć :) /jak nie ma pod ręką corela olbo office'a/

http://xnview.imarp.com/XnView-win.exe
pozdro

Sayuri 12.04.2003 23:06

[QUOTE]cana napisa***322;(a)
[B]to powinno wystarczyć :)

Uff, wystarczylo na cale szczescie, a juz myslalam, ze czeka mnie zmudna lekcja z zakresu tajnikow informatyki ;)

Program otworzyl oba rodzaje plikow bez najmniejszego problemu, a obrazki okazaly sie nie takie archaiczne i nieciekawe jak myslalam wczesniej...

Dzieki za wszysciutko!

_Pavo 31.08.2004 23:53

ehh z tym plikiem *.cdr nie ma zadnego problemu juz qrde wiem co i jak zajelo mi to jakies 30 minut

Ziele 01.09.2004 01:15

*.pcx jeszcze jest używany i otwiera to zwykłe acdsee. Np gry robią zrzut ekranu do tego formatu. Ze starszych gier to np Starcraft jest cały oparty na pcx. :D

Pagerus 01.09.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez esem

Pamiętam pamiętam :) W końcu mój drugi edytor tekstu - wcześniej bawiłem się jeszcze Chiwriter'em :)

nimal 01.09.2004 10:59

Cytat:

Napisany przez _Pavo
ehh z tym plikiem *.cdr nie ma zadnego problemu juz qrde wiem co i jak zajelo mi to jakies 30 minut

mylisz pojecia :) pisalem ci ze cdr to tez plik coreldraw, ktory nie ma nic wspolnego z obrazem plyty - a ty z tym miales problem wczoraj :)

cana 01.09.2004 15:24

i po co odkopywać prehistorię :)
ktoś się w archeologa bawi?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:25.