![]() |
Klopotliwe obrazki ;)
:jupi:
Przed chwilka wpadla mi w raczki stara plytka z klipartami. To jakis archaiczny prezent od znajomego, ponad 10000 czarnobialych i kolorowych obrazkow w formacie .pcx i .cdr. Problemik moj tkwi w tym, ze najprawdopodobniej nie dysponuje zadnym odpowiednim programem, bo za Chiny nie moge odtworzyc obrazkow... :( Bylabym stokrotnie wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki!!! Pozdrowionka!!! Sayuri |
Re: Klopotliwe obrazki ;)
Przyłączam się do proźby...
Jest jakiś soft, żeby te pliki otworzyć??? |
Re: Re: Klopotliwe obrazki ;)
Cytat:
Powiniennes jeszcze podac swoj email, po co ten spam ?? Po co powatarzac zadane juz pytania?? Poczekaj az kots odpowie i bedziesz wiedzial. |
*.cdr = CorelDraw,
*.pcx = już chyba nie używany (wymagał tzw. skalowania), zapis typu *.bmp Corel jest tu lekiem z wyboru, być może starsza wersja (dla *.pcx). *.pcx = kiedyś otwierały to wszyskie programy, w tym nawet TAG (czy ktoś go jeszcze pamięta?) Word też to powinien otwierać, być może trzeba ściągnąć tzw. konwerter do plików graficznych. 8) |
albo wlozyc plytke instalacyjna Office i w konwerterach graficznych dodac oba te formaty ( i pare innych tez nie zawadzi) bo przy instalacji typowej po prostu sie nie instaluja.
Tak samo trzeba zaznaczyc w typach odwieranych plikow dla przegladarek grafiki (np.darmowy XnView i praktycznie kazda) |
*.pcx działał pod DOSem (Ś.P.) i stąd jego ówczesna popularność. Ale to skalowanie, jeszcze na drukarkach igłowych - to były problemy! 8)
|
Cytat:
Hmmm, dzieki za zwiezla i konkretna czesc teoretyczna. Jako osobie dopiero raczkujacej w tematach komputerowych ten mini wykladzik bardzo sie przydal ;) Niestety gorzej bedzie z czescia praktyczna czyli z zainstalowaniem sobie programu otwierajacego te moje cudenka. Nie mam pojecia skad go najlepiej sciagnac, jaki program w koncu wybrac i co z nim dalej zrobic... Czy znajdzie sie ktos, kto posiada wybitna cierpliwosc do kobiet ;) i przetlumaczy mi jezyk informatyczny na polski...? ;) |
to powinno wystarczyć :) /jak nie ma pod ręką corela olbo office'a/
http://xnview.imarp.com/XnView-win.exe pozdro |
[QUOTE]cana napisa***322;(a)
[B]to powinno wystarczyć :) Uff, wystarczylo na cale szczescie, a juz myslalam, ze czeka mnie zmudna lekcja z zakresu tajnikow informatyki ;) Program otworzyl oba rodzaje plikow bez najmniejszego problemu, a obrazki okazaly sie nie takie archaiczne i nieciekawe jak myslalam wczesniej... Dzieki za wszysciutko! |
ehh z tym plikiem *.cdr nie ma zadnego problemu juz qrde wiem co i jak zajelo mi to jakies 30 minut
|
*.pcx jeszcze jest używany i otwiera to zwykłe acdsee. Np gry robią zrzut ekranu do tego formatu. Ze starszych gier to np Starcraft jest cały oparty na pcx. :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
i po co odkopywać prehistorię :)
ktoś się w archeologa bawi? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:25. |