Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kolumny glosnikowe- jak zrobic? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kolumny-glosnikowe-jak-zrobic-19827/)

Kasprzak 13.04.2003 11:29

Kolumny glosnikowe- jak zrobic?

Szukam materialow dot. zrobienia kolumn glosnikowych.
Ma byc budowa,wymiary,jaka obudowa,glosniki jakie,zwrotnica.

I szukam tez programu Box PLot wlasnie do zaprojektowania kolumny.

Dzieki.
Pozdrawiam

-Sid-The-Rat=> 13.04.2003 11:32

zrobienie wlasnego dobrego wzmacniacza to jest problem

zrobienie glosnika - nie bzyczka - tylko glosnika - to jest DUZY problem... ja sie poddalem po 3 miesiacach - stwierdzilem ze najpierw skoncze elektronike - a potem jak juz bede wiedzial o co tu chodzi to sie za to wezme

znajomy mojego ojca robi glosniki - jesli cie to bardzo interesuje a nie jest chwilowcyh kaprysem (zapewniam ze kaprys czy chwilowa chec to za malo!) to postaram sie wydobyc jakies materialy i rady praktyczne

cana 13.04.2003 12:27

kiedyś coś było w radioelektoniku /chyba tak zwał sie ten miesiecznik/
zwrotnice to "mały pryszcz" w porównaniu z poprawnym zaprojektowaniem obudowy która ma bassrefleksika czy membranę bierną / jeśli to ma GRAĆ / i tu już wiedza z zakresu elektroniki na nic sie nie przyda tylko trzeba by zając się fizyką albo wspomóc sie odpowienim oprogramowaniem
pozdro

Kasprzak 13.04.2003 13:30

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
zrobienie wlasnego dobrego wzmacniacza to jest problem

zrobienie glosnika - nie bzyczka - tylko glosnika - to jest DUZY problem... ja sie poddalem po 3 miesiacach - stwierdzilem ze najpierw skoncze elektronike - a potem jak juz bede wiedzial o co tu chodzi to sie za to wezme

znajomy mojego ojca robi glosniki - jesli cie to bardzo interesuje a nie jest chwilowcyh kaprysem (zapewniam ze kaprys czy chwilowa chec to za malo!) to postaram sie wydobyc jakies materialy i rady praktyczne

dzieki za zainteresowanie!

Ja nie bede zajmowal sie wszystkim ja tylko zbieram informacje a wszystko bedzie robil moj tata.
Podstawy elektroniki male mam wiec to nie jest taki problem jezeli chodzi o zwrotnice(mam opis)
Wiec wszelkie informacje beda potrzebne

ps.to nie jest pomysl na 5min mysle o tym powaznie!

-Sid-The-Rat=> 13.04.2003 15:57

nie o zwrotnice mi chodzilo - choc jesli chcesz robic cos wiecej niz dwie-drogi to tu tez przydaje sie pewna wiedza (Zwlaszcza praktyczna) z elektroniki - raczej o kierunek alektroakustyka na moim wydziale ktory skoncze i bede wiedzial czemu pudlo ma byc takie a nie inne.. tego sie i tak uczy robiac - ale podstawy teoretyczne fajna rzecz

cana 13.04.2003 16:07

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
alektroakustyka
a to przepraszam ;)
alles jasne / mnie do elektroakustyki daleko choć na elektrycznym studiowałem /
a w wypadku zwrotnic to muszą one być dobrane pod głośniki i ich parametry co juz zapowiada fajną zabawę
pozdro

esem 13.04.2003 16:25

Dawno, dawno temu zrobiłem kilka kolumn na własny użytek.
Jest to bardzo trudna materia. Liczy się praktycznie doświadczenie przekazywane z "ojca na syna". W tamtych czasch (gdy robiłem kolumny) teoria nie nadążała za praktyką. Materiały pewnie się nie zmieniły, zasada absolutnej szczelności kolumny obowiązuje nadal, problem indywidualnego strojenia kolumny do głośników pozostał, dostęp do głośników wysokiej klasy i częstotliwości rezonansowej jakiej potrzebujesz dalej istnieje. 8)

Kasprzak 13.04.2003 18:52

mam dwa glosniki niskotonowe tonsila,znalazlem je w piwnicy
GDN 30/60/1 impedancja 6Ohm. I chcemy cos z tym zrobic. Czekam na porady od Sida(jezeli mozna prosic)

-Sid-The-Rat=> 13.04.2003 19:04

mozesz z nich zrobic subwoofer - ustawiasz dwa wewnatrz rury, dajesz je w przeciwfazie i masz jazde...:) kumpel cos takeigo zrobil i musial glosnik lozkiem stabilizowac :)

grac to raczej ladnie nie bedzie - ale moge zapytac jak ten model sie nadaje - ps. glosnik dlugo nie uzywany traci elastycznosc /9guma parcieje) i raczej sie do niczego nie nadaje

Ormianin 13.04.2003 20:02

Sid ma racje, nie wystarczy nikle zinteresowanie tematem, do wykonania porzadnych kolumn oprocz wiedzy, potrzebna jest takze umiejetnosc z zakresu majsterkowania... dawno temu mialem pragnienie wykonac glosniki idealne, po kilku probach dalem sobie spokoj... kupilem gotowe kolumny... (polskie tonsilowskie, moim zdaniem porzadne) teraz membrany wyekspolatowaly sie i zamierzam kupic nowe glosniki, wymienic w miejsce starych, mam nawet jakies na uwadze, membrana jest z "tektury", tymczasem fachowcy namawiaja mnie na mebrany z tworzywa... i nie wiem co lepsze...?

Kasprzak 13.04.2003 22:07

glosniki sa prawie nowe! Nie uzywane lezaly w kartonie.
Chce zrobic 2 kolumny(3 glosniki-niskoton.,srednioton,wysokoton.)A majsterkowanie to mamy za soba-wiem zeby zrobic glosnik to jest ciezka sprawa, ale chce sie pobawic. Subwoofer to dobry pomysl, ale szkoda mi takich glosnikow-one pieknie graja w orginalnym zestawie ALTUS 140.
Jak bedziesz Sid cos wiedzial to prosze.

lipek16 14.04.2003 18:29

Re: Kolumny glosnikowe- jak zrobic?

Cytat:

Kasprzak napisa***322;(a)
Szukam materialow dot. zrobienia kolumn glosnikowych.
Ma byc budowa,wymiary,jaka obudowa,glosniki jakie,zwrotnica.

I szukam tez programu Box PLot wlasnie do zaprojektowania kolumny.

Dzieki.
Pozdrawiam

Ja ostatnio też mam ochotę skonstruować sobie jakiś zestawik kolumienek i do tego wzmacniacz.
A co do kolumienek polecam lekture stronki www.kolumny.prv.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52.